Porsuk-1 ve Porsuk-2 kentsel dönüşüm ve gelişim projesi Büyükşehir Meclisinde kabul edildi. Porsuk-1 ve Porsuk-2 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesince tamamlandı. ProjelerE göre Porsuk Çayının iki yakasında Çukur Çarşı’dan Tabakhane Köprüsü’ne kadar eski otogarın da dahil olduğu alan tamamen yenilenecek ve şehircilik açısından modern görüntüye kavuşacak. Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, emlak sektörünü de yakından ilgilendiren proje ile ilgili, “akşam 5’ten sonra kimsenin geçemediği, korktuğu, köhne bir yer. Bu proje tramvaydan sonra Eskişehir’i patlatacak en önemli projedir” dedi.

Porsuk-1 ve Porsuk-2 projeleri meclisten oy birliği ile geçti, projenin Eskişehir’e bir katkısının olacağını düşünüyor musunuz?

Eskişehir’i patlatacak bir proje bu. Gerçekten çok güzel bir proje. Adı geçen bölge yıllardır geri kalmıştı. Belediyeler burada çalışamıyorlardı çünkü mecliste AK Parti gurubu çoğunluktaydı önceki dönem. Şu anda üç belediye için de söylüyorum, hem meclis çoğunlukları var hem de belediyeler aynı partiden. Artık belediyelerin önünde hiçbir engel yok. İşte meclis, işte karar organları, engel de yok belediyelerimiz projeyi hayata geçirsin Eskişehir için  kendilerini göstersinler, bunu istiyoruz. Biz projeyi çok beğendik. Bildiğim kadarıyla Yılmaz Büyükerşen’in son dönemi. Bu dönemde yapabileceği Eskişehir’e damga vuracak en önemli projesidir diyebilirim. Bu proje tramvaydan sonra Eskişehir’i patlatacak en önemli projesidir. 

Projenin tanıtım videosunu izlediniz mi?

Tanıtım videolarını gördüm, dinledim, o bölge kalkınmaya muhtaç geri kalmış bir bölgeydi. Başta İş Bankası’ndan başlayıp, Çukur Çarşı ve sağlı sollu olarak o bölge turizme kazandırılacak. Ticaret bakımından da bakarsanız orada bir hareket de yoktu. Bu proje ile bölgedeki ticaret de gelişecek. Eskişehir daha çağdaş bir görünüme kavuşacak ve insanların rahatlıkla gezebileceği bir alan olacak burası. Akşamları artık bu bölgede de hareket olacak. Temiz bir ortama kavuşacak şehrimiz. Yılmaz Büyükerşen’in giderayak en büyük projesi diyebilirim. 

Porsuk-1 ve Porsuk-2 Projesi ticari açıdan katkı sağlayacak mı sizce?

Esnaf bir kere o bölgeyi kazanacak. Şu anda orası akşam beşten sonra kimsenin geçmediği geçemediği, korktuğu, köhne bir yerdi. Tabi proje hayata geçince orada dükkanlar, cafeler, pastaneler olacak. Turizme yönelik satış yapılan yerler olacak, bisiklet yolu olacak. Halkın hanımı ve çoluğu çocuğu ile gece de gezebileceği bir yer olacak. Hafta sonları şehrimize gelen turistler artık bu bölgeyi de ziyaret edecek. Kısacası Eskişehir’e damgasını vuracak ve Eskişehir halkına katkı sunacak çok önemli bir proje. 

Daha önce Adalar mevkinde bir yığılma vardı, şu anda proje alanına giren alana ne yerli vatandaşlar ne de turistler gitmiyordu. Projenin bu yığılmayı önleyeceğini düşünüyor musunuz?

Tabi ki bahsettiğiniz bölgede özellikle öğrenciler çok vakit geçiriyordu. Şehir oraya yığılmıştı. Proje hayata geçince yığılma bölgeye doğru dağılacak. Orada dükkanlar olacak, konut satışları olacak, kuaförler olacak. Yığılmanın olduğu bölgede ne varsa artık projenin olduğu bölgeye dağılacak. Bölgedeki gayrimenkulleri olanlar yıllardır hiçbir şey yapamadan bekliyordu. Çivi bile çakamıyorlardı. Şimdi orada modern çağdaş binalar olacak. İnsanları gayrimenkulleri de değerlenmiş olacak. Herkes kalkınacak. Bu projenin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ağustos sayısından.

Kaynak: Nevin Bulut Atak | Gazete Eskişehir Ekspres