Yıl 2016... Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Polis Akademisi Başkan Yardımcısı. Darbe komisyonunda FETÖ'nün gizli belgelerine ait belgeler sunan Çomaklı, o tarihte FETÖ'nün vazgeçmeyeceğini ve mali alanda bir darbe girişiminde bulunabileceği öngörüsünde bulunmuş. Çomaklı o dönem örgütün gizli işlerinin kayıtlı olduğu, 1989-1992 yıllarına ait çok önemli ve unutulmuş belgelere ulaşıldığını açıklamıştı. Çomaklı, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu’nun ilk dinlediği isimlerden. 

Mali darbe girişimi uyarısı

Çomaklı Ekin 2016'da sunduğu belgelerle beraber ''Aynı eleman yetiştirmedeki gibi, bunların mali boyutunun da örgütsel yapıda olduğunu gördük. Mali olarak Escobar'ın mali yapısı var. Kuyruğu dik geziyordu çünkü. 17-25 Aralık sonrası darbe yemiş örgüt gibi gezmiyordu. O nedenle 15 Temmuz'a hazırlıklı geldiler. O belge bu örgütün unuttuğu, kendi kendini bitirdiği belgeydi. Askeri alan belliydi. Mülki alandan, yargı alanından, emniyet alanından darbeyi vurdular. Bir alan kaldı: Mali alanımız, özel sektör yada kamu sektörü olsun. Bir öngörü olarak söylüyorum, mali alan bizim bürokratik vesayetteki gidebileceğimiz yeri gösteriyor. Dikkatli olmak gerekiyor. Bunlar vazgeçmeyecekler. Yetiştirdikleri elemanlar da aramızda. İnşallah komisyon olarak sizi de aldatmazlar ve isimleri de görürsünüz'' demişti.

'İkinci Fetullah Gülen'i görebilirsiniz'

Çomaklı, komisyonun bu önemli belgeleri resmi yazışmayla Polis Akademisi'nden talep edebileceklerini belirtmiş, "Hatta o belgelerde gizli ikinci Fethullah Gülen'in de kim olduğunu görebilirsiniz" demişti.. Çomaklı, FETÖ'nün yabancı devlet desteği aldığını de ifade ederek, "Bu örgütün dış destekli olduğunu somut olarak ifade edeyim: İç savaşın olduğu ülkelerde okullar açtılar. Karşılıklı gruplar çatışırken, okullarına mermi bile isabet etmiyordu. O ülkelere yabancı devlet desteği almadan okul açabilir misiniz?" diye konuşmuştu.

'Meslekten çıkarılan' Rektör uyarısı

Çomaklı, belgelerde ismi geçen kişilerden, isim vermeden örnek göstermişti. Örgütün işlemi gerçekleştirdikten sonra belgeleri yok ettiğini belirten Çomaklı, "Bulduğumuz belgelerde çok isim var. Mesela, DGM'de bir dosyayı zaman aşımına uğratmışlar ve o belge olmadan dosya kapanmış. Örgüt temel olarak siyasette değil bürokratik kanatta olduğu için her şeyi bilmiş. Bulduğumuz belgelerdeki bir isim, ayrımcılıktan meslekten çıkarılmasına rağmen örgütün himayesiyle rektör oldu. Devlet uyarıyor; siyasilere verin diye ama bilgi yok diyor. Polis Akademisi'ndeki ilk yapılanmalarında özel sınıflar açıyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 

'Yakmayı unuttukları bir yerden...'  

Çomaklı ''Bu örgütün bir kere yapılanması 1980’lere gidiyor. Bu, bürokratik vesayet dediğimiz olayın en önemli özelliği otonom yapı. Kendisini tek yetişmiş teknik eleman görmesi ve kendisinin yerine de başka elemanların yerleştirilmemesi ve bu gücünü de 5 unsurdan alıyor; askeriye, hariciye, mülkiye, adliye ve maliye. Devlet her zaman kayıtları mutlaka bir yerde saklıyor ve bunların unuttukları bir yer vardı ve biz o bir yerden bunları aldık. O da bir arkadaşımızın zekice bir talebiyle ortaya çıktı, yani özetle söylersek belgeleri mahzenden çıkardık, depodan, unuttukları bir yerden, her yerde yakmışlardı'' demişti.