ÖZEL Nevin Bulut Atak | Eskişehir Ekspres

Dila Kayalı (Öğrenci): 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çok anlamlı. Kadınların melek olduğunu ifade ediyor bugün bana. Erkekler bizim melek olduğumuzu anlamalılar. Erkekler kadınlara hak ettiği değeri vermiyor. Ben şiddete uğramadım ve böyle bir şey olmasına izin vermem. Kadınlar şiddet gördüğünde kurtulmalı eşinden. İllaki seslerini çıkarmalılar. Bu dünyada artık üç yaşında çocuğa tecavüz bile oluyor. Kimse böyle bir acıyı yaşamasın. 

Hayriye Özgedik (Ev Hanımı): Ben hiç evlenmedim. Hiçbir zaman erkeklere güvenim yok 67 yaşındayım. Çocukluğumdan beri güven sorunu yaşıyorum. Çok gördüm eskiden beri var kadın sorunları. Ailemde böyle bir sorun hiçbir zaman yaşanmadı ama. Babam her gün işten gelir yedi kardeştik hepimizin odasını gezerdi, çok düşkündü bize. Ama çevremde çok sorunlar yaşandığını gördüm. Babam gibi güveneceğim hiç kimse karşıma çıkmadı. Kimseye güven kalmadı hep yalan hep yalan. 

Ayla Gökalp (İşçi): Kadınlar günü ama böyle önemli bir günde hiç hediye almadım. Kadınlara yeteri kadar değer verilmiyor. Kadınlar gününde anılmayı hatırlanmayı herkes ister. Kadına şiddet olmaması en büyük isteğim. Eşi tarafından şiddet gören kadınlara sahip çıkılmalı. Kadınlar çalışmalı eğitim almalı.

Sadık Gören (Emekli): Anne, şefkat bugün bana bunları ifade ediyor. Kadınların yeteri kadar değer verip verilmemesi konusu kişiye göre değişiyor. Bazı kadınlar şiddet görüyor. Her şey karşılıklı olmalı eşitlik olmalı. Eşler birbirine karşı anlayışlı olmalı saygılı olmalı. Kadınlar sevilmeli asla şiddet olmamalı bu ayıp bir şey. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmeye çalışılması tamamen eğitimsizlikten kaynaklanıyor. 

Akif Eş (Emekli): Kadınlar Günü çok anlamlı. Kadınlar dövülmemeli. Kadının dövülmesi eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Cezaların da caydırıcı olması lazım şu an cezalar caydırıcı değil. 

Murat Başan (Esnaf): 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınların güzel bir şekilde hatırlanması gerekiyor. Erkeklerin hayatı onlara bağlı. Ev ile çocuklarımız ile hep onlar ilgileniyor. Ama biz de yardım ediyoruz, hayat müşterek, öyle bir dünya yok. Eşler aynı anda işten geliyorsa kim müsaitse yemeği o hazırlamalı.

Buraya kadar aslında her şey normal. Ortak tepki kadının değer görmesi ve eğitim ile kadına yönelik şiddetin önlenebileceği ortak görüşü hakim. Ancak altta okuyacağınız söylemlere ne demeli?

İsmini vermek istemeyen bir kadının cevabı.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü biliyorum, hediye alıyorlar kadınlara ama bana kimse hediye almadı. Evliydim ayrıldım. Ama ismim ve fotoğrafımın yayınlanmasını istemem eşim kızar. Eşimden geçinemediğimiz için ayrıldık. Ama ben kadınlar gününü biliyorum anneme hediye almıştım kadınlar gününde.

Ayrılmış olduğu eşine karşı hala kendini sorumlu hisseden ve röportaj vermekten dahi korkan bir kadın…

Sorun gerçekten nerede?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sizin için ne ifade ediyor diye sorduğum ancak aldığım cevaplar karşısında şok olduğum bir vatandaşın cevaplarının yorumunu ise size bırakıyorum…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sizin için ne anlam ifade ediyor?

Benim için hiçbir şey ifade etmiyor.

Eşinize hediye aldınız mı hiç?

Almam. Çünkü hediye almayı sevmem anlamam. Kadınlar Gününü kabul etmiyorum. O eski kadınlar bitti. O eski kadınlar babaannelerimiz anneannelerimizdi. Şimdiki kadınlar saygıyı hak etmiyor. Eski kadın devri bitti.

Siz nasıl bir kadından bahsediyorsunuz?

Çalışan değil, ben çalışan kadın kesinlikle istemiyorum. Kadın çalışmamalı. Yanlış o. Ben ona çok karşıyım. Fırsatını bulsam fabrikaları kapatırım. Kadınlar çalışmamalı. Kadın kölemi niye çalışıyor? Yazık değil mi kadına? Kadın çalışınca sıkıntı oluyor. Televizyonları seyrediyoruz. Bakılmayacak haberler var. Kadın evde duracak böyle yaratılmış. Kahvelerde kumar oynasın diye yaratılmamış. Televizyonlara bakılmıyor o onu öldürmüş bu bunu öldürmüş. 

Kadın dışarı çıkmasın mı?

Hayır dışarı çıkacak haliyle. Hapis olmayacak ya. Alacaksın yanına gezdireceksin, alacaksın eşyasını. 

Diyelim ki eşi öldü ailesi de yok kadın ne yapacak?

O zaman devlet bakacak ya da kendine göre bir tane daha bulacak, o Allah’ın emri.