Polonya şoför sürücü vizesi, kargo ve yolcu taşımacılığı yapan şirketlerde çalışan şoförlerin Polonya'ya giriş yapmak için alması gereken kısa süreli Schengen vizesi türüdür. Sürücü vizesi hamili olmadan ticari olarak gelen sürücülerin Polonya'ya girmelerine izin verilmez. Polonya sürücü vizesi aynı zamanda Polonya şoför vizesi ve Polonya tır şoförü vizesi olarak da adlandırılmaktadır.

Polonya sürücü vizesi başvuru işlemleri hakkında merak edilenleri şoför vizeleri için Türkiye’deki yetkili acente VZM Grup uzman danışmanlarından Tuğçe Çaldıran yanıtladı.

Polonya Vize Danışmanı Tuğçe Çaldıran Kimdir

Tuğçe Çaldıran Abant İzzet Baysal üniversitesi mütercim ve tercümanlık bölümünden 2018 yılında mezun olmuştur. Şoför vize başvuruları hakkında bilgi ve deneyime sahiptir. 2022 yılının başlarından itibaren vizem.net’te kıdemli danışman olarak görev yapmaktadır.

Polonya Tır Şoförü Vizesine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Polonya sürücü vizesine, planlanan seyahat tarihinizden en erken 6 ay, en geç 15 gün önce başvurmalısınız.

Polonya Şoför Vizesi Nasıl Alınır?

Polonya şoför vizesine, gerekli tüm belgeleri hazırladıktan ve aracı kurum vize merkezlerinden randevu aldıktan sonra başvuru yapabilirsiniz. Polonya vize randevusunda şoför vizesi için hazırladığınız başvuru evraklarını teslim etmeli, parmak izi kaydınızı vermeli ve vize harcını ödemelisiniz. Başvurunuzu tamamladıktan sonra vize sonucunuzu beklemelisiniz.

Tüm schengen ülkeleri için vize başvurularında https://vizem.net/vize-islemleri/sofor-vizesi/ adresindn bilgi alabilirsiniz. 

Polonya Sürücü Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Polonya sürücü vizesi için gerekli belgeler aşağıda verilmiştir.

•    İşveren teminat yazısı
•    İşveren şirkette çalışan sürücülerin listesi
•    Çalışma belgesi, SGK işe giriş bildirgesi ve barkodlu SGK hizmet dökümü
•    C2 yetki belgesi, C2 yetki belgesi sahibi bir şirketle yapılan sözleşme veya taşıt belgesi
•    Başvuru sahibi şoföre ait geçerli sürücü belgesi ile SRC3 olarak da bilinen Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi
•    İşveren şirket ile Polonya’da bulunan şirket arasındaki iş ilişkisini gösteren 6 aydan eski olmayan ve son 3 sevkiyatı gösteren CMR belgesi ve T1 veya T2 beyannamesi
•    Polonya’daki şirket tarafından düzenlenen davet mektubu veya iş ortaklığını gösteren belge
•    Polonya vize başvuru formu
•    Biyometrik vize fotoğrafı
•    Başvuru sahibine ait geçerli pasaport
•    Pasaportun işlenmiş sayfaları ile kişisel bilgileri içeren sayfasının fotokopisi
•    Seyahat sağlık sigortası poliçesi
•    Adresi gösteren yerleşim yeri belgesi
•    Erkek başvuru sahipleri için askerlik durum belgesi
•    Sabıka kaydı
•    Vukuatlı olarak hazırlanmış tam tekmil nüfus kaydı
•    Konaklama rezervasyon belgeleri

C2 Yetki Belgesi Nedir?

C2 yetki belgesi, yük taşımacılığı faaliyeti yapan gerçek ve tüzel kişi vergi mükelleflerinin alması zorunlu bir sertifikadır. Uluslararası yük taşıma işi yapacak sürücülerin şoför vizesi başvurularında C2 belgesini sunmaları istenmektedir.

C2 belgesi Türkiye’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Tır Şoförü Vizesi için Teminat Yazısı Nedir?

Tır şoförü vizesi için teminat yazısı; başvurunun sunulacağı Polonya dış temsilciliğine hitaben, vize başvuru sahibi şoförün işvereni tarafından yazılan bir güvence yazısıdır. Şoförün kimlik bilgileri, pasaport bilgileri, seyahat tarihleri ve seyahat planı ile işveren tarafından bu seyahatin hangi masraflarının ne şekilde karşılanacağı bilgileri, teminat yazısının içeriğinde bulunmalıdır.

İşveren teminat yazısı kısa ve net şekilde, gereksiz detaylar verilmeden yazılmalıdır. İşverene ait iletişim bilgilerinin mutlaka yazıda yer alması gereklidir; gereken hallerde işverene Polonya makamlarınca ulaşılabilmesi için iletişim bilgilerinin paylaşılması önemlidir.

Polonya Sürücü Vizesi için Randevu Nasıl Alınır?

Polonya sürücü vizesi için randevular, Polonya vize başvurularını kabul etmekle yetkilendirilmiş olan VFS Global aracı kurumunun internet sitesinden online olarak alınır. 

VFS Global websitesinde randevu ekranına erişmek için “Randevu Al” sekmesine tıklamanız gereklidir.

Sitedeki talimatları takip ederek sırasıyla önce vize türü ile başvuru merkezi seçimlerini yapmalı, başvuru sahibinin kişisel bilgileri ile pasaport verilerini görmeli ve takvim üzerinden uygun randevu gün ve saati tercihi yapılmalıdır. Ek hizmet alınmak isteniyorsa, bu hizmetler işaretlenmelidir. Vize aracı kurum hizmet bedeli ile alınmış ise ek hizmet bedellerinin ödenmesi ile Polonya vizesi randevu alma işlemi tamamlanmaktadır.

Not: 2023 1 Ocak itibariyle bölge ayırımı kaldırılmıştır. Polonya vize randevularında yoğunluk nedeni ile VFS vize merkezi randevu sayfası günlük olarak takip edilmelidir.

Polonya Tır Şoförü Vize Ücreti Ne Kadardır?

Polonya şoför vize ücreti 86 dolardır.

Polonya sürücü vizesine Vizem.net danışmanlığında yapacağınız başvurularda 2023 yılı Polonya vize ücreti; vize harcı, diğer masraflar ve danışmanlık bedeli dahil ortalama 190 Euro’dur.