Yeme içme sektörü bankacılık sistemine entegre ilk yerli yemek kartına kavuştu. Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen yaptığı açıklamaya göre hayata geçen ilk yerli kart Yemekmatik, işyerlerini pos kirası ve yüksek komisyondan kurtaracak, kullanıcılara da cazip alış veriş indirimleri sağlayacak. Aralık ayı itibarıyla kullanılmaya başlanacak “Yemekmatik” ile restoranlar pos cihazı ve yüksek komisyon bedeli ödemekten kurtulacak.

Türkiye’de 7 milyar TL büyüklüğe sahip olan yemek kartı sektörü, yerli bir oyuncuya kavuştu. Yeme-içme sektörünün anayasal yetki ve sorumluluk sahibi tek kuruluşu Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu’nun uzun çalışmaları sonunda alt yapısını oluşturduğu Yemekmatik yemek kartı platformu, yerli teknoloji firması İnfoteks’in ve iş ortağı olan QNB Finansbank ve Türkpara’nın geliştirdikleri altyapı ve BKM’nin TROY sistem desteği ile hayata geçiyor. Önümüzdeki hafta bir başka büyük özel bankanın da sisteme dahil olacağı belirtildi. Yemekmatik’in aralık ayından itibaren geniş üye işyeri ağında kullanılmaya başlayacağını belirten Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Denetim kurulu üyesi Bahar Bilen, ''Türkiye’de 81 il, 957 ilçede 130 binin üzerinde  üye sayısına sahibiz. Bu yıl Eskişehirimizin’de bulunduğu  pilot bölgelerde testlerini yaptığımız Yemekmatik, kısa zamanda tüm üye iş yerlerimize yayılarak, Türkiye’nin en geniş üye ağına sahip yemek kartı olacak” dedi.

Yapılan lansmanda Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı E. Aykut Yenice ve Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz da ilk etapta 50 bin üyeyi 6 ay içerisinde sisteme entegre etmek istediklerini ifade ederek “Bu da yaklaşık yarım milyon şirketin kartını kullanmak anlamına geliyor. Üyelerimizi kart komisyon yükünden kurtarmak istiyoruz. Yemek kartı sektöründe üye işletmelerin POS cihazı, sistem kullanım bedeli gibi maliyetlere katlanması gerekiyor. Oysa ülkenin kaynaklarının daha verimli kullanılması gereken bir dönemdeyiz. Geliştirilen model ile Yemekmatik yemek kartlarının üye işyerlerinde kullanımı ile depozito ve sair adlar altında görünmeyen bir ücret talep edilmeyecek. Türkiye’nin genelinde bu hizmeti vereceğiz, böylece pastayı daha fazla büyüteceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

YEMEK MATİK E-PARA ALT YAPISINA SAHİP: e-Para özelliğine sahip Yemekmatik kartların banka posları ve bankalar arası kart merkezi sistemlerinden geçtiği için güvenli bir altyapıya sahip olduğunu dile getiren Yavuz şunları kaydetti: Türkiye’de ilk defa adeta banka kartı gibi bir yemek kartı tasarlandı. Üye işyerleri için ayrı bir cihaz alma ve yazılım yükleme zorunluluğu olmadan işletmelerinde bulunan anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak Yemekmatik sistemine dâhil olabilecekler. Bu durum işletmelere maliyet avantajı sağlayacak.