Herkese tekrar merhabalar.

Geçen hafta ilkini yazmış olduğum ‘dijital paralar’ ile ilgili bilgilerin, sizden gelen sorularla devam edeceğini belirtmiştim. Gelen soruların çoğunluğunun ‘Nasıl alırız?’ veya ‘Nasıl satarız?’ şeklinde olduğunu gördüm.

Bu sebepten yeni yazımızda, ‘alım-satım’ hakkında detayları yine basitleştirilmiş şekilde anlatmaya çalışacağım.

İlk yazımızda dijital paraların nasıl ortaya çıktığından, nasıl bir değer taşıdığından bahsetmiştik. O yazıyı kaçıran arkadaşlarımız için (Ve işte dijital para hikayesi)

Yazıma başlamadan önce tekrar hatırlatmak isterim ki, yazılarım bir tavsiye veya öneri değildir. Bu yazımda isimleri geçen borsalar veya aracı kuruluşlarla hiçbir bağlantım yoktur. Lütfen yatırım yapmadan önce yapacağınız aracı kurumları kuruluşları araştırın.

Soruların çoğundan anladığım kadarı ile dijital paralarla yatırım yapmak isteyen çok fazla arkadaşımız var. Fakat ‘doğru yer neresidir, nasıl saklarım, nasıl satarım’ gibi sorulara sahip ve bu konularda bilgi sahibi olmayan çok kişi var demek yanlış olmaz.

İlk başta şu anda Türkiye’de fatura kesen aracı kuruluşlar var. Bunlar SPK’nın 2016 Aralık’ta yayınladığı karar ile kurulmuş, sermaye şirketleridir. BTCTurk, Paribu ve Koinim Türkiye’de başı çeken üç şirket diyebiliriz.

Bunların içinde mobil uygulamasının kullanma kolaylılığı sebebi ile benim tercihim BTCTurk olmuştu. Üyelik sistemi hemen hemen tüm borsalarda olduğu gibi, kimlik bilgilerinizi eksiksiz olarak istiyor. Hatta kimlik görüntünüzün size ait olduğunu tespit etmek ve ‘terör finansmanı’ gibi tehlikeli suçlara ortaklık etmemek için fotoğraf çekip kendileri ile paylaşmanız gerekir.

Tüm bu süreçleri bitirdikten sonra, üyeliğiniz onay sürecine girer. Önceden çok hızlı olan onay süreçleri, günümüzde yoğunluktan dolayı iki veya daha fazla gün sürdüğünü söyleyebiliriz.

Üyelik onaylanmasının ardından şahsınıza ait banka hesabı ile şirketin Türkiye’de olan banka hesabına Türk Lirası EFT etmek ile işe başlıyoruz.

İlk para transferleri de onaya düştüğü için 24 saat sonunda hesaba geçmektedir. Bundan sonra yapacağınız tüm transferleriniz genelde bir saat içinde hesabınıza düşecektir.

Tüm bu işlemler bittikten sonra transferini yapmış olduğunuz tutar komisyonsuz olarak hesabınıza yansıyacaktır.

Tercih ettiğiniz şirketin satmış olduğu coinlere göre hesabınızda bulunan para ile alım yapıyorsunuz. Yapmış olduğunuz bu alım sonrasında, coin direk olarak bakiyenize yansımaktadır.

Bu alımı yatırım amaçlı yapmış ve uzun bir süre bu parayı ‘unutmayı’ düşünüyorsanız, sizler için saklama yöntemlerine geçelim.

Piyasada şuanda yüzlerce ‘wallet’ var. Bunları siz de saklayacağınız dijital paraya göre çeşitlendirip telefonunuza bu ‘wallet’ları indirip burada ki cüzdan kodlarınıza alım yapmış olduğunuz siteden para çekme işlemi yapabilirsiniz.

Şayet böyle bir durumda bulursanız ‘wallet’larınızın bir nevi kurtarma kodu olan rastgele 12 İngilizce kelimeyi kesinlikle bir yere not edin ve o notu kimseyle paylaşmayın.

Şayet bir gün bir sebepten cüzdanınıza erişiminiz kaybolursa bu kodlar ile tekrar cüzdanınıza erişim sağlayabilirsiniz.

Bir başka saklama çeşidi olan ve en güvenlisi olan ‘hardware wallet’lar.

Bunların piyasada olanı Nano S Ledger.

USB gibi çalışan tamamen güvenli hiçbir veri alış verişi yapmayan bu ‘ledger’ler üzerlerinde bulundurdukları küçük ekranları sayesinde içinde olan coin miktarını size göstermektedir.

Uzun dönem yüklü miktarda yatırımlarda kesinlikle tavsiye ettiğim budur.

Hatta ledgere, coinimizi aktardıktan sonra, bu ledgeri kasanıza kilitlemek en güvenli saklama yöntemi olacaktır.

Tüm bunların dışında ben yatırım yaparım ama altcoinleride takip etmek istiyorum al sat yaparak koinimi değerlendirmek istiyorum mantığına sahipseniz, yapmanız gereken öncelikle kendinize alım satım yapabileceğiniz büyük borsalar bulmak olmalı.

Bitfinex, Bitstamp, Poloniex bu borsaların bir kaçı diyebiliriz.

Üye olmak açısından en kolayı Poloniex.

Türkiye’de alım yaptığınız sisteme benzer bir sistem ile üye olabiliyorsunuz üyelik aktivasyonunuz tamamlandıktan sonra deposit & withdraw kısmından aktarmak istediğiniz coinin yanında bulunan deposit kısmını açıp, cüzdan kodunuzu alıyorsunuz ve bu koda transferinizi gerçekleştirip, sitede bulunan koinlerin alım satımına başlayabiliyorsunuz.  

Bu konuda size iki tavsiyem var.

İlki Bitcoin olarak transfer yapmamanız, bitcoin ağırlığından dolayı bazen transferler uzun sürebiliyor. İkincisi ise ilk girişinizde yüklü miktarlar ile bu borsaya girmemeniz.

7/24 işlem olan bu borsa oldukça dalgalıdır, bu yüzden küçük miktarlarla koinleri tanımanızı tavsiye ederim.

Bu hafta ki yazımın daha sonuna geldim umarım piyasalar hakkında bilgi verebilmişimdir. Takdir edersiniz ki, bu teknolojiyi yazarak anlatmak bir hayli zor.

Sizler de sorularınızı çekinmeden yorum olarak yazabilirsiniz. Her soruya cevap vereceğimden şüpheniz olmasın.

Yazının sonuna sizlere faydası olacağını düşündüğüm borsa kısaltmaları ve İngilizce sözcüklerin karşılığı niteliğinde bir sözlük yazmak istedim.

ATH: All Time High ( En yüksek seviye )
ATL: All Time Low ( En düşük seviye )
Breakout: Uzun süredir sabit olan bir fiyatın ağağı veya yukarı doğru sert kırılmasıdır.
BTFD: Fiyatın aniden düştüğü durumlarda en düşükten alım yapmaktır.
Coin: Para çeşiti
Deposit: Para yatırma
Dip: Düşük fiyat
Dump: Yüksek hacimli satış
DYOR: Do your own research anlamına gelen kendiniz araştırın gibi bir manadır.
FIAT: Dayanağını devletten alan altın, gümüş vb. karşılığı olmayan para birimi
Flippening: Coin fiyatının rakip coin tarafından egale edilmesi, yükselen bir fiyatın tersine dönmesi
FOMO: Fear of Missing Out, fırsatı kaçırma korkusu
Hardfork (HF): Blok zincirinin (hash algoritması) bölünerek geliştirilmesi
HODL: Sert düşüşlerde satış yapmamak.
ICO: Fon toplayarak halka arz edilen coin
Ledger Nano S: Piyasada bulunan en güvenli donanım olarak saklanan cüzdan
Leg: Yukarı yönlü sert yükseliş
MM: Milyoner
Moad: Mother of all Dumps, düşüşlerin Anası en büyüğü
Moon: Yüksek fiyat
MT.GOX: İflas etmiş ilk bitcoin borsalarından en büyüğü.
Pump: Yüksek hacimli Alış
REKT: Zarar
Satoshi: 0.0000001 Bitcoin (Bitcoinin 100 milyonda 1’i)
SCALP: Kaldıraçlı işlemlerde anlık yüksek riskli kazanma stratejisi
Scamcoin: Üretenin piyasadan para toplayıp kaçmak için başlattığı coin türü
SEGWİT: Segregated Wittness, Coin blok boyutunun iyileştirilmesi
Shilling: Coin tavsiyeleri veren
Softfork: Blok zincirinin bölünmeden geliştirilmesi
Wallet: Cüzdan
Withdraw: Para Çekme
mBTC: 0.001 Bitcoin
uBTC: 0.000001 Bitcoin