Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, koronavirüs sürecini ve eğitime etkilerini anlattığı açıklamasında, “Tabii ki toparlanma sürecini hızlı bir şekilde yakalamak istiyoruz. Ancak bu süreçte uzaktan eğitim tamamen sona ermeyecek. Uzaktan eğitim kesinlikle yüz yüze eğitimin yerini tutmaz. Biz de uzaktan eğitimi bu şekli ile zorunluluk nedeni ile uyguluyoruz” diye konuştu. 

2021-2027 dönemi boyunca kurumumuz hibe alacak

Bu süreçte Eskişehir il milli eğitimden güzel haberler de geldi. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitimde iki dev adım attı.  Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Erasmus mesleki eğitim programları kapsamında gelecek 7 yıl için akredite edileceğini duyurdunuz ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü okul eğitimi alanında Erasmus Akreditasyonuna hak kazandı. Bu iki gelişmenin avantajlarını anlatır mısınız?

Erasmus Akreditasyonu, Mesleki Eğitim alanında ve Okul Eğitiminde sınır ötesi değişim ve iş birliğine gitmek isteyen kurumumuz için bir araç niteliğindedir. Erasmus akreditasyonunun verilmesi ile kurumumuz kendini geliştirmek için yüksek kaliteli hareketlilik faaliyetlerini uygulamak amacıyla 2021-2027 yılları arasını kapsayacak bir Uluslararasılaşma Stratejik Planı hazırlamıştır.

Bu kapsamda Erasmus kalite standartlarına uyulması koşuluyla, 2021-2027 dönemi boyunca her yıl kurumumuz düzenli olarak hibe alma imkânı elde etmiştir.

2021-2027 yıllarını kapsayan Mesleki Eğitim akreditasyon programında İlimizde yer alan sanayi kuruluşları ve diğer kamu kuruluşları ile komisyonlar kurularak çalışmalar gerçekleştirilecektir. Eskişehir’in havacılık, savunma, demiryolları, makine, tarım, motor, gıda, ticaret ve inşaat alanındaki çalışmaları uluslararası kapsamda desteklenecek, Mesleki eğitim almakta olan öğrencilerimizi ve çalışanlarımızı ve bu iki grubun mesleki eğitiminden sorumlu personelini, faaliyet türüne göre 2 günden 365 güne kadar işletmede beceri eğitimi ve staj, işbaşı eğitimi, kurs, beceri yarışmaları, öğretmenlik, eğitmenlik ve usta öğreticilik görevlendirmeleri vb. faaliyetler için program üyesi ülkeler ile diğer ortak ülkelere gönderilecektir.  Dil eğitimi süreçleri ile öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin dünyanın herhangi bir ülkesinde alacakları her türlü eğitim – öğretim etkinlikleri bu akreditasyon programı çerçevesinde Avrupa Birliği tarafından finanse edilecektir.

Veli ve okul yöneticilerine yönelik uluslararası etkinlikler gerçekleştirilecek

2021-2027 yıllarını kapsayan okul eğitimi akreditasyon programında Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü temel ve ortaöğretim kurumlarının tümünü kapsayan pek çok alanda öğrenci, öğretmen, veli ve okul yöneticilerine yönelik uluslararası etkinlikler gerçekleştirecektir. Bu çalışmalar kapsamında yürütülecek uluslararası hareketlilikler, dil eğitimleri ile geliştirilecek öğretim programları ve öğretim materyalleri Avrupa Birliği fonları tarafından karşılanacaktır.

Uzaktan eğitimde öğrencinin sosyalleşmesi  engellenmektedir

Yine koronavirüs ile ilgili gelişmelere bağlı okullar kapanıyor açılabiliyor, siz bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz, sizce bundan sonraki süreçte yüz yüze eğitim devam etmeli mi?

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimden farklı özellikleri bulunmaktadır. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmen ve öğrenci birbirinden ayrı ortamlarda bulunmaktadır. Öğretmen ve öğrenciyi bir araya getirmede iletişim araçlarından yararlanılmaktadır. Zaman ve mekân sınırlarını ortadan kaldıran uzaktan eğitim, eğitim-öğrenim faaliyetlerini sürekli bir hale getirebilme imkânı sağlamaktadır. Uzaktan eğitim birçok yönden önemli olanaklar sağlamasının yanında bazı yönlerden de sınırlılıkları bulunmaktadır. Uzaktan eğitimde öğrencinin sosyalleşmesi engellenmektedir. Beceri ve tutuma yönelik davranışların gerçekleştirilmesinde etkili olmamakta ve uygulamaya dönük derslerden yeterince yararlanmamaya sebep olmaktadır. Kendi kendine öğrenme alışkanlığı olmayan öğrencilere yeterli yardım sağlanmamasına ve öğrencilerin teknolojiye bağımlı olmasına yol açmaktadır. Ancak fiziki ve maddi koşulların yetersizliği sebebiyle uzaktan eğitime yönelim kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir.

Okullar takip ediliyor, bölgesel kararlar alınabiliyor

Okullarda eğitime devam durumuna il/ilçe hıfzıssıhha kurullarında karar veriliyor. Okullar takip ediliyor, bölgesel kararlar alınabiliyor. Okullarda vaka görüldüğü takdirde il ve ilçe sağlık müdürlüğü ile koordineli bir şekilde gerekli tedbirler alınıyor. Okul, çocukların eğitim ihtiyacının yanı sıra sosyal, fiziksel gereksinimlerini açısından da önemli. Bu yüzden yüz yüze eğitimin yanı sıra örgün eğitime de davam edilmesinden yanayız.

Eskişehir bilinçli bir kent

Eskişehir eğitim seviyesini, Türkiye ile karşılaştırdığınızda, nerede görüyorsunuz?

Eğitim seviyesi olarak ilimiz her yıl hem LGS hem de YKS anlamında Türkiye’de ilk 5 içerisinde yer almaktadır. Bu başarıda öğrencilerimizin çabaları kadar öğretmenlerimiz, okullarımız ve ailelerimizin çabaları da büyük bir etkendir.

Eskişehir’de öğrencilerimizin merkezi sınavlara katılımları diğer illere göre oldukça yüksektir. Örneğin geçen seneki Liselere Giriş Sınavına 8.sınıf olup giren öğrenci sayısı Türkiye geneli yüzde 86 iken ilimizde bu oran yüzde 95 civarındadır. Buda ilimizdeki öğrencilerin merkezi sınavlara ne kadar önem verdiklerini göstermektedir.

İlimizdeki öğrenci ve velilerin bilinç düzeyi de oldukça yüksektir. Ailelerin bilinç düzeyinin yüksek olması ilimizdeki eğitim kalitesinin artmasında önemli bir etkendir. İlimizde lise düzeyinde olup üniversite sınavına giren öğrencilerin bilinçli tercih yapma konusunda Rehber öğretmenlerin doğru yönlendirmesi sayesinde üst düzeyde bir yere sahiptir. İlimizdeki öğrencilerin büyük kısmı ilk 5 tercihine yerleşmektedir. Bu durum diğer illere göre tercih konusunda öğrencilerin ne kadar hassas olduğunu göstermektedir.

İlimizin öğrenci ve velileri teknolojik gelişmeleri takip konusunda da çok iyi düzeydedir. Özellikle eğitim alanında yapılan yeni teknolojileri takip konusunda hazır bulunuşluk üst seviyededir. Bu da yenilikleri takip konusunda hızlı bir süreç yaşanmasına neden olmaktadır.

Uzaktan eğitim kesinlikle yüz yüze eğitimin yerini tutmaz

Salgın sürecini dünyayla beraber yaşıyoruz. Geçen bir yıl eğitim açısından kayıp bir yıl olarak görülüyor, aileler uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim gibi verimli olamadığını düşünüyor, bu süreç mecburi olarak yaşandı tabi ama bundan sonraki süreçte bu toparlanma hızlı bir şekilde yakalanabilecek mi sizce? 

Tabii ki toparlanma sürecini hızlı bir şekilde yakalamak istiyoruz. Ancak bu süreçte uzaktan eğitim tamamen sona ermeyecek. Uzaktan eğitim kesinlikle yüz yüze eğitimin yerini tutmaz. Biz de uzaktan eğitimi bu şekli ile zorunluluk nedeni ile uyguluyoruz. Fakat ileride bazı derslerin ya da dersin bir kısmının uzaktan yapılamayacağı anlamına gelmez. Biz özellikle bu süreçte tasarım beceri atölyelerini önemsiyoruz. Bu tür uygulamalar için yer ve zaman sağlamamız gerekiyor. Tabii ki, öğrencinin okuyarak, dinleyerek yapabileceği bazı derslerin uzaktan eğitimle yapılması mümkündür.

Hocam son olarak ne söylemek istersiniz?

Zorlu pandemi koşullarını bu alanda faydaya çevirmeye çalıştık. Hayalini kurduğumuz ve yıllardır çözümlenemeyen birçok projeyi bu süreçte hayata geçirdik. Tamamen yüz yüze eğitime başladığımızda öğrencilerimizin en iyi şekilde eğitim almaları için elimizden geldiğince çalışmaya devam ediyoruz.