'Deep-Tech' yatırım fonu Diffusion Capital Partners’ın (DCP), 2017 yılında yatırım portföyüne eklediği Entekno’ya, malzeme sektöründe faaliyet gösteren İngiliz Croda’dan yatırım geldi.

Yapılan açıklamaya göre, bu yeni ortaklıkla birlikte Croda, Eskişehir'de ''Dünyaya Saygılı Ol'' sloganıyla kurulan Entekno’nun, geliştirdiği yeni MicNo tanecik teknolojisi ile güneş kremi ve kozmetik alanında geliştirdikleri malzemenin uluslararası önde gelen kozmetik markalarına satılması konusunda önemli rol oynayacak.

Yatırım tutarı ise 1.5 milyon pound olarak açıklandı. Croda'nın bu yatırım karşılığında yerli girişimin yüzde 9'una sahip olduğu belirtildi

Ayrıca, Entekno'nun Croda’nın ‘İnovasyon ve Yeni Ürün Geliştirme Merkez’lerinden biri olarak sürdürülebilir bir gelecek ve dünya için özgün ürünler yaratacağı bildirildi.

'Dünya'ya ürün temin edeceğiz' 

Yatırım ile ilgili konuşan Diffusion Capital Partners (DCP) kurucu ortağı Haluk Zontul, "Her zaman derin teknolojide dünya çapında rekabet edebilecek Türk şirketleri bulma kabiliyetimizle hayata geçirdiğimiz yeni girişimleri, aramıza katılan yeni yatırımcıların da desteğiyle dünyaya açmaya hedefliyoruz. Özellikle tüm dünyanın ciddi bir ekonomik değişim yaşadığı günlerde ve derin teknolojinin öneminin bir kez daha arttığı bu dönemde, Eskişehir'deki Entekno firmasının, Croda gibi yüksek performanslı malzeme sektörünün önemli bir oyuncusundan uluslararası bir yatırım almış olmasından mutluluk duyuyoruz'' dedi.

Diffusion Capital Partners (DCP) kurucu ortağı Haluk Zontul şöyle konuştu;

"DCP ekibi olarak, her zaman derin teknolojide dünya çapında rekabet edebilecek Türk şirketleri bulma kabiliyetimizle hayata geçirdiğimiz yeni girişimleri, aramıza katılan yeni yatırımcıların da desteğiyle dünyaya açmaya hedefliyoruz. Özellikle tüm dünyanın ciddi bir ekonomik değişim yaşadığı günlerde ve derin teknolojinin öneminin bir kez daha arttığı bu dönemde, Eskişehir’deki Entekno firmasının, Croda gibi yüksek performanslı malzeme sektörünün önemli bir oyuncusundan uluslararası bir yatırım almış olmasından mutluluk duyuyoruz. DCP olarak yönettiğimiz deep tech fonumuzla 2017’de Entekno’ya ilk yatırımımızı gerçekleştirmiştik. Çinkooksit ve diğer ürünleri çok yüksek katma değerli formlarda üretebilen Entekno’nun çok yüksek bir potansiyele sahip olması ve büyüme potansiyelini ön görerek fonumuzla ihtiyacı olan kaynakları sağlamayı hedefledik ve hızla yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Yatırım yaptığımız dönemde teknoloji geliştirme bölgesinde mütevazı bir ofis ve laboratuvarda faaliyet gösteren Entekno şimdi Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde, büyük bir fabrika binasında yer alıyor. Nitelikli kişilerin ekibe katılmasıyla beraber organizasyonunu büyüten ve Ar-Ge çalışmalarıyla pazara nitelikli ürünler süren Entekno uluslararası firmaların dikkatini çekti ve bu firmaların en büyüklerinden bir tanesi olan Croda, bu yatırımla yeni ortağımız oldu.  Sektörün öncüsü Croda’nın Entekno gibi çok parlak bir Start Up’a yatırım yapması ve beraber aynı yolda yürümek bizler için çok değerli bir tecrübe olacak. Croda da Entekno sayesinde çok kıymetli teknik bilgilere erişebilecek ve yenilikçi, pazarda olmayan ve yüksek niteliklere sahip ürünler Croda’nın portföyüne dahil olacak. DCP ekibi olarak bir Start Up’ı uluslararası bir firmadan yatırım alabilecek pozisyona getirmeyi ve bu süreçte beraber olmayı son derece önemsiyoruz. Croda bizim için her zaman çok kıymetli bir ortak olacak"

Yeni nesil malzeme üretiyor

Entekno Kurucusu Prof. Dr. Ender Suvacı da, "Croda vasıtasıyla dünyaca ünlü kozmetik markalarına yeni nesil kozmetik ve güneş kremi hammaddelerinin temin edilecek olması bizi hem ülkemiz adına hem de ekibimiz adına gururlandırıyor" diye konuştu. Suvacı "Çevreci ve inovatif ileri teknoloji malzemeleri sektöründeki çalışmalarımız, MicNo tanecik teknolojisi ile yarattığımız yeni nesil kozmetik ve kişisel bakım hammaddeleri yaklaşımlarımızın Croda tarafından ilgi görmesi ve Croda'nın ortağımız olması bizi çok mutlu etti. Bu işbirliğinde bizi daha da mutlu eden bir diğer olgu, Entekno'nun ve Croda'nın değer ve ilkelerinin birbiriyle tam olarak örtüşmesi ve her iki kuruluşunda ana gayesinin yaşamları kolaylaştıracak çözümlere kendilerini adamış olması. Croda vasıtasıyla dünyaca ünlü kozmetik markalarına yeni nesil kozmetik ve güneş kremi hammaddelerinin temin edilecek olması bizi hem ülkemiz adına hem de ekibimiz adına gururlandırıyor. Bu ortaklıkla birlikte, bizim üstün inovasyon yeteneklerimiz ve buluşlarımız, Croda'nın yoğun pazarlama ve satış gücüne destek olacak" dedi.

Yatırım hakkında açıklamalarda bulunan Croda EEMEA Ülke ve Bölgeler Direktörü Mine Enüstün "Hedefimiz hep birlikte iklime, toprağa ve insana pozitif katkıda bulunacak yenilikçi ürünleri üretim sektörüne sunmak. Entekno’nun inorganik güneş filtre teknolojisi de hem hedefimize hem de ürün gamımıza çok büyük bir katkı sağlayacak" dedi.

Prof. Dr. Ender Suvacı liderliğinde kurulan Entekno, Eylül 2017’de Diffusion Capital Partners’dan yatırım almıştı.

DCP’nin ekibinin yatırım yaptığı şirketler arasında ise Mikro Biyosistemler, Tazi.ai, Magspin, V-Count, Appsilon, Mavilab, SBS Beeo, Episome, Paraşüt, BMT BAPS, NUBIGON, Medrics, Virasoft, Burgeon, Atarlabs, ve Entekno bulunuyor.

Ciltte kalıntı bırakmıyor

Entekno'nun yeni teknolojiyle geliştirdiği güneş kremleri etkin UV koruma etkisi ile diğer güneş kremlerine göre daha az aktif malzeme ile daha yüksek koruma sağlarken transparan ve çevreci özelliğiyle cilt üzerinde kalıntı görüntüsünün oluşmasını engelliyor. Hem düşük maliyetli üretilen hem de daha güvenli UV koruması sağlayan MicNo tanecik teknolojisi, güneş altında şeffaf görünen ve deri altına nüfuz etmeyen güvenli tozlar oluşturulmasına etki ediyor. Hassas ciltlerde ve bebeklerde de kullanılabilen üstün teknoloji ile üretilmiş güneş kremi yeni nesil ve özgün bir buluş.