Yapılan açıklamada, yanlış tarım politikaları nedeniyle terk edilen ipek böcekçiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yeniden can bulduğu belirtilerek, “2017 yılında 70 bin, 2018 yılında ise 90 bin dut fidanını üreticiyle buluşturan Büyükşehir Belediyesi’nin projesi sonrası üreticiler kendi dut bahçelerini tekrar açmaya başladı. 2018 yılında Eskişehir merkez ve ilçelerinde üreticiler tarafından oluşturulan “Kapama Dut Bahçelerinin” sayısı 20’yi geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması ve ipek böcekçiliğinin Eskişehir’de yeniden önemli bir gelir kaynağı olması bekleniyor” denildi.

Ek gelir sağlayacak

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi ile verdikleri destek sonrası üreticilerin kendi dut bahçelerini açmaya başladığını belirten Büyükerşen, “Şehrimizin önemli ancak kaybolmak üzere olan değerlerinden biri ipek böcekçiliğinin, zor günlerden geçen üreticimize ek gelir sağlayacağına inanarak 2 yılda 160 bin dut fidanını üreticimize dağıttık. Bugün ise Sivrihisar, Sarıcakaya, Mihalıççık ve Tepebaşı’nda üreticilerimizin kendi dut bahçelerini oluşturduğunu ve projemizin karşılık bulduğunu büyük bir mutlulukla görüyoruz. Çandır, Biçer, Mayıslar, Mollaoğlu Mahallelerimizde üreticimiz kendi bahçelerinde bu işi gelir kapısı haline getirmeye başladı” dedi.

İpek Böcekçiliği Projesi için kent merkezinden Sivrihisar’a geri döndüğünü belirten Çağrı Orhan, “Kent merkezinde çalışan biri olarak bu proje için köyüme geri döndüm. Unutulmaya yüz tutmuş bu gibi projeler kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızı tekrar ayağa kaldıracaktır” şeklinde konuştu. Çandır Mahallesi’nden Okan Sagun ise, “Yaklaşık 5 yıldır, koza üretmek ve kendime kısa sürede ekstra gelir sağmak amacıyla bu işi araştırıyordum. Arazi satın aldım, etrafını çitle çevirdim, sondaj yaptım, ancak dut fidanı bulamadım. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiye fidan desteği sağladığını duyunca sevindim” dedi.