ÖZEL Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

Yeni yılda trafik cezalarına yüzde 14,47 zam geldi. En yüksek ceza 17 bin 65 lirayla ruhsat çıkarmada usulsüzlük olurken, en düşük ceza ise 85 lira olarak taşıma sınırı üstünde yolcu alma kuralının ihlaline gelen cezai işlem oldu. Diğer trafik cezası miktarları ise şöyle;

Alkollü araç kullanma: Bin 2 lira

Ehliyetsiz araç kullanma: 2 bin 18 lira

Kırmızı ışık ihlali: 235 lira 

Seyir halinde cep telefonu kullanma: 108 lira

Emniyet kemeri takmama: 108 lira

Muayenesiz araç kullanma: 108 lira

Sahte plaka kullanma: 5 bin 942 lira 

Ruhsatsız araç kullanma: 108 lira

Engelli yerine park etme:  216 lira

Yönetmeliğe aykırı plaka takma: 488 lira

Mehmet Umuk (Mağazacı): Zamların caydırıcı olmasının yanı sıra tabi biraz korkutacak insanları, biraz daha tedirgin davrandıracaklar. Emniyet kemeri takmak şart. Sonuçta karşındakinin canı kadar kendi canın da önemli. Tabi caydırıcı olacak bu cezalar ama ne kadar caydırıcı olur bizim için bilemiyorum. Çünkü Türk milleti olarak biraz daha basite kaçan vatandaşlarız. 5 dakikalık bir yol bile olsa herkes emniyet kemerini takmalı. Ama insanlar biraz ihmalkâr, tedbirsiz ve temkinsiz. Alkol satımını da devlet kendi eliyle yapıyor. Devlet eliyle alkol satıyorsun, sonra da adam arabayı ister istemez alkollü kullanıyor. Acayip bir çelişki var. Ya alkolü satmayacaksın, ya da daha çok denetim sağlayacaksın. Bugün Eskişehir gibi bir yerde Barlar Sokağı’nda alkol satan bir yerde her yer araba. Hepsi de tek tek kontrol edilmiyor zaten. 

Sabi Kocaoğlu (Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi): Zammı normal karşılıyorum ama mesela kırmızı ışıkta geçen araçlara bu kadar ceza kesilmesine gerek yok bence. Basit ve istemsiz yapılan cezalarda fazlalık olmasını istemem ama bu alkollü araç kullanımına cezai işlem uygulansın, zam yapılsın. Hiç olmazsa trafiğe çıkmasınlar diye düşünüyorum. 

Orhan Yıldırım (Esnaf): Bence bu zamlar caydırıcı olmalı. Aslında maddi anlamda cezalar bile olmadan bunların uygulanması lazım çünkü sonuç olarak insan hayatı önemli. Bir kimsenin hayatına mal olduktan sonra bunların bir önemi kalmıyor. Bu kurallar toplumsal olarak hepimizin uyması gereken kurallar, caydırıcı cezalar olmadan da bunları uygulamamız kurallara uymamız gerekiyor. Bence zammın daha fazlası da olabilir çünkü insan hayatı bizim için önemli, dikkat edip kurallara riayet etmemiz lazım. Ben cezai işlemlere uygulanan zammı gerekli buluyorum. 

Okan Kadıoğlu (İşçi): Cezalar iyidir ama devlet bunu devamlı uygulamıyor. Bütçede açık olduğu zaman, sıkıştığı zaman, ekipleri her yere yönlendiriyor, olur olmaz şeylere ceza yazıyorlar. Normalde ceza yazılması gereken insanlara yazmıyor, yazılmaması gereken insanlara yazıyor. Bu konuda bir sıkıntı var. Trafik cezaları düzenler kuralları ama işler yolunda giderse tabi. 2018 yılındayız ve gençlik olarak kötüye gidiyoruz. Alkollü araç kullanımına gelen ceza zammının da çok caydırıcı olacağını düşünmüyorum. 

Gökhan Aksoy (Esnaf): Cezaların caydırıcı olacağını düşünmüyorum çünkü insanlar araçları ihtiyaç için değil keyif için kullanıyorlar. İnsanlar nefislerine hâkim olamadığından dolayı caydırıcı etkisi olacağını sanmıyorum. Bence zammın daha da yüksek tutulması gerekiyor. İnsanların bazı keyiflerinden vazgeçmeleri için ciddi paralar ödemeleri lazım, çünkü alkollü araç kullanmak bence keyif işi. Kendilerinden başka insanları da tehlikeye atıyorlar.