Protan; metro, tünel, depolama ve beton koruma uygulamalarının yanı sıra yer altı yapılarına yönelik izolasyon çözümleri de sunmaktadır. Tüneller yapısal özellikleri nedeniyle sık sık yer altı sularından etkilenirler.Tüneller özellikli yapılar olduğu için farklı tekniklerin yapılması yoluyla su yalıtımı çalışmaları yapılması mümkündür.

Metro, kara yolu ve demir yolu tünellerinde yağmurdan dolayı oluşabilecek su akıntısı ya da su sızıntısı gibi durumlara karşı tünel membranı uygulaması yapılması bir zorunluluktur. Tünel izolasyon uygulamaları esnasında tünelin yapısı, tipi ve diğer jeolojik kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Kaya içerisinden geçen tünellerde sadece kayadaki çatlaklardan dolayı oluşan sızıntıların giderilmesi önemlidir. Bu durumda su birikintisi söz konusu olmadığından su yalıtımı yalnızca kaya üzerine uygulanmaktadır. Bu uygulama kısmi su yalıtımı olarak adlandırılır. Tünellerin kırılgan ya da gevşek kayalarda olduğu durumlarda tabakalardan akan kaynaklarla ya da sularla karşılaşılması da olasıdır. Bu durumda tünelin beklenen hidrolik basınca dayanabileceği şekilde tasarlanmış olan su yalıtım malzemeleri kullanılarak tamamen sarılmasına ihtiyaç duyulur.

Yer altı yapılarının su girişine karşı korunaklılığının sağlanması teknolojik ve ekonomik açılardan son derece önemli bir durum olarak kabul edilir. Tünel su yalıtımının yapılması güvenliğin ve dayanıklılığın sağlanabilmesi açısından da oldukça önemlidir. Tüneller uzun hizmet ömürleri ile inşa edilen yapılan olduğu için tünel inşaatında özellikle sızdırmazlık ve su yalıtım sistemlerini kapsayan yüksek standartlara uyulması bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir.

Protan Turkey; metro, tünel, yeraltı yapıları izolasyonu, depolama ve beton koruma uygulamalarına yönelik üst düzey kalitede çözümler sunmaktadır. PVC membranlar 40 yıl civarında uygulama geçmişine sahip olup kaynaklanma esnasında yüzey temizlenmesine ihtiyaç duymazlar. Kaynaklanma esnasında eriyerek bağlantı yüzeyi boyunca katılaşırlar. Böylece son derece düzgün ve belirgin bir form elde edilmesi mümkün olur. Özellikle Protan BA/T geomembranlar kullanılarak tünel ve metro uygulamalarında üst düzey performans sağlanabilmektedir. Protan BA/T geomembranlar, açık renkli sinyal tabakalı esnek polivinilklorürden imal edilirler. Yağ ve solventlerden zarar görebilen yalıtım ürünleridir. Sert polistren köpükten mamul ısı yalıtım sistemleri ile temas etmemelerine özen gösterilmeli ve gerekli durumlarda arada ayırıcı bir tabaka kullanılmalıdır.

Temel Yalıtımının Başarısı Uygun Malzeme Seçimine Bağlı

Binaların neme, suya, sıcağa ve soğuğa karşı korunabilmesi için alınan önlemlerin tümü yalıtım ya da izolasyon olarak isimlendirilir. Yalıtım uygulamaları binaların ömrünün uzatılması söz konusu olduğunda son derece büyük öneme sahiptir. Yalıtım çalışmaları aynı zamanda binaların dış etkenlerin olumsuz etkilerine karşı korunması ve içeriden daha konforlu olması noktasında da önem taşır. Yalıtım uygulamaları, binaların yan yüzeylerine, çatıdan tavan yüzeylerine kadar tüm yüzeylerine uygulanabilmektedir. Sağlıklı, konforlu ve uzun ömürlü bir binaya sahip olmak için binaya eksiksiz yalıtım çalışmalarının yapılması adeta bir zorunluluk haline gelmektedir.

Temel yalıtımı; herhangi bir binanın temelinin, binanın tümünü olumsuz şekilde etkileme olasılığı bulunan dış etkenlere karşı en üst seviyede korunmasını sağlama amacına yönelik olarak gerçekleştirilen  uygulamaların tamamına verilen isimdir.

Toprakla temas halindeki duvarlar ve taban alanları, binaların temelini oluşturmaktadırlar. Temel yalıtım uygulamaları yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, su yalıtımının yapıyı dışarıdan çevrelemesinin sağlanmasıdır. Temelin dıştan yalıtıldığı durumlarda ısı kayıplarının mümkün olan en asgari seviyeye indirilmesi de söz konusu olabilmektedir.

Yapılan temel yalıtım uygulamaları sayesinde; binaların ömrünün uzatılması, yapıların kimyasal maddelerden korunması ve binayı herhangi bir amaçla kullanmakta olan kişilerin olumsuz etkilere maruz kalmasının önlenmesi de mümkün olmaktadır.

Temel yalıtım çalışmalarının hatalı ya da yetersiz yapılması durumunda yeterli yalıtım sağlanamaz. Aynı zamanda ilerleyen dönemlerde yüksek maliyetlerle çözümlenebilecek sorunlarla karşı karşıya kalınması da söz konusu olabilmektedir.

Protan Turkey müşterilerinin tüm ihtiyaçlarına yönelik ürün çeşitliliği ve müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı ile sektörün önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tünel membran uygulamaları ve temel yalıtım uygulamalarında kullanılan ve üst düzey koruma sağlayan membran ürünleri yalıtım uygulamalarının başarısının artırılmasında oldukça büyük bir etkiye sahip bulunmaktadır.

Protan Türkiye’nin web sitesini ziyaret etmek için: https://protanturkey.com/