Eylemde ilk konuşmayı yapan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın performans değerlendirme taslağına karşı itirazlarımızı dile getirmek üzere diğer sendikalarımızla beraber buradayız. Bakanlığın uygulama soktuğu bu taslağın eğitimin niteliğini artırmaya hiçbir katkısı yoktur. Eğitim çalışanlarını birbirine düşürecektir ve kanuni dayanaktan da yoksundur. Milli Eğitim Bakanlığını bu tavırdan vazgeçmeye davet ediyoruz. Tüm sendikalar tüm eğitim çalışanları bu konuda işbirliği ve uzlaşı içerisindedir. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından zaman zaman dile getirilen performans değerlendirme taslağının kabul gördüğü, eğitim çalışanlarının bunu kabul ettiğine dair görüşler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Bugün bu gerçeğin altını çizmek ve göstermek üzere yan yana geldik. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu yanlışından vazgeçmeye davet ediyoruz. Eğitim çalışanları bu konuda bir ve beraber olarak ses çıkaracak ve tavrını sürdüreceğini ilan ediyoruz. 

Öğretmenin itibarı Milli Eğitim Bakanlığı’nın namusudurTürk Eğitim-Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, “Dört sendika olarak performans sistemine karşı olduğumuzu ve bu anlayış birlikteliğinde olduğumuzu göstermek amacıyla bir araya geldik. Sisteme karşı olmamızın gerekçesi eğitim sistemimizin iki önemli unsuru vardır öğretmen ve öğrenci. Öğretmen ve öğrenci olmadan eğitim öğretim süreci sürdürülemez. Bunu yaparken özellikle öğretmenlerin moral ve motivasyonunun yüksek olması gerekmektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın ısrarla getirmeye çalıştığı performans değerlendirme sistemi öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozmaktan öte bir anlam taşımamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığını daha önce yapmış olduğu yanlış uygulamalarla kaybettiği güveni, daha da kaybetmemesi adına tez elden yakın olan dönmesini istiyoruz. Öğretmenin itibarı Milli Eğitim Bakanlığı’nın namusudur. Bu namusa sahip çıkmaya davet ediyoruz. Eylem birlikteliğimizi buradan ilan ediyoruz”

Performans sistemini istemiyoruzEğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan da, “Bakan talihsiz bir açıklama yaptı ve dedi ki, performans sistemine karşı olanlar bilimsel düşünmeyenlerdir. Performans sistemine karşı olan sendikalar eğitim çalışanlarını temsil etmemektedir dedi. Görüyorsunuz burada şu anda dört sendika bakan beye cevap veriyor. Biz performans sistemini istemiyoruz. Eğitim emekçilerinin gerçek temsilcisi bizleriz. Eğitimde onca sorun varken eğitim sistemi yaz boz tahtasına dönmüşken bütün meseleyi öğretmenlere not vermeye indirgeyen bir sistemi kabul edemeyiz. Eğitim biziz bu konuda karar verecek olan da bizleriz. Dünyada hiçbir örneği yok. Türkiye’de anayasaya aykırı. Söylediğimiz her şeyin arkasındayız” dedi.

Bakan öğretmenlik mesleğini bilmiyorEğitim-İş Şube Başkanı Abdülkadir Önder ise, “Öğretmenlik mesleği kariyer mesleğidir, herkesin ölçeceği değerlendireceği bir meslek değildir. Sayın bakanımız sanırım öğretmen kökenli olmadığı için öğretmenlerin nasıl atandığını nasıl öğretmen olduğunu unutmuş gözüküyor. Biz hatırlatalım. Çok başarılı bir öğrenci olacaksın sonra en az yüzde onluk bir dilime girip üniversite sınavını kazanacaksın, sonra üniversiteyi bitireceksin, sonra atanmak için bekleyeceksin, KPSS sınavına girecek ve derece yapacaksın ki atanabilesin. Daha sonra Doğu’ya Güneydoğu’ya ya da ülkemizin zor coğrafyalarına atanacaksın. Eş durumundan bile gelemeyeceksin. Altı sene çalışacaksın sonra stajyerliğin kalkacak ve öğretmen olacaksın. En az maaşı sen alacaksın en çok sen çalışacaksın, sonra diyecekler ki senim performansını bir de biz ölçelim. Bu asla ve asla kabul edilemez. Bir öğretmeni öğrencisinin değerlendirmesi son derece sakıncalıdır” şeklinde konuştu.