Başkanım öncelikle hayırlı olsun,  sizi tanımayanlar için kendinizden bahseder misiniz? 

1971 Eskişehir doğumluyum. 1996 Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunuyum.1997-2014 yılları arası sektörünün önde gelen firmalarında çalıştım.2005 yılında Eskişehir’in ilk Spor ve Dans Okulu olan “Spor Dans Merkezi” ‘ni bir arkadaşım ile ortak açtım. Her ne kadar 2013 yılında devlet memurluğuna atanmış olsam da, aktif ve sosyal kişiliğim dolayısıyla kendi işimi yapma kararı alarak İnşaat sektörüne “Levent Mühendislik” adını verdiğim firmamla adım attım. 2016 yılında iki meslektaşımla birlikte mesleki olarak bir adım daha atarak proje ofisimizi hayata geçirdik. 2021 Haziran ayı gibi kendi başıma yola devam etmek için Başak Proje ofisinden ayrıldım. Halen kendi firmamla tarım sektörüne hizmet vermekteyim. 

Aktif ve sosyal yapımdan dolayı birçok dernek vb… kuruluşlarda yöneticilik yaptım. Eskişehir’de ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen  “Youth For Habitat Dünya Gençlik Toplantısını “ değerli arkadaşlarımla birlikte yaptık. Bu tarz bir toplantı bir daha Türkiye’de yapılmadı. Hem bizler hem de şehrimiz için büyük bir onur. Sonrasında Eskişehir’de ilk kez kurulan Odunpazarı Gençlik Meclisi’nin kurucu üyesi oldum ve kuruluşundan itibaren 2 dönem Başkanlığını yaptım. 2 Dönem şubemizin Yönetim Kurulu Üyeliği,1 yıl şube başkanlığı’nda bulundum. 

3 dönem şubemizin ve odamızın TMMOB delegesiydim. Şubemiz adına görev aldığım tüm platformalarda gerek odamız, gerek şubemizi, gerekse meslektaşlarımızı her yerde en iyi şekilde temsil ettim ve mesleğimizin daha fazla değer görülmesi adına var gücümle çalıştım. Bu süreçte odamızı ve şubemizi temsil ettiğim Eskişehir Kent Konseyi’nde 7 yıl ve Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi ‘nde 5 yıl yürütme kurulu üyeliği yaptım. Son yapılan seçimlerle beraber 3 yıl daha Eskişehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliğine seçildim ve görevime devam etmekteyim. Mezunu olduğum Süleyman Çakır Lisesi  Mezunları Derneğinin, yakın zaman önce yapılan yönetim kuruluna girdim.

Mesleğimin yanında A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı’yım. İSAG(İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği )Yönetim kurulu üyesi ve Eskişehir temsilcisiyim. Eskişehir Kent Konseyi bünyesinde İş Güvenliği Uzmanı arkadaşlarımızla kurduğumuz İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu başkanıyım. Yine Eskişehir Kent Konseyi bünyesinde Tarım sektörü paydaşlarının temsilcileriyle kurduğumuz Kırsal Çalışma Grubu başkanıyım. Aynı zamanda SPK (Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı) lisansımı da aldım. Değerleme Uzmanlığı alanında çözüm ortağı olarak çalışmaktayım. Evli ve 1 çocuk babasıyım.

Ziraat Mühendislerinin koşullarının iyileştirilmesi temel önceliğimiz

Bundan sonraki süreçte ne gibi çalışmalarınız olacak? 

Üyelerimizin her biri önemli değerlerdir. Ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Ülke ekonomisinin temeli Ziraat’tir”. Bizlerin görev ve sorumlulukları,  ana çerçeveleri ile oda tüzüğümüzde zaten belirlenmiştir. Buna göre TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın amaç ve görevleri, tarım sektörünün sosyo-ekonomik ve politik bütününe ilişkindir. Tarımın ekonomik bir sektör olarak geliştirilmesi yanında, sektörün insan unsurunu oluşturan köylülerin-çiftçilerin ve Ziraat Mühendislerinin yaşama ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, temel önceliklerimiz arasındadır. Burada yer alan tüm sorumluluklarımızı öncelikle yerine getirmek ilk hedefimizdir.

Ekonomik durum bize acil görev ve sorumluluklar getirmekte

Bakın, bir meslek odasından bahsediyoruz. Burada mesleğimizin adının geçtiği her yerde ve meslektaşlarımızın bulunduğu her noktada pozitif dokunuş ve katkılar yapmak istiyoruz. Eskişehir özelinde ve ülke genelinde her platformda vizyonumuzu, itibarımızı, önemimizi, mesleki haklarımızı anlatmak ve korunmasına sahip çıkmak istiyoruz. Tarım arazilerinin ranta açılmasında kararlı duruş sergilemek, tarım arazilerini korumak için çalışmalar yapacağız. Ve bunların yanında içinde bulunduğumuz ekonomik durum bize acil görev ve sorumluluklar getirmekte. Bunlarla ilgili çok kısa sürede fark yaratıcı çalışmalarımızı size duyuracağız. Kansere neden olacak riskli bir ilacı bile insanoğlu birbirine sorumsuzca önerip, kullandırıyor...

Ziraat Mühendislerinin sorunları nelerdir? 

Ziraat Mühendisliği’nde en büyük sorun,  tarım ve tüm yan konularda tek söz sahibi olma hakkını ve bilirkişilik vasfını koruyamıyor olmasıdır. Bu durum;  gerek kanunlar ile gerekse mesleğimize sahip çıkmayan kimi meslektaşlarımızca ciddi bir problem haline getirilmiştir. Özellikle Ziraat Mühendisliği konularına diğer meslek dalları veya vasıfsız kişilerin karışması engellenmelidir. Bugün sağlık sektöründe Hekimlerimizin karşısında kırıkçı çıkıkçı gibi kişiler hangi pozisyonda görüyoruz. Bizim meslek gurubumuzda ise fikir beyan eden kişi ve grup sayısı ise korkunç bir boyutta. Yanlış kullanımında kanser gibi hastalıklar görülmesine neden olacak riskli bir ilacı bile insanoğlu birbirine sorumsuzca önerip, kullandırıyor. Bakın, bir ameliyatta gerçekleşen bir hatadan bir insan hayatını kaybedebilir, peki tonlarca una bulaştırılan ilaçlı buğdaydan yapılan binlerce ekmeğin meydana getireceği riski nasıl önemsemeyiz? Bu ancak bir mühendisin teknik bilgi ve deneyimi ile alınabilecek bir risktir. 

Eskişehir’de ne yazık ki tarımdan uzaklaşılıyor

Eskişehir tarımını nasıl değerlendiriyorsunuz başkanım, gerçekten tarımsal faaliyetler azalıyor mu, üretimde bir gerileme var mı? 

Eskişehir tarım bakımından, içinde bulunduğu İç Anadolu’nun tipik özelliklerini barındırıyor. Çok özel bir durumumuz yok. Hatta suya daha rahat ulaşan ve iklimi daha ılıman olan kimi komşu bölgelere göre dez avantajlı olduğu alanlar bile var. Ülkemizde olduğu gibi Eskişehir yerelinde de tarımdan uzaklaşmalar mevcuttur. Tarımsal faaliyetlerin azalması değil ama verimsizleşmesi sorunu var. Tarım teknolojilerinin efektif kullanılamaması, suyun yanlış kullanımı, yanlış çeşit, gübre, ilaç ve teknik gibi bir çok nedenden optimum verime ulaşılamamaktadır. Özellikle pandemi ile gıdanın dolayısıyla tarımın birinci öncelik olduğunu bize gösterdi. Kanuni düzenlemeler ve eğitim ile acil bir çalışma başlatamazsak, giderek verimsizleşen ve çölleşen topraklarımızda tarım yapmanın verim ve maliyet açısından bir anlamı kalmayacaktır. 

Bakanlığın meslektaşlarımıza bakışının değişmemesi en önemli sorunumuzdur

Ayrıca meslektaşlarımızın maaş ve özlük haklarımızın iyileştirilmesi yıllardır dile getirilmeyen sorunların başında gelmektedir. Bu konuda; çalışmaların yapılması ve gerekli platformlarda duyurulmasını sağlayacağız. Geçmiş yıllarda asgari ücretin yaklaşık 3- 3,5 katı olan maaşlarımızın, yasalarda olduğu şekliyle artışının sağlanması için gayret göstereceğiz. Yeni mezun olmuş ve/veya iş arayan meslektaşlarımızın istihdamı, ziraat alanında iş imkânı olmadığında başka mesleklere yönelmeleri sorunlarımızdan diğeridir. Tarım danışmanlarının sorunları… İlgili kamu kurumlarında meslektaşlarımızın olması gerekli kadrolarda farklı meslek alanlarından personelin tercih edilmesi. Mesleğimizi yapmak için okullarımızı bitirdikten sonra tekrar sınavlara tabii tutulmak mesleki itibarımıza bakışı en güzel şeklide anlatmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ziraat Mühendislerine bakışının değişmemesi en önemli sorunumuzdur. Bir eczacı eczane açmak için, bir Doktor mesleğini yapmak adına muayenehane açmak için bir sınava tabii tutulmazken, bir Ziraat Mühendisi ilaç bayisi açmak için, tarım danışmanı olabilmek için tekrar tekrar ve diğer meslek gruplarıyla sınava tabii tutuluyor. Bunu anlamak kesinlikle mümkün değildir.

Projelerimiz hazır…

Genç mühendisler ülke tarımına nasıl bakıyor, tarıma yapılan destekler sizce yeterli mi? 

Atatürk’ün dediği gibi ‘ Tüm umudumuz gençlerde! Bu ben ve yakın Mühendis arkadaşlarımızın en hassas olduğu konudur. Daha önce başlattığımız bir takım uygulamalar pandemi, siyaset gibi nedenlerden dolayı askıya almak zorunda kalmıştık. Bu yeni dönemde zaten alt yapısı sağlam olan ciddi projelerimizi hayata geçireceğiz. Bununla ilgili çok ayrıntılı çalışmalarımızı ve saha pratiklerimizi yakında yönetim kurulumuz ile beraber kamuoyunun bilgisine sunacağız. Şimdilik,  bizim ve projemizin hazır olduğu bilinsin yeterli.

Üreticilerin yaş ortalamaları artıyor, bu çok ciddi bir sorun

Üreticilerin yaş ortalaması giderek artıyor. Genç nesil tarımla uğraşmak istemiyor, bu konuda düşünceleriniz nelerdir? 

Üreticilerin yaş ortalamaları artıyor. Bu çok ciddi bir sorun. Tespitiniz doğrudur. Buna sebep olan faktörler sadece tarımsal sıkıntılar değildir. Sosyo-ekonomik, kültürel, çevresel pek çok neden tarım faaliyetlerindeki yaş ortalamasını arttırmaktadır. Tarımda bazı modellerin halka uygulanması yöntemleri vardır. Bunlardan en işe yaramayanı merkezi yönetimdeki karar vericilerin birbirinden çok farklı koşullar hakkında bilgi sahibi olmadan yöntem ve uygulama dikte etmeleridir.

Yöresel çözümler üretmeniz gerekir

Çok küçük örnek vermek gerekirse;  siz Ankara’ dan  bakıp, Eskişehir tarımına şu lazım diyemezsiniz. Buradaki merkezi yönetime bağlı organlarınızı ve yerel kuruluşları yetkilendirerek, yöresel çözümler üretmeniz gerekir. Bırakın İl genelini bunun ilçe ilçe uygulanması gerekir. Alpu ve Sarıcakaya’nın tarımsal dinamikleri farklıdır ve özel uygulamalar gerektirir.  Böylesine kötü bir tarım politikasının olduğu ülkede genç iş gücü gelecek görememekte ve çareyi sigortalı işçi olmakta aramaktadır. 

Tarım ve meslek adına adımızın geçtiği her yerde olacağız

Özbunar, şöyle devam etti;

 Çok hevesli çok donanımlı ve adanmış ekip arkadaşlarımızla beraber 2 yıl boyunca yönetimde beraber olacağız. Ve hiçbir sözümüz son sözümüz olmayacak. Biz, tarım ve meslek adına adımızın geçtiği her yerde olacağız. Bizim sorumluğumuz sadece meslektaşlarımıza karşı değildir. Doğa, hayvan, hava, su, ağaç, böcek, insan yani tüm ekosisteme karşı bir Ziraat Mühendisi sorumluluk besler.  Tüm meslektaşlarımızı ve halkımızı sizin nezninizde selamlıyor saygılarımı sunuyorum. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ocak-2022 sayısından...