Kanada’nın Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Büyükelçisi Chris Cooter, karşılıklı ticari faaliyetleri değerlendirmek üzere Eskişehir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. 3 Temmuz Çarşamba günü gerçekleşen ziyarette Büyükelçi Cooter, ETO Başkan Yardımcısı Ali Koşar ile bir araya geldi. Görüşmeye ETO Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Alp ve Mehmet Kahya da eşlik etti. Ziyarette konuşan ETO Başkan Yardımcısı Ali Koşar, Eskişehir ekonomisinin raylı sistemler, havacılık, seramik, makine imalatı ve madencilikte ön plana çıktığını belirterek, son yıllarda turizm ve hizmet sektörünün de ivme kazandığını ifade etti. 

"Hedefimiz ticaret yapılmayan ülkelere ulaşmak"

Vergi merkezi Eskişehir olan firmaların ihracatının 1 milyar doları aştığını, vergi merkezi Eskişehir olmayan firmalarla birlikte toplam ihracatın 2.5 milyar dolara yaklaştığını belirten Koşar, hedeflerinin ticaret yapılmayan ülkelere de ulaşarak Eskişehir’in ihracatını artırmak olduğunu söyledi. Kanada’nın dünyanın 10. büyük ekonomisi olmasına rağmen, Eskişehir ile Kanada arasındaki karşılıklı ticaretin istenilen seviyede olmadığını belirten Koşar, Kanada’daki yüksek vergi oranları nedeniyle Türk iş insanlarının ticaret yapmakta zorlandıklarını dile getirdi. ETO olarak Eskişehir’de kongre ve fuar turizminin gelişmesi için yatırım yaptıklarını belirten Koşar, önceliklerinin ulusal ve ardından da uluslararası kongre ve fuar organizasyonlarına imza atmak olduğunu, bu çerçevede Kanada ile işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.

"Raylı sistemlerde ortak iş yapabiliriz"

Kanada’nın Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Büyükelçisi Chris Cooter ise Eskişehir ekonomisini ve şehre yön veren kurumları, kuruluşları tanımak, işbirliği zemini oluşturmak için ziyaret planladığını belirterek, bu sayede güçlenen ilişkilerin karşılıklı ticarete de yansımasını umduklarını söyledi. Kanada ekonomisinin tarım, sanayi ve bilişim sektöründe ön plana çıktığını belirten Cooter, bu alanlarda işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Eskişehir’in ticari ve sanayi potansiyelinin farkında olduklarını belirten Cooter, dünyanın en büyük raylı sistem üreticilerinden Bombardier ve MDS’nin Eskişehir ile işbirliği yapmak niyetinde olduğunu, gerçekleştirilecek işbirliği ile yeni ülkelerde ortak iş ve yatırım yapılabileceğini ifade etti.