Sürekli değişen yasalar gibi birçok nedenden dolayı, mali müşavirlik mesleği en zor meslek grupları arasında yer alıyor, mesleğin zorlukları ve yaşadığınız sorunlardan biraz bahseder misiniz? Bu konuda sizce neler yapılmalı?

Sizin de belirttiğiniz gibi zor ve zamana karşı yarışan bir mesleği icra ediyoruz. İş dünyası ile kurumlar arasındaki çözüm ortağı oluyoruz ve devlete kamusal bir hizmet sunuyoruz. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak, dijital ortamın giderek yaygınlaşması ve mevzuatlardaki ve uygulamalardaki sık değişimler zaman ve maliyet anlamında meslektaşları çok zorlamaktadır. Örneğin son yıllarda her yıl ortalama bir mali af kanunu çıkarıldı. Bunlar meslektaşlar açısından ücreti olmayan ama çok zaman harcanan işlerdir. 

Gençlerin muhasebecilik mesleğine ilgisi nasıl?

Mali müşavirlik mesleği son dönemde gençler tarafından da en çok tercih edilen mesleklerden biridir. Mesleğin saygınlığı hiç şüphe yok ki gençleri cezbetmektedir. Fakat mesleğe yeni girecekleri bazı konularda uyarmadan geçemeyeceğim. Mesleğe başladıktan sonra ben bunları bilseydim bu mesleği tercih etmezdim dememeleri için. Ülkemizde her geçen gün yeni yasalar çıkmakta, genelgeler, yönetmelikler değişmektedir. Son dönemlerin modası torba yasaları ise bilmeyen duymayan kalmamıştır. Peki, bu kadar çok yasa değişikliğinin olduğu bir ülkede mali müşavirlerin her şeyi bilmesi mümkün müdür? Anlaşılması güç yasaları bilmek, yorumlamak ve uygulamak herkesin harcı değildir tabii. Fakat toplumda mali müşavirleri halkımız öyle bir yere koymuştur ki her şeyi bilmesi gerekiyor. Tüm zorluklara rağmen kolay para kazanmayı değil de zorluklarla mücadele ederek geçimini sağlayacak kadar para kazanmak için mali müşavirlik mesleğini tercih edecek gençlerin bilmesi gerekenler sadece bunlar da değildir; Üniversitelerin idari bilimler bölümünden lisans seviyesinde mezun olacak, ülke genelinde yapılan zor staja giriş sınavında başarılı olacak sonra üç yıl uygulama stajı yapacak ve en sonunda birde yeterlilik sınavına girip kazanırsa mali müşavir olacaktır. Yani zor bir süreçten geçmesi gerekiyor.

Eskişehir’de eğitim faaliyetlerinizin yoğun geçtiğini biliyoruz.  Eğitim faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz? Meslektaşlarınızın bu eğitim ve seminerlere ilgisi nasıl?

Eğitim faaliyetlerimizi birkaç başlık altında değerlendirmek gerekir. 

Birincisi; Mesleki eğitimlerimiz var. mali müşavirlik mesleğinde uygulama ve mevzuat değişiklikleri çok sık olmaktadır ve Teknolojik gelişmelerden bire bir etkilenmektedir. Bu durumda meslek mensuplarımız bu bilgilerini sürekli güncel tutmak ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorunda kalmaktadırlar.  Biz de oda olarak meslektaşlarımıza zamanında, güncel konularda eğitim ve seminerler düzenleyerek işlerini kolaylaştırmaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Artık bu eğitimler zorunlu hale gelmiştir. Çıkarılan bir yasa ile mali müşavir meslektaşlarımızın faaliyetlerine devam edebilmeleri için her yıl en az 30 saatlik zorunlu eğitim almaları gerekmektedir. 

İkincisi; Mesleki eğitimlerimizin yanında stres yönetimi, zaman yönetimi, beden dili, hizmet pazarlaması ve iş yerinde mobbing gibi kişisel gelişim eğitimlerine de yer vermeye çalışıyoruz. 

Üçüncüsü; Stajyerlerimizin ve stajyer adaylarımızın girmiş oldukları sınavlara yönelik düzenlemiş olduğumuz kurslarımız var. Bu kurslara diğer illerden de olmak üzere her yıl yaklaşık 100 kursiyerimiz katılmaktadır. 

Bütün bunların yanında dördüncü olarak, yetkili kurumlardan almış olduğumuz akreditasyonlar ve üniversitelerimizin desteği ile birçok alanda eğitim yapmaya başladık. Bunlar, bilirkişi temel rğitimleri ve uzmanlık eğitimleri, konkordato komiserliği eğitimleri, uzlaştırmacı eğitimleri, bağımsız denetim eğitimi gibi. Bu eğitimler için hem sınıf ve salonlarımız hem de eğitmen kadromuz yeterlidir. Özellikle bilirkişilik eğitimleri için ilk yetkilendirilen kuruluşlardan biri olmamız nedeniyle bu güne kadar yaklaşık 450 kişinin eğitimlerini tamamladık. 

Odanın eğitim faaliyetleri dışında üyelerine yönelik ne tür faaliyetleri var?

Eğitim faaliyetlerimizin yanında üyelerimizin kaynaşmasını sağlamak için sosyal faaliyetlerimizde var. Halk Oyunları Grubu ve Türk Müziği Korosu var, bu gruplarımız belirli özel günlerde gösterilerini sunmaktalar. En son 29 Ekim’de “Cumhuriyet ve Atatürk” ana temalı bir gösterimiz çok büyük ilgi gördü. Meslektaşlarımız arasında her yıl halı saha futbol turnuvası düzenliyoruz. Bu turnuvadan seçmeler yapıp, diğer illerdeki mali müşavir odalarımızın da katılımı ile bölgesel turnuvalar düzenliyoruz.  Odamızın bir müzesi var artık. Mesleğin geçmişi ve geleceği arasında bağ kurulması adına oluşturduğumuz muhasebe müzesinde eski yıllarda muhasebe mesleğinde kullanılan cihazlar, defter ve belgeleri sergiliyoruz. Diğer illerdeki mali müşavirler odalarımızın eğitimlerine eğitmenlerimiz ile katkı sunmaya çalışıyoruz, üst birliğimiz olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) çalışmalarına ve projelerine katkı sunmaya çalışıyoruz. Eskişehir’in tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. 

Son olarak mesleğinizle ilgili talepleriniz nelerdir?

Meslektaşlarımız, devlet-mükellef ilişkilerinde en ağır yükünü çekerek,  büyük bir toplumsal sorumluluk ve özveri içinde görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bunu yaparken, ölümü bile mazeret kabul etmiyordu sistem, beyannameler zamanında verilmeliydi, bu insani olmayan durum kısmen de olsa düzeltildi, çok kısa bir süre önce mücbir sebep meslektaşlarımız için de kabul edildi. Diğer sorunlarımızın da kısa bir süre içeresinde çözülmesini arzu ediyoruz ve bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunun gibi birçok sorunlarımız var. Vergi oranları mesleğimizde çok yüksek ve makul bir seviyeye çekilmelidir. Gereksiz iş yüklerinin meslektaş üzerinden kaldırılması, tahsilat sorunlarına çözüm bulunması ve ücret getirisi de olan ek iş alanlarının yaratılması gerekiyor. Bu yıl uygulamaya giren arabuluculuk müessesi ilk taslak olarak meclise geldiğinde, bizlere Arabuluculuk yetkisi verilmekte iken nedense meclisten yasa olarak çıkarken sadece avukatlara bu hak tanınmıştır. Arabuluculuk müessesenin dünya uygulamasında konusunun uzmanları tarafından yapılmaktadır. Şu an işçi işveren uyuşmazlıklarında uygulanan sisteme ticari uyuşmazlıklarda eklenmekte, bu belirtilen iki alanda meslektaşlarımız zaten uzmanlaşmış durumdadırlar ve Arabuluculuk hakkı meslektaşlara da tanınmalıdır. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Kasım sayısından...