Can Hacıoğlu, “10 Ocak 1961 yılında kabul edilen 212 sayılı yasanın gazetecilere önemli haklar sağladığını vurgulayarak,” ancak aradan geçen 62 yılda geride hiçbir şey kalmadı. Bu nedenle Çağdaş Gazeteciler olarak bu günü yıllar önce mücadele günü ilan ettik. 62 yılda köprülerin altından çok sular aktı. Gazetecilerin çalışma koşulları giderek zorlaştı. İşsizlik ve işten çıkarmalar arttı. Basının holdingleşmesiyle basında sendikal hareket ortadan kalktı. Bir 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü çalışandan daha fazla binlerce gazetecinin işsiz kalıp çalışamaz olmasının acısı ve kimi çalışan gazetecilerin de bazı çevrelerin sözcüsü olarak davranmalarının utancıyla karşılıyoruz. Medyada işsizlik oranı yüzde 50’lere dayandı. Bugün 10 binin üstünde gazeteci işsiz kaldığı için başka işlerde çalışıyor. Gazeteciler aleyhlerine açılmış binlerce davalar ile uğraşıyor. 2022 yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına ilişkin en az 174 dava görüldü / duruşma yapıldı. Bu davalarda en az 263 gazeteci yargılandı. Belirtmek gerekir ki; bazı gazeteciler birden çok davada hâkim karşısına çıktı. Gazetecilerin çoğu hakkında açılan davalar yıl içinde birkaç duruşma boyunca devam etti.Bu davalarda en az 40 gazeteci hapis cezası veya para cezasına çarptırıldı.Gazetecilere toplamda en az 92 yıl 11 ay 15 gün hapis cezası verildi.Gazetecilere toplamda en az 317 bin 900 TL tazminat cezası verildi.En az 24 gazeteci hakkındaki yargılamanın sonucunda beraat etti.Bir yıl boyunca; en az 33 gazeteci tutuklandı, en az 72 gazeteci gözaltına alındı. Bazı gazeteciler, gözaltına alınmalarının ardından tutuklandı. Bazı gazeteciler, haklarında kesinleşen yargı kararı uyarınca cezaevine gönderildi.61 gazeteci, işini yaparken, özellikle toplumsal olaylarda saldırıya uğradı, engellendi. Saldırıların pek çoğunun arkasından gazeteciler gözaltına alındı. Gazeteciler, daha çok sosyal medya üzerinden tehdit edildi, hedef gösterildi. Artık ‘çalışamayan’larımızın sayısı çalışabilenlerimizi de geçmeye başladığından, yıllar önce kutlamaktan vazgeçtiğimiz 10 Ocak’ta, gazetecilerin kutlayabileceği bir gün kalmamıştır. Ancak, umudumuzu da kaybetmiş değiliz. Gazeteciler ülke çapında el ele vererek, 62 yıl önce kazandıkları haklarına yeniden ulaşacaklardır. ÇGD olarak buna inancımız tamdır. Ülkemizde yaşadığımız olumsuz tablo demokrasi, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan kişi ve kuruluşların, meslek örgütlerinin dayanışma içinde olmasını zorunlu kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Hacıoğlu ayrıca meclisten geçen internet medyası yasası nedeniyle, internet medyasının yok olma aşmasına geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Çıkan yasa gerçekçi değil ve internet medyasının sorunlarını çözecek işleve sahip değildir. Gerçekçi ve günün koşullarına uygun bir yasa hazırlanmalıdır"