Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe Eskişehir Ekspres’in konuğu oldu sorularımızı yanıtladı. Tepe, göreve geldiği günden bu yana yapmış olduğu çalışmaları ve projelerini anlattı.

Başkan Uğur Tepe: “Göreve geldiğimizde ilk hedefimiz doğru yönetim şeklini ortaya koymak oldu. Önceliğimiz halkın menfaatleri. Daha güçlü bir Seyitgazi için çalışıyoruz” diye konuştu. 

Göreve geldiğiniz günden bu yana yapmış olduğunuz çalışmaları anlatır mısınız?

İlçemizde 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen seçimlerde halkın iradesi ile belediye başkanlığına seçildim. Göreve geldiğimiz gün itibari ile mevcut durumu kontrol altına almak için çalışmalara başladık. İlk hedefimiz doğru yönetim şeklini ortaya koymak oldu. İlk işimiz mali disiplin ile borç yükünü kontrol altına aldık.

Seyitgazi Belediyesi olarak tüm zorlu şartlara rağmen çalışanlarımızın maaşlarını aksatmadık. Ayrıca yaklaşık 7-8 aydır yaşanan Pandemi sürecine rağmen, ara vermeden çalışmalarımızı sürdürdük. Belediyemize ait petrol istasyonunda 33 yıl aradan sonra yenileme çalışmaları başladı ve çalışmaların tamamlanması ile birlikte modern bir görünüme kavuşacak. Marangoz atölyemizde kamelya, bank, oturma grubu, köpek kulübesi yapımı devam etmektedir. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Seyitgazi-Cevizli-Bardakçı-Han Karaağaç-Gökçekuyu arasındaki 30 kilometrelik yol, Yazıdere-Yenikent-Aksaklı arasında 10 kilometrelik yol beton asfalt olarak tamamlandı. 51 mahallemizin tamamına dokunduk, kilit parke taş eksiği olan mahallelerimize yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Toplamda 81 bin 500 metrekare kilit parke taşı yılsonuna kadar tamamlanmış olacak. Ayrıca mahallelerimizde 18 adet imam evini tadilat ettik. Seyitgazi merkezi ve Kırka merkezde park yapımlarımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Doğançayır merkez ve Ayvalı mahallemizde park yapımlarımız devam etmektedir.

Atıl durumda ki spor sahalarımızı halkımızın spor yapabileceği hale getirmek için başladığımız çalışmaları tamamlamak üzereyiz. İlçemizde sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde birçok kurs ve etkinlik düzenledik. Çocuklarımıza yüzme eğitimi, kadınlarımıza hijyen eğitimi, takı ve örgü kursu düzenledik. Halkımızı ve çocuklarımızı tiyatro ve sinema ile buluşturduk. Kadınlarımız ile Eskişehir’de düzenlenen Gastronomi Festivaline yöresel lezzetlerimizle katılım sağladık. Gastronomi Platformu’nun ilk programına ilçemizde ev sahipliği yaptık. Bu tarz etkinlikler önümüzdeki süreçte de devam edecektir. Bu süreçte aklımıza gelmeyen pek çok işe imza attık. Çalışmalarımızı yaparken Büyükşehir Belediyemiz ile ortak hareket ederek çok güzel işler başardık. Yeri gelmişken buradan bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve tüm ekibine teşekkür ediyoruz. 

Medeniyetlerin merkezi konumundayız

İlçenizin gelişmesi için neler yapıyorsunuz?

Öncelikli olarak tarihi geçmişi bulunan bir ilçeyiz. Biz medeniyetlerin merkezi olan bir konumdayız. Yerli yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapmaktayız. Bu nedenle ilk olarak daha yeşil ve temiz bir Seyitgazi için ekiplerimiz park ve yeşil alanlarda temizlik ve bakım işlerini hassasiyetle yürütmektedirler. Halkımızda çevre bilincini oluşturarak doğaya ve ekonomimize katkı sağlayacak sıfır atık yönetim planımızı hazırladık ve sertifikamızı aldık. “Geri Dönüşüme At, Doğa’ya Can Kat” sloganı ile geri dönüşüm ekipmanlarını en kısa sürede ilçemize kazandırdık. Normalleşme süreci ile birlikte misafirlerimizin, halkımızın, kadınlarımızın ve gençlerimizin hoşça zaman geçirebilecekleri çay bahçelerimizi, Seyir Terası ve spor merkezimizi gerekli tedbirler alınarak ve kontroller yapılarak hizmete sunduk. 

İlçemizin sorunlarını biliyoruz

Çiftçi bir ailenin çocuğusunuz bu yönde çalışmalarınız var mı?

Nüfusumuz geleneksel tarım anlayışı ile yaşamlarını idare ediyor. Eğitimci biri olsam da halen aktif olarak çiftçilik ile uğraşmaktayım. Bu nedenle ilçemiz çiftçilerine nasıl yardımcı olacağımızı az çok bilmekteyim. Tüm mahallelerimize ziyaretlerimiz oluyor, yaşlılarımızı ziyaret ederek çiftçilik üzerine sohbet ediyoruz. Genel sorunlardan bir tanesi olan köy ve tarla bağlantı yollarının iyileştirmesi gerektiğini biliyorduk yol bakım ve onarımlarımız halen sürüyor.

Ayrıca bir turizm ilçesi olduğumuzun altını tekrar çizmek gerekir. İlçemiz, tarım ve hayvancılığın yanısıra kültürel ve tarihi zenginliğe ev sahipliği yapmakta. Bunların tanıtılması ve iç ve dış turizmde hak ettiği yeri alabilmesi için bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda projeler oluşturup, ilçe ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla “Bereket ve Beceri Coğrafyası” Frig Vadisi olarak adlandırdığımız projemizin ilk ayağına personelimizin Çukurca mahallemizde tanıtım ve bilgilendirme toplantısı ile başladık. Bu projeyi genişleterek ilimize ve ülke geneline yayma gayreti içerisinde olacağız. Bu sayede gençlerimize çiftçilik ve hayvancılığın yanı sıra yeni gelir kapılarını aralamış olacağız. Büyükşehir Belediyemiz tarafından 250 adet küçükbaş hayvan bağışı yapıldı. Bu hayvanların bakımı için ilçemizde ağıl ve diğer müştemilatın yapılacağı alan hazırlandı. Kendi belediyemize ait ve kiraya verilen tarım arazilerimizde belediye bünyesine alınarak ekim yapılmak üzere hazırlıklarımız yapıldı. Bir diğer yandan bahsedilmesi gereken önemli bir konu ise Büyükşehir Belediyemiz tarafından Şükranlı Mahallemizde yetiştirilmek üzere 20 bin lavanta fidesi verildi. Şükranlı mahallemizde geçtiğimiz yıl belediyemiz ortaklığı ile ilk Lavanta Festivalini gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. 

"Daha iyi, daha güzel işler yapacağız"

Bundan sonraki süreçte projeleriniz nelerdir?

Başta da belirttiğim gibi, yönetim olarak ilk başta ilçemizin yatırımlar için borç yükünü azaltmayı ön plana aldık. Ancak tüm imkânlarımızı zorlayarak yatırım yapmaktan çekinmiyoruz. Örneğin Kırka Mahallemiz’de yer alan yıllardır halkımıza hizmet veren Petrol İstasyonumuzu günümüz koşullarına uyarlıyoruz. İlçemizde belediyemize ait tarım arazilerini işler hale getirdik. Hatta geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’inde katıldığı ortak bir projeye imza attık. İlçemiz sınırlarında yer alan arazilerin işlenmesi ve mahsul alınması adına çalışmalara başladık. İlçemizde malum Pandemi sürecine karşı tedbirlere sıkı bir şekilde riayet ediliyor. Ancak belediye personelimiz durmaksızın çalışmalarını sürdürüyor. Eksiklerimizi tamamlayarak, daha güçlü bir Seyitgazi olabilmek adına çalışıyoruz. Bunun için mahalle muhtarlarımız ve derneklerimiz ile sürekli dirsek temasındayız. Eğitim merkezi oluşturulması, gençlik merkezleri ve kütüphaneler oluşturma gibi projelerimiz de mevcuttur. İlerleyen süreçte daha iyi, daha güzel şeyler olacağını söyleyebiliriz.

"Tüm olumsuzluklara anında müdahale ediyoruz"

İlçenizde yaşanan olumsuz durumlar karşısında ne gibi tedbirler alıyorsunuz?

Münferit olaylarla karşılaşıyoruz. Biz belediye olarak ve ben bizzat başkan olarak her alanda yaşanabilecek sorunların üzerine gidiyoruz. Bunlardan birtanesi sel baskını olayıdır. Çatören, Aksaklı, Yenikent ve Büyükdere Mahallelerimizde yaşanan sel felaketlerinde çok şükür ki can kaybımız olmadı. İlçemizin değişik bölgelerinde sel felaketleri ile karşılaşmaktayız. Belediye olarak anında kepçe ve dozerlerimiz ile müdahale ederek kurtarma ve onarım çalışmalarını yerine getiriyoruz. Büyük bir alana hizmet vermekteyiz. Yapıldak’ta meydana gelen orman yangınına gençlerimiz ile müdahalede bulunduk. Bizzat yangın alanında hemşerilerimle bulundum, büyük bir facianın önüne birlikte geçtik. Umuyoruz ki bu tür olumsuzluklar bir daha yaşanmaz. 

"Öncelikle konunun hassasiyetini tek tek anlattık"

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde belediye olarak ne gibi tedbirler aldınız?

Öncelikli olarak tüm hemşerilerimize pandemi konusunun hassasiyetini tek tek anlattık. Her fırsatta alınması gereken tedbirler konusunda hassas davrandık. Pandemi sürecinde halkımızın evlerde kalması gerekti. Bu süreçte belediye olarak halkımızın gece-gündüz demeden ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Ayrıca, pandemi sürecinde Seyitgazi Belediyemiz belirli bir program dâhilinde yapılması gereken hizmet ve yatırımlara devam etmiştir. İlçemizde Covid-19’un yayılmasını engellemek için belediyemiz ekipleri, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının dezenfekte edilmesini sağlamış, 51 mahallemizin tamamına hiçbir hane atlamaksızın maske, dezenfektan ve bilgilendirme ilanı dağıtarak örnek bir çalışmaya imza atılmıştır. Belediye olarak üzerimize düşen ne varsa yapma gayretindeyiz. Hemşerilerimizin bu süreçte sağlık imkânlarına ulaşımı konusunda araçlarımızı hizmetlerine sunduk. Halen devam eden pandemi sürecinde de İl ve İlçe Hıfzıssıhha kurullarının almış olduğu tedbirleri aksatmadan yerine getiriyoruz. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızı, camilerimizi düzenli olarak dezenfekte ediyoruz. Eğitim-öğretim hayatına başlayacak okullarımızı dezenfekte ettik. Toplum sağlığı için mahallelerimizde ki çöp konteynırlarımızın da düzenli olarak ilaçlamalarını ve dezenfekte işlemlerini yapıyoruz.

Başkan Tepe: Seyitgazi herkesin kendinden bir şey bulabileceği bir yer...

Turist olarak gelmek isteyenlere neler önerirsiniz?

Seyitgazi’nin kapladığı bölge, Türkmen Dağı, Kırkız Dağı, Karadağ ve Yazılıkaya Platosu ile çevrelenmiş yüksek, engebeli bir topoğrafik yapıya sahiptir. İlçe merkezi, yamacındaki Seyyid Battal Gazi Külliyesi ile uzaklardan seçilebilen Üçler Tepesi’nin hemen eteğinde yer alır. İlçemiz ismini bu külliyeden almıştır. Arkeolojik araştırmalar Seyitgazi yöresinin Tunç çağları boyunca yoğun olarak iskân edildiğini gösterir. Bölge Frigler’in de ana yerleşim sahasıdır. İlçenin güneyinde uzanan Yazılıkaya Platosu’nda Frig kale ve kaya anıtlarının en özgün örnekleri vardır. Roma ve Bizans döneminde Nakoleia adı ile önemli bir ticari ve dinsel merkez konumuna ulaşmıştır. İlçe merkezinde bir evin temel kazısında bulunan döşeme mozaiğinde okunan ‘Nakoleia’ kelimesi kentin bu dönemdeki adı için en önemli kanıttır. 

İlçemize gelmek isteyenlere şunu aktarmakta fayda var; üzerinde bulunduğumuz coğrafya birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir alan. Hemen hemen tüm dünya üzerindeki insanların kendinden bir şeyler bulabileceği bir yer. 

Bunlardan başlıcaları Seyyid Battal Gazi Külliyesi, Şeyh Sücaaddin Veli Külliyesi, Üryan Baba Türbesi, Himmet Baba Türbesi, Melik Gazi Türbesi yer almaktadır. Frig ve Roma dönemine ait pek çok tarihi eserin yer aldığı, dünyaca bilinen ‘Yazılıkaya’ ilçemiz ve Han sınırlarında bulunmaktadır. 
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçemizde bu zengin kültürün izlerini el sanatlarında ve yiyecek kültüründe görebiliyoruz. İlçemizi ziyaret edecekler için özellikle ‘Gözleme, Ağzı Açık, Kuyu Kebabı, Kozalak Yoğurdu, Frig Pilavı (çatal pilav), Orman Aşı, Iptırım, Sac Altı’nı tatmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca tarihi geçmişi bulunan Rölyef sanatının nasıl icra edildiğini de burada yakından görme imkânları bulabilirler. Misafirlerimize ayrıca mülkiyeti belediyemize ait olan bungalov evlerinde doğa içinde konaklama imkânı bulacaklarını ifade etmek istiyoruz. 

Bir de doğa aşığı olanlar için Büyükyayla Mahallemizde piknik keyfinin daha bir farklı olduğunu söylemek gerekir. Hem doğa hem tarih iç içe. Turizm konusunda yakın gelecekte çalışmalarımızı neticelendirmiş olacağız. Bunun da müjdesini buradan vermiş olalım. 

"Gençler için en önemli sorun istihdam"

İlçenizde genç nüfus oranı nedir, gençleri ilçe ve mahallelerde tutmak için sizce neler yapılmalı?

Ben bir eğitimci olarak ilçemizin Eskişehir’e yakın olması nedeni ile avantajlı olduğu kanaatindeyim. Bu sorunuza iki yönlü bakmak gerekir. İlçe merkezinde yer alan yerleşik genç nüfusun yaklaşık yüzde 40-45 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Yaşlı nüfusumuz yoğunluk gösteriyor. Diğer bir açıdan baktığımızda Pandemi süreci ile nüfus artışı yaşıyoruz. Genç ya da köy yaşam tarzını benimsemiş hemşerilerimiz ilçemiz sınırlarına yerleşiyor. Atalarından kalan evlerini tadilat ediyor ve yaşam alanları oluşturuyor. Seyitgazi yeniden bir canlılık gösteriyor. 

Gençlerimizin yaşamlarını ilçemizde geçirmeleri adına belediye olarak tüm sosyal imkânları sağlıyoruz. Eğitim ve sağlık alanında iyileştirmeler, kültürel ve sportif faaliyetlerin artırılması, modern konut ihtiyacının giderilmesi ile göç oranı düşürülebilir. İlçemizde yüzme alanlarından spor alanlarına kafeteryasından uğraşı atölyelerine kadar pek çok imkânı bulabilirler. Burada gençler için önemli olan istihdam sorunu. Maalesef bu sorun hele ki bu süreçte tüm ülkemizin hatta tüm dünyanın sorunu haline geldi. Bunun için de ileriye dönük çalışmalar yapmak için kollarımızı sıvadık. İnsanların sadece burada ikamet etmelerini istemek haksızlık olacaktır. Özellikle Kırka Eti Bor işletmesinde çalışan personelin büyük çoğunluğu çeşitli nedenlerle şehir merkezine geliş gidiş yapmaktadır. Önce barınacakları yerler, ardından hayatlarını burada sürdürebilmeleri için sürekli bir istihdam modeline ihtiyacımız olacak. İnşallah bunu da yerel anlamda çözen ilk belediye olacağız.

Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?

Her mecliste birlik ve beraberlik için burada yer aldığımızı ifade ediyoruz. Bizler bu makama geldiğimizde de kimseyi ayırt etmeden hizmet vermenin gayretindeyiz. Önceliğimiz ise genelde halkın menfaatleri neyi gerektiriyorsa bunu yapmak. Kimseye siyasi anlayışı nedeni ile ayrımcılıkta bulunmadık. Bizler aynı topraklarda yetişmiş, hatta aynı sofrada veya mecliste yer almış insanlarız. 

Biz istiyoruz ki Seyitgazi’miz, hemşerilerimiz geçmişte olduğu gibi gelecekte de örnek alınmaya devam etsin. Halkımız yiğitlik gösterip vatan savunmasının meşalesini ilk yakan olmuştur. Birlik ve beraberliğin en önemli simgesi bizim için budur. Bundan sonra da tüm hemşerilerimizin menfaatleri doğrultusunda adım atmaya devam edeceğiz. Tüm insanlığın ise birlikte hareket ederek Covid 19 virüsünden kurtulacağına inanıyoruz. Tüm hemşerilerimize  ve herkese sağlık ve mutluluk diliyoruz.

Sizin aracılığınız ile kısıtlı imkânlarla da olsa başlayan 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı’nın tüm eğitim camiasına ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 

 Gazete Eskişehir Ekspres'in Ekim sayısından...