TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'nin ve Eskişehir Çevre Derneği'nin ortak yaptığı açıklamada TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Ayday şöyle konuştu: 

Doğa üzerinde çok değişiklik istemez. İnsanoğlunun doğa ile mücadelesinde insan için faydalı işler çıksa da, insaonoğlu doğayı değiştirmek için veya kendi çıkarı için çok oynamaya başladığında doğa insana bu yaptığı işin cezasını verir. İnsanlık tarihinde bu hep bu şekilde olmuştur.

Son yıllarda da sanayinin getirdiği bu plansız büyüme, çevre kirliliği ve sonunda iklim değişiklikleri doğanın yine insana ceza verme vaktinin geldiğini, insanın yaptığı yanlışlıkların faturasını keseceğinin sinyalleri gelmeye başlamıştır. İşte bu yaz yaşanan seller, dolular bu tür faturanın daha başlangıçıdır.

Biz Jeoloji Mühendisleri olarak kendi konumuzda bu konulara dur demek, doğruyu göstermek, bilimden yana olduğumuzu söylemek için buradayız.

Yerbilimlerinde, jeolojide Eskişehir'in Sivrihisar ilçesi, Sığırcık köyü ve civarındaki köylerde görülen toprağın göçmesi Jeolojide "obruk" olarak tanımlanmştır. Obruk 2 türlü oluşmaktadır;

  1. Boşluklu Kireçtaşının içinde bulunan boşlukların çökmesi ile oluşan obruklar.
  2. Evaporitli olarak tanımlanan kayaçların içinde erimeye uygun minerallerin erimesi ile oluşan boşlukların çökmesi ile oluşan obruklar.

Yukarıda belirtilen alanda oluşan obruklar 2. tür oluşum nedeni ile oluşmuştur. Bölgede bulunan Evaporitli Kayaçların içinde bulunan erimeye yatkın mineraller yeraltısularının etkisi ile erimektedir. Böylece bu yerlerde kayaçların içinde boşluklar oluşmaktadır. Bu kayaçların içinde bulunan yeraltısularının fazla kullanılması sonucu seviyelerinin düşmesi ile boşluklar üzerlerinde bulunan toprağı taşıyamamakta ve çökmeye neden olmaktadır.

Yine iklimsel değişiklikler nedeni ile, Türkiye çölleşmektedir. Çölleşme Risk Haritasında Eskişehir 'yüksek riskli' sınıfına girmektedir.

Bu bölgede çiftçilerin dikkatli olması gerekmektedir. Bu saha ve civarında bu jeolojik özelliğe sahip kayaçların olduğu geniş alanlar bulunmaktadır. Bu demektir ki, bu tür göçmeler, obruklar bu sahada olacaktır. 

Bu sahanın ve Sığırcık köyünün hemen 1.5 kilometre kuzeyinden Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Yolu geçmektedir. Şu anda bu yolda yapım sürmektedir. Bu obruk oluşumu konusunda bu projede gerekli önlem alınmış mıdır? Yoksa, yine sonuç felaket ile sonuçlanabilir.

Bu yaşanan sorunların çözümleri öncellikle biz mühendislerin birlikte çalışmaları ile çözümlenecektir. Yeter ki bu konuda burada yaptığımız basın açıklamasına sorumlular kulak versinler.