23 Ekim günü Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yanı sıra, Eskişehir’deki üniversite rektörleri, Sanayi ve Ticaret Odası ile Organize Sanayi Bölgesi üst yönetimi, BEBKA Genel Sekreteri ve çeşitli akademisyenler ile iş insanları katıldı.

ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve ev sahibi Savaş Özaydemir, açılış konuşmasında, ATAP’ın kurulduğu yıllardaki dönemi hatırlatarak, gereklialtyapı, fiziki imkânlar, yaratıcı insan kaynağı, tanıtım veorganizasyonel kabiliyet unsurlarını bir araya getirmek suretiyle gerek Eskişehir’igerekse Eskişehir vasıtasıyla Türkiye’yi yaratıcı endüstriler anlamında bir cazibemerkezi haline getirmek amacıyla Eskişehir’de kurulacak bir “yaratıcı endüstriler ihtisas serbest bölgesi”’nin sadece kent ekonomisine değil, ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

Bu amaçla hazırlanan Fizibilite Raporunda Yaratıcı Endüstrilerin, dünyada 1,3 trilyon ABD Doları ticaret hacmine, 445 milyar ABD Doları dış ticarethacmine sahipreklamcılık,pazarlama, sanat ve antika pazarı, el sanatları, endüstriyel tasarım, moda tasarımcılığı,film/dizi, video ve bilgisayar oyunları, animasyonlar, görsel ve grafik sanatlar, müzik, yayıncılık, yazılım, televizyon ve radyo gibi birbirinden farklı pek çok alanı kapsadığı belirtildi.

Türkiye’nin en gelişmiş büyükşehirlerinden birisi olan veyaşanabilir kentler sıralamasında kültür-sanat alanındaön sırada bulunan Eskişehir’in; eğitim, sağlık, ulaşım vesosyal hayat olanakları bakımından diğer illere kıyaslaönemli avantajlara sahip bir yerleşim merkezi olduğu, kurulu üç üniversitesi, 3,5 milyon öğrenci ve 4 bine yakın öğretimüyesiile Eskişehir’in yaratıcı endüstriler alanında Türkiye’ye öncülük edebilecek yüksek potansiyele sahip olduğu hususu vurgulandı.

Eskişehir’de kurulu Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknoparklarında bu sektörde yoğunlaşma olduğu, tüm teknoparklarda yer alan140 firmanın yarısından fazlasının bu sektörde faaliyette olduğu göz önüne alındığında, Eskişehir’in öncü olarak en uygun yatırım yeri olduğu belirtildi. Daha sonra, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim; BEBKA’nın, Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest bölgesi için gerçekleştirilen fizibilite etüdü çalışmasına sağladıkları katkılar ve ajansın diğer faaliyetlerini açıklayan bir konuşma yaptı.

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, yaptığı konuşmaasında serbest bölgelerin ülke ekonomilerindeki önemini vurgulayarak, Eskişehir’de hayata geçirilecek Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi’nin fizibilite etüdünde görev alan taraflara teşekkür etti. Açılış konuşmalarından sonra, ATAP tarafından hazırlanan fizibilite etüdü, toplantıda hazır bulunan katılımcılara detaylı bir şekilde tanıtıldı.

Tanıtımdan sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gündeme getirilen serbest bölge fikrinin hayata geçmesi konusunda yaklaşık 30 sene geç kalındığını, aslında söz konusu serbest bölgenin Anadolu Üniversitesi’nin animasyon, grafik ile ilgili bölümleri kurulurken hayata geçmesi gereken bir organizasyon olduğunu söyledi.Tanıtımdan sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gündeme getirilen serbest bölge fikrinin Anadolu Üniversitesi’nin animasyon, grafik gibi ilgili bölümleri kurulurken hayata geçmesi gereken bir organizasyon olduğunu ve Eskişehir’in böylesine önemli bir çalışmaya tüm tarafların desteğini alarak bir an önce başlanması gerektiğini söyledi. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli de kurulması düşünülen Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesine her türlü desteği vereceklerini beyan ettiler.

80 hektar alanda 8 yılda yaklaşık 270 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek proje için Vali Özdemir Çakacak’ın önerisi ile Eskişehir Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesikurulması konusunda çalışacak bir Müteşebbis Heyetinin kurulması kararı alındı.