Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Teknik Öğretmenim emekliyim. Branşım yapı bölümü. Eskişehir'liyim. 62 yaşındayım. Ve şu anda Saadet Partisi’nden Tepebaşı Belediye Başkan adayı olarak çalışmalar yapmaktayım.

Saadet Partisi bu seçimde her hangi bir ittifak içerisinde yer almadı ve adaylarını çıkardı, bunun sebebi nedir?

Epey tartışıldı bu konu. Fakat Saadet Partisi’nin oy oranı düşük olmasına rağmen çok köklü bir kimliği var. Bu kimliği bugün yeniden vurgulamak için siyasi hayatta hem etkisini artırmak hem de bu etkinin siyasi sonuçlarını gözlemlemek için kendi başına girmiştir ve bu gücü de vardır. 

Kararsız seçmene ne söylemek istersiniz? Kararsız seçmenden size ne kadar dönüş olacaktır?

Kararsız seçmenin önce neden kararsız olduğuna bakmamız gerekir. Bana göre genel idarede yönetim zafiyeti görüyor kararsız seçmen. Ekonominin tıkanması ve piyasa şartlarının ağırlaşması birinci etken bu. İkinci etken de kavga şeklindeki siyasi hava. Bunu seçmen doğru bulmuyor. Herkes Beka diyor ama seçmen bu açıdan bakıyor. Kararsız seçmenden en az yarısını alırız diye düşünüyorum. Saadet Partisi kişilerin ikinci tercihi dikkate alındığında ilk partidir. 

Siz şu anki Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a rakip olarak çıktınız, sizce bu dönem Ahmet Ataç dönemi neden değişmeli?

Ahmet Beyin sosyal yönü kuvvetli bir iki projesi var. Ama gerçek anlamda Tepebaşı’nın imarı konusunda ciddi olarak hiçbir faaliyeti yok. Proje tanıtım toplantısını basından taradım acaba ciddi bir başlık bulabilir miyim diye. Yine yüzeysel sosyal projeler var. Sosyal projelerle belli bir kitleyi memnun edebilirsiniz, gezilerle vs. Ama gerçek hayatta o gezdirdiğiniz kitle de, bir mekanda yaşamaktadır. Ve ciddi bir kalite düşüklüğü vardır Tepebaşı bölgesinde. Ahmet Beyin artık 15 yıl boyunca yapmadığı şeyleri bundan sonraki beş yılda yapması mümkün değil. Böyle bir niyeti de görünmüyor, projesi yok.

Tepebaşı Belediyesi’nin borç durumu çok konuşuldu, siz bu konuda ne söylemek istersiniz?

Evet öyle bir durum varmış. Tam bütçe ile ilgili bilgim yok ancak, gezilerle ilgili örneğin, otobüs sahiplerine alacakları ödenmediği biliniyor. Borcunuz olabilir, büyük projeler, yollar alt yapı tamamlansaydı bu borç kabul edilebilirdi. Ancak şimdi bu yok ve borç var. Hiç kimse yenilemez değildir. İnsanlar birkaç dönem kalınca isim akılda kalıyor, markalaşma gibi oluyor ama seçmen gerçekten düşündüğünde bir algının içinde mi kalıyor, şehri ne durumdadır seçmenin buna bakması gerekiyor. İmarla ilgili Yeşiltepe’de örneğin çok ciddi bir sorun var. Gezide insanlar zaten mutlu olur ancak bunun ne derece katkısı var, bir gurubun dışında bir katkısı yok bu gezilerin. Gerçek projelerin altına imza atamamıştır maalesef. Ben bu eleştiriyi rahatlıkla söylüyorum. Seçmen çok güzel bir zaman vermiş çünkü, bu zamanı çok iyi değerlendirmesi gerekiyordu. Ahmet Bey devrini tamamladığında geride ne kaldığına baktığınız da bir şey var diyemiyorum. İnsani ilişkileri iyi biri, ancak bu hizmet edebileceği anlamına gelmiyor. Bir hizmet yapsa halk kazanacak. Yapmadığında halk kaybedecek. Bunun analizini iyi yaptığını düşünmüyorum. Yüzeysel bir belediye başkanlığı, günü kurtarma, zaten insanlar beni seviyor o nedenle çok da bir şey yapmama gerek yok gibi bir algı var. 

Saadet Partisi bu seçime kadar HDP ile hiç anılmamıştı, bu seçimle birlikte böyle bir söylemi ilk duyduğunuzda ne düşündünüz?

İktidar oy kaybediyor, MHP ile ittifak yaptıkları için direk onların dilini alarak, açıklamalar yapılıyor. Bu AK Parti’nin dili değil aslında. Bizi İYİ Parti, CHP’yi ittifak yapmadığımız halde aynı paket içerisinde koyarak çok ahlaki olmayan bir söylemle bize yükleniyorlar. Bize sahada bu konuda sitem eden bir seçmenle karşılaşmadık. AK Parti seçmeni bile bunu kabul etmedi. Biz HDP ile ittifak yapmadık. Bu söylem ayrıştırıcıdır. Söylemler sadece bu seçimlere mahsus söylemlerdir. Geçici bir söylemdir. İnsan kızıyor tabi, zaten yakışmıyor bize ama buna kanabilen insanlar vardır diyerek üzülüyor. Vatan hainliği ve PKK ile anılmak çok üzücü bir şey. Bu bize yapışmaz ama kötü hissediliyor. Ancak söylemler topum tarafından es geçildi. Çünkü bu söylemler bize uymuyor. Bu seçim satında asla ciddi bir tepki gelmemesi bu söylemlerin tutmadığını gördük ve projelerimizi anlattık sürekli. 

Projelerinizden bahseder misiniz?

  • Bu bir yerel seçim. Bu seçim sonrası genelde bir değim olmayacak. Oturduk çok ciddi projeler hazırladık. Projelerimizi anlattığımızda da çok güzel karşılıklar aldık. Merkezde riskli alanlar var. Tepebaşı’nda da Baksan Sanayi Sitesi gibi bölgeye uymayan yerleşimler var. Buralar projeler ve atılımlar gerektiriyor. Buraları yapmadığımızda Eskişehir eski olarak kalacaktır. Biz Büyükşehir Belediyesi ile irtibat halinde olarak eski kalmış yapıların durumu ile ilgili çalışmalarımız olacak. Biz örnek olarak ada bazlı bir çalışma yaparak göstereceğiz vatandaşlara. Çarşısı, pazarı yeşil alanı oyun alanı olan bir çalışma yapılmalı. Bittiğinde konforlu bir yer inşa edilirse insanlar bunu görür ve onaylar. Vatandaş tıkanmış, Hoca da bir sonuç elde edememiş. Burhan bey kat artışı diyor ancak bu da çok uygun değil. Ben örnek mahalle teklif ediyorum. 
  • Şu anda Tepebaşı ilçemizde şehir bağlantısı olmayan yollar var. Mevcut dört geçit çok mükemmel ve teknik kurallara göre yapılmamış. Bu bağlantıların sağlanması lazım. Kuyubaşı’na gittik, insanlar çok dertli. Kendileriniz terk edilmiş hissediyor. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için yapılacaklar belediye için çok kolay ancak vatandaş için çok önemli şeyler. Tiribünlere oynamak değil, en kenardaki insanlara ulaşmak ve dinlemek lazım. Başkan olarak bunları yapmak zorundasınız.
  • Mezarlık sorunu var bölgede. Esentepe Mezarlığı dolmuş durumda. Esenetepe’nin az ilerisinde bir arazi var, kıraç bir arazi burası bir mezarlık olarak değerlendirilebilir. Esentepe’ye de 10 dakika mesafede. 
  • Tarımsal alanda köylere proje desteğimiz var. Ziraat Fakültesi öğrencilerine olacak desteğimiz. Burada vatandaşla bir arada çalışmalarını yürütebilirler. Bu öğrenciler Akademik bilgileri var ancak uygulamamışlar. Belki de aile olarak hiç hayvancılıkla uğraşmamış öğrencimiz, burada tarımsal alanda her şeyi görebilir. Çiftçilerimiz ile öğrencilerimiz bu şekilde yakınlaşabilir.
  • Yine kırsalda çevre ile ilgili, Tepebaşı Belediyesi çöpleri alıyor ancak bir de inşaat atıkları var. Bu molozlar Eskişehir çevresine atılmış. Burada belediyenin atık yönetimini tam yapamadığı ya da farkına bile varmadığı gibi bir durum var. Tertemiz toprakların, tarım yapılan arazileirn çok kötü atıklarla kirletilmesi hiç doğru değil. Bu atıklarla ilgili projem, Sakintepe bölgesinde kıraç bir yer var. Burayı moloz döküm sahası olarak belirlenirse her yere dökülmemiş olur atıklar. Bunlar çok basit çalışmalar. 
  • Tepebaşında da mahalle statüsünde köyler var, ancak köylerde alt yapı yok. Sadece parke taşı döşenmiş. 2019 yılında alt yapısı olmayan bir yerleşim yeri olabilir mi? Bir alt yapı ekibi kurulmalı. Bir köy yapılıp diğerine geçilebilir. Sosyal anlamda da çalışmalar yapılmalı. Köyler insanların merkezden gitmek istediği yerler olmalı. Sahaya çıkmak gerekiyor, gerçek sahaya çıkmak, belli guruplarla belli yerlerde toplanıp kendini mutlu etmek doğru değil. Gerçek gündemle yüzleşmek gerekiyor. 

Son olarak oy verecek seçmene ne söylemek istersiniz?

Tepebaşı bölgesinde hayat standardını yükselten, üretimi artıran, eğitimle ilgili desteklerimizle işsizliği azaltarak, insanların bulundukları yerden göç etmeden onların mutlu olmasını sağlayan şehirde de daha konforlu mahalleler teklif ediyorum. Bu fırsatı yakalarsak uygulayacaklarımızı göstereceğiz inşallah. Seçmenimize her zamankinden çok ihtiyacımız var.