Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü, Eskişehirli üreticilerin de aylardır beklediği şeker pancarı alım fiyatını duyurdu. Geçen yıla oranla şeker pancarı alım fiyatına yüzde 12 oranında zam yapılarak, ton başına 336 lira olarak açıklandı. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ile Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, açıklanan fiyatı Eskişehir Ekspres Yazıişleri Müdürü Nevin Bulut Atak'a değerlendirdi. 

Erdemli: Açıklanan fiyat devede kulak kaldı

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, belirlenen pancar fiyatı ile ilgili, “Nisan ayından beri, pancar tarlasından çıkmadan her türlü zorluklara rağmen pancar üretmeye devam eden, fiyatı belli olmadan ürününü fabrikaya teslim eden, parası için 5 ay gibi zaman bekleyen biz üreticilere bu fiyat reva mı?” diye tepki gösterdi. 

Erdemli, “Pancar fiyatı yüzde 12 zamla 336 TL/ton oldu. Türkşeker tarafından dün açıklanan yüzde 12 zam pancar üreticisini hayal kırıklığına uğrattı. Sessiz sedasız açıklanan bu fiyat girdilerimiz karşısında devede kulak kaldı. Girdilerimizin tamamı ithal, elektrik ithal, tohum ithal, gübre ithal ilaç ithal, mazot ithal. Dövize bağlı bu girdilerimizi karşılamakta çok uzak. En azından girdi maliyetlerimizi karşılayacak bir fiyat olmasını bekliyorduk. Olmadı. Pancar üreticisi bu zammı çok iyi değerlendirecek. Seneye pancar üretimi de azalacak. Bu açık mısır şurubu (NBS) ile karşılanacak. Nisan ayından beri, pancar tarlasından çıkmadan her türlü zorluklara rağmen pancar üretmeye devam eden, fiyatı belli olmadan ürününü fabrikaya teslim eden, parası için 5 ay gibi zaman bekleyen biz üreticilere bu fiyat reva mı? Girdilerimiz en az yüzde 30 oranında artarken yüzde 12lik 36 kuruşluk zamma tepkiliyiz” dedi.

Buluşan: Kararsızlık güvensizlik doğuracak

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, pancar fiyatı ile ilgili, "Açıklanamayan pancar fiyatlarının nihayet 336 TL olarak açıklanması pancar üreticimizi düşündürdü. 400 TL  beklerken 2021 fiyatlarının da aynı olması pancar ekiminde de kararsızlık güvensizlik doğuracak" dedi. 

"2020 yılı çiftçimizin çok zor bir yılı oldu. Don, dolu afatlarla geçen sezon başı ürünlerimizde yüzde 40 kayıp verdik. Pancarda dönümde 8 tondan 5 tonlara düştü. Maliyetlerdeki her yıl yüzde 80'lere varan artışlar diğer ürünlerde olduğu gibi pancar üreticimizi de mağdur etti" diye sözlerine devam eden Buluşan "Açıklanamayan pancar fiyatlarının nihayet 336 TL olarak açıklanması pancar üreticimizi düşündürdü. 400 TL beklerken 2021 fiyatlarının da aynı olması pancar ekiminde de kararsızlık güvensizlik doğuracak. Her zaman söylediğim gibi planlı üretim planlı pazar olmadığı taktirde tarımda devamlılığı sağlayamayız. Çiftçimizi küstürmeyelim, tarladan çıkmamalı çiftçimiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Eskişehir Ekspres