RÖPORTAJ | Nevin Bulut Atak, Eskişehir Ekspres

Lületaşı ile ne zaman tanıştınız?

Yıllar öncesine gittim. Mesleğe 16 yaşında başladım. Ancak 1973’den beri atölyelerin içerisindeyim. Çocuk yaşta bu işe başladım. Dedemin dedesinin mesleği. Bir fiil 35 senedir çalışıyorum. Ailemin mesleği bu, ailemin 159. senesi. Ben beşinci kuşağım, altıncı kuşaklarımız var. Amcamın torunları bu işle uğraşıyor. Çok ilgim vardı çocukken... Ham lületaşları vardı ocaktan çıkarılıyor atölyelere getiriliyordu. Babam yaşayan en yaşlı pipo ustası. Bir taştan bir şeyler yapılması çok dikkatimi çekti. Ancak benim babam atölyeye girmemi istemedi. ‘Oğlum okusun başka bir meslek sahibi olsun’ dedi ama babam öyle yaptıkça meslek beni daha çok çekti. Beni o yıllara götürdünüz çok teşekkür ediyorum.

Lületaşına yeteri kadar sahip çıkıldığını düşünüyor musunuz?

Eskişehir’de aklım erdiğinden beri herkes lületaşı için bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak lületaşı için hiç kimse bir şey yapmadı. Ne belediyeler, ne valilik, ne hükümet tarafından bir şey yapılmadı. Her şey konuşulur edilir şu yapılacak bu yapılacak denir lületaşı için, hiçbir şey yapılmaz. Aileler yapmıştır lületaşının tanıtımını. Mesela Sepetçi Köyü’nde belirli aileler vardı, Aktaş’lar vardı, bizim soyadımız da oradan geliyor. Büyük ailelerin teşvik ve çabaları ile bir yerlere gelmiştir lületaşı. Lületaşına bu ana kadar kimse el atmamıştır. 

Tanıtım için ne yapılsın isterdiniz?

Dünya çapında büyük organizasyonlara fuarlara katılmak isterdim. Bunların organize edilmesini isterdim. Lületaşının sadece pipo taşı değil de, daha değişik sektörlerde kullanılmasını, dünyada hiç kimsenin bilmediği bu değeri herkesin bilmesini isterdim. Sanayi odamızın yeni başkanını bu konuda tebrik ediyorum. En çok ilgi gösteren başkanlardandır, teşekkür ediyorum kendisine, lületaşı ile ilgileniyor.

Tanıtım konusunda eksiklik nereden kaynaklanıyor?

Benim çocukluğumdan beri çekici gelen tek şey dünyada tek Eskişehir’de çıkmasıdır lületaşının. Bunu yeteri kadar tanıtamamak beni her zaman üzmüştür. Bir takım organizasyonlar oldu, Türk Dünyası Kültür Başkentliği döneminde lületaşına ilgi gösterildi. Dönemin yöneticilerinin ilgilerini az da olsa gördük. Eskişehir’e yurt dışından temsilciler geliyor, buradaki kurumları ziyaret ediyorlar, keşke her gelen misafire ya da gittiklere yerlere lületaşı hediye etseler… Küçük bir biblo olur, satranç takımları var, magnetler var, Odunpazarı Evleri, Yazılıkaya ve çibörek yaptım lületaşından. Bunları tanıtmak lazım. Sanayi Odasını bunun dışında tutuyorum ancak diğer kuruluşlar, kurumlar ve belediyeler bu konuda ilgisiz. 

Lületaşı ile yapmaktan en çok keyif aldığınız ürün hangisi?

Benim en özel lületaşı ürünüm Yunus Emre. Lületaşından Yunus Emre işlemekten her zaman haz almışımdır. Benim için bu eserleri yapmak zor değil. Hepsini severek yapıyorum. Lületaşını Eskişehirli daha az biliyor, ancak dışarıdan gelenler biliyor. Nedeni de, Eskişehir halkı gezmiyor diyebilirim. Odunpazarının yeni hallerini bilmeyen Eskişehirliler var, bu konuda duyarsızlık var diyebilirim. Lületaşından sonra cam sanatı ilerledi örneğin, ancak Eskişehirliler bunu bilmiyor. Bu konuda dernek olarak çalışmalar yapıyoruz. Daha önce dernekler açılmış ancak olmamış. Lületaşı ustası kadınlar da var. Başta annemi sayabilirim, yengelerim var, köylerimizde kadın ustalar var. 

Lületaşı’na destek konusunda seslenmek isteseniz ne söylemek istersiniz?

Önce birlik olmak ve birbirimizi iyi anlamamız lazım. Ondan sonra her şey olur zaten. Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğumuzda da söyledim, lületaşından kim satranç takımı işliyorsa ondan satranç takımı, kim pipo yapıyorsa ondan pipo alınsın dedim. Tespih yapanlar var. Herkesten belirli bir adet alındı ve bu tür organizasyonlar artık geride kaldı. Bu her an için yeniden yapılabilir. Lületaşı her zaman yukarılarda olmalı. Üzülerek söylüyorum, belediyeler lületaşı kurslarını bu sene açmadılar. Ben Ankara’ya belediye kursuna hızlı trenle gidiyorum, şehrimde lületaşı kursu açılmıyor ne kadar üzücü. Neden açılmadığını da kimse bilmiyor. Lületaşına neden sahip çıkılmıyor çözemedim ben bu yaşıma kadar. ‘Termik santrale hayır’ deniliyor Lületaşı’na sahip çıkılıyor, bir iki ay gündemde kalınıyor ondan sonra bir bakıyorsunuz lületaşı kursu açılmıyor. Lületaşı’na nasıl sahip çıkacağız biz, kurslarla, seminerle, toplantılarla bir araya gelerek, hediye vererek, hediye alarak… 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Aralık sayısından...