Eko Turizm Koordinatörü-Sıra Dışı Okur Bedriye Berber Engin, TETA Teknik Tarım Ltd. Şti. Genel Koordinatörü Sumer Tömek Bayındır ve ESO Meclis Üyesi Nilay Güneş Erdemir panele konuşmacı olarak katıldı. Panelinin başlangıcında değerlendirmelerde bulunan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya geldik ancak aslında her gün böyle sadece bir gün ile sınırlı değil. Üreten emek veren başımızın tacı kadınların şirketlerimizde daha fazla yer almasını istiyoruz. Hayatlarımızın her anlamında görmek istiyoruz. Diğer yandan kadınların hiçbir şekilde pozitif ayrımcılığa ihtiyacı yok, eşit görülmeye ihtiyacı var. ESO olarak bunu ilke edindik” dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan ESO Meclis Üyesi Nilay Güneş Erdemir ise dikkat çekici bir yaklaşımda bulunarak, “Toplumun yüzde 50’si kadınlar tarafından oluşuyor ama toplumun yüzde 100’ü kadınlar tarafından yetiştiriliyor. Hayat döngüsünde bu kadar önemli rolü olan bizlerin, iş hayatında ve sosyal hayatın tamamı içinde yer almamamız için hiçbir sebep yok” dedi. Konuşmasında çağrıda bulunan Güneş Erdemir, “Daha çok isteyelim, daha çok çalışalım, daha çok birlik olalım, daha fazla güçlenelim. Ancak bu sayede toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Tabi ki kabul ediyorum kolay değil. Ama istek, azim, katılım ve dayanışma ile mümkün. Bunu da biliyorum” diye konuştu. 

Yapılan açılış konuşmalarından sonra söz alan Eko Turizm Koordinatörü-Sıra Dışı Okur Bedriye Berber Engin ve TETA Teknik Tarım Ltd. Şti. Genel Koordinatörü Sumer Tömek Bayındır tecrübeleri ve başarı hikâyelerini paylaşan ilham verici konuşmalar gerçekleştirdi. Panelde görüşlerini paylaşan Bayındır, “Ben tarımın içinden gelen biriyim bir de mutlaka sivil toplum işlerinde yer almam gerekiyor, kopamıyorum. Biz aile işletmeleri vakfı kurduk, hayvancılık işletmeleri kuruyoruz; tarımın uzun ömürlü ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için. Bunu da kadınların desteği ile yapacağız" diye konuştu.

Panelde konuşan bir diğer isim Engin de "Hep köyümde yaşadım bunundan başka yerde yaşamadım ve tarım hayvancılık ve arıcılık yaptım. Köydeki öğretmenler sayesinde kütüphanelere ulaştım. Kitabım suyum hayvanlarım ile çok mutluydum. Turizme hayatı kitaplardan öğrenerek başladım. Bilecik kapalı pazara girdim tereyağı sattım. Orada da tezgâhın altında okuyordum. Çünkü köy yerindeki bir kadının eline kitaba yakıştıramıyorlardı. Kültür Bakanlığı tarafından sıradışı okur seçildim. Bilecik’e gittik ödülümü almak için bizi almaya gelen kişi bir kartona ismimi yazmıştı. Eşimin adının olmaması çok hoşuma gitti. Kendime ait bir kimlikleydim. Sonra gönüllülük esaslı köy turizmini başlattım 4-5 kadın ile birlikte. Şimdi sayımız onları yirmileri geçti ve hepimiz işimizi yaparak para kazanıyoruz. Üstelik hiçbir erkeği de çalıştırmıyor, sadece kadınlar ile çalışıyoruz. Demem o ki; cesaretli olun, atılmaktan korkmayın, bir kadına bir şeyi yapamazsın dediklerinde biliyorum ki kadın o şeyi üç katı hırs ile yapar" dedi. 

Panel bitiminde İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu ve Nilay Güneş Erdemir, panel konuşmacılarına hediye taktim etti.