Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nurullah Albayrak, TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın tek çatı altında toplanacağını iddialarını gündeme taşıyarak önemli uyarılarda bulundu. Sivas İrade Gazetesi'nden Fatih Tabur'un haberine göre 27.10.2018 tarih ve 30578 sayılı Resmi Gazete'de, 256 Sayılı 2019 yılı Yıllık Programını içeren Cumhurbaşkanlığı Kararının yayınlandığını söyleyen Genel Başkan Albayrak, yayınlanan kararda, “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklıkları olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ; demiryolu sektöründe yapılan yasal düzenlemeler sonucu oluşan piyasa beklentilerini de karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılacaktır” denildiğini anımsattı.  

"GURUR KAYNAĞIMIZ": Üç bağlı ortaklığın ülke için önemli değer olduğunu kaydeden Genel Başkan Albayrak, “TÜVASAŞ, Sakarya'da bugün milli tren üretiyor. Aynı zamanda hem konvansiyonel hem de yolculuk setlerimizin üretimlerini yapıyor. TÜLOMSAŞ Eskişehir'de. Lokomotif bakım, tamirat, montaj işi ile uğraşıyor. Aynı zamanda yük vagonu üretiyor. Diğer taraftan da TÜDEMSAŞ Sivas'ta açık, kapalı her türlü yük vagonu üretiyor. Şunun altını çizerek söylüyorum ki dünyanın en kaliteli yük vagonunu üretiyor. Gerçekten TÜDEMSAŞ bizim gurur kaynağımız. Hem TÜVASAŞ, hem TÜLOMSAŞ hem de TÜDEMSAŞ üçü bir kardeş, sacayağı. Üçü de birbirini tamamlıyor. Geçen yıl ki 100 günlük programda bu üç kuruluşun tek çatı altında toplanılması ile ilgili bir başlık vardı. Tabii bununla ilgili en önemli hassasiyeti gösterenler de Sayın Milliyetçi Hareket Partisi Sivas Milletvekili Sayın Ahmet Özyürek oldu. Bu konuda Meclis'te yaptığı basın açıklamasıyla endişelerini dile getirmişti. Sizlerin aracılığıyla vekilimize teşekkürlerimi iletiyorum. Bu konuya açıklık getirilmesi noktasında basın açıklaması yaptı. Üç müdürlük tek çatı altında toplanıp tek genel müdürlük mü olacak, yoksa genel müdürlükleri devam mı edecek? Kapasitesi nasıl olacak? Bu konuya bir açıklık getirilmesi noktasında çalışması vardı. Kendilerine hassasiyetlerinden ötürü tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"KALİTELİ VAGONLAR ÜRETİYORUZ": Genel Başkan Albayrak, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Biz üç bağlı ortaklığımızın da aynı şekilde dinamikliğinin, iş hacminin, istihdamının artırılarak Türkiye ekonomisine katkı sunmasını istiyoruz.  Bugün milli setlerimizin, aynı zamanda lokomotif üretimlerinin, diğer taraftan yük vagonlarımızın tamamının yüzde yüz yerli, milli olması önemli. Bizim kendi öz malımızla yapılması Türk işçisinin, Türk teknisyeninin, Türk mühendisinin önderliğinde yapılması önemli. Biz bunları yurt dışına ihraç edelim. Şunu samimiyetle söylüyorum: Bugün dünyanın en kaliteli vagonlarını üretiyoruz. Ondan dolayı da ben gurur duyuyorum. Bu Türk insanının büyük başarısıdır. Türk insanı zekidir. Gerçekten çok kaliteli vagonlar üretiyoruz. Üç kurum da bizim için çok önemli.”

"KONFORLU SEYAHATA AZ KALDI": Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesine de değinen Genel Başkan Albayrak, “Hızlı tren konfor, ekonomi, zaman açısından dünyada en çok tercih edilen ve en güvenli ulaşım araçlarından birisi bu önemli bir gerçek. Sayın Cumhurbaşkanımız talimatı verdi, hızlı tren çalışmaları hızlı bir şekilde sürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Sivas'taki konuşmasında ramazan bayramına biteceği sözünü almıştık. Bu noktada ciddi emek harcayan Demiryolu yetkililerine ve Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Cahit Turhan'a teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarına uyarak hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Ramazan bayramına yetişeceğine inanıyorum. İnsanlarımız konforlu bir seyahat ulaşacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

MİLLETVEKİLİ ÖZYÜREK DE GÜNDEME TAŞIMIŞTI: Geçtiğimiz günlerde Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programını içeren kararda TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın tek çatı altında toplanmasının planlandığını hatırlatarak “Yayınlanan kararda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün bağlı ortakları olan TÜLOMSAŞ Eskişehir, TÜVASAŞ Sakarya ve TÜDEMSAŞ Sivas'ın tek bir çatı altında toplanması öngörülmektedir. Ülkemizin demiryolu sektörünün piyasa beklentilerini karşılaması ve yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi önemlidir. Ancak bu birleşme şehirlerin kendi kalkınma faaliyetlerini sekteye uğratacaktır. Zira Sivas ilimizde bulunan TÜDEMSAŞ, 1400'ü aşkın çalışanı istihdam etmekte ve 3 fabrika 1 genel müdürlük ve 10 daire başkanlığından oluşmaktadır. TÜDEMSAŞ görevi ve önemi itibariyle dünya standartlarında, gelişen teknolojiyi takip ederek kaliteli ve ekonomik vagon üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda TÜDEMSAŞ'ın diğer bağlı ortaklarla tek çatı altında toplanıp yapısının değiştirilmesi, hâlihazırda genel müdürlük vasfına sahip olan kurumun bu vasıftan yoksun bırakılmasının önü açılmış olacaktır.  Üstelik geçimini buradan sağlayan yöre halkımız zor durumda kalacak ve işsizlik sorunu her geçen zamanda büyüyerek karşımıza çıkacaktır. TÜDEMSAŞ'ın tek başına var olabileceği, hem ülke hem de Sivas'ımızın ekonomisine katkı sağlayabileceği bir gerçektir. Bu sebeple TÜDEMSAŞ'a sahip çıkılmalı, gerekli yatırımların yapılması, iş hacminin yükseltilerek yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi ve kendi pazarında söz sahibi olan bir kuruluş haline getirilmesi Sivas'ın geleceği için önemli bir unsur olacaktır” demişti.

Eskişehir Demiryol İş Sendikası Başkanı Uysal ne demişti?

2020 Cumhurbaşkanlığı yıllık programlanmasında Eskişehir'de kurulu TÜLOMSAŞ, Sakarya'da kurulu TÜVASAŞ ve Sivas'taki TÜDEMSAŞ'ın TCDD ortaklığında tek çatı altında birleştirilmesi projesi gündeme bomba gibi düştü. Üç kurumun birleştirilmesi ile tek bir merkezden yönetilerek raylı taşımacılıkla ilgili ürünlerin birbirlerine özellikle teknoloji alanında her türlü desteği sağlamaları amaçlanıyor. Ancak TÜLOMSAŞ, TÜDAMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın birleştirilmesinin olumsuz etkiler doğuracağı da ifade ediliyor. Konuyla ilgili Demiryol İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, www.eskisehirekspres.net'e özel açıklamalarda bulundu. 

"TÜLOMSAŞ’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN KORKUYORUZ": 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programlamasında Eskişehir TÜLOMSAŞ, Sivas TÜDEMSAŞ ve Sakarya'da kurulu TÜVASAŞ’ın tek çatı altında birleştirilmesi yer aldı. Yine bazı kurumların ödeneklerinin azaltılması da gündemde. Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, “TÜLOMSAŞ kar eden bir kurum. Diğer iki fabrika zarar ettiğinden dolayı bu fabrikaların zararları TÜLOMSAŞ’ın karını eksiğe çekecek zarar eder bir kurum haline düşürecek, TÜLOMSAŞ zarar eden bir kurum olduğu zaman da ileriki aşamada bunun özelleştirmesi gündeme gelebilir korkusu var içimizde” diye konuştu. 

"TÜLOMSAŞ'TA BU YETENEKLERİN HEPSİ VAR": www.eskisehirekspres.net'ten Nevin Bulut Atak'a açıklamalarda bulunan Uysal, konuyla ilgili olarak “Üç kurumun birleşmesine Cumhurbaşkanlığı yıllık programında Stratejik Dairesi Başkanlığı karar verdi ve ilgili plan da yayınlandı. Amaç, üç kurum birleşerek üretilen vasıtalardaki çeken, çekilen, vagon, tramvay, metro gibi araçların tek fabrikada değil de üç birim ortaklaşa üretim yapmak… Örneğin Sivas, aracın yürüyen tekerlek, fren gibi sistemlerini yapacak, Adapazarı diğer saç, cam gibi parçalarını yapacak vagon ürettiği için. Elektrik malzemeleri, saat gibi, motor gibi parçalarını da TÜLOMSAŞ üretecek. Yüksek Hızlı Tren, Milli Yüksek Hızlı Tren olmak üzere, gelişmiş vagonlar üç fabrika arasında bir genel müdürlük arasında toplanması gibi bir karar alındı. Fakat TÜLOMSAŞ’da bu yeteneklerin hepsi vardı” dedi. 

"ÜÇ KURUMUN BİRLEŞMESİNE KARŞIYIZ": Uysal, alınan kararı desteklemediklerini ifade ederek, karşı olma gerekçelerini anlattı. Uysal, “Biz üç kurumun birleşmesini desteklemiyoruz. Bunun birinci nedeni, TÜLOMSAŞ’ın diğer kurumlarla birleşmesi halinde, tek genel müdürlük çatısı altında toplanacak üç fabrika ve yönetim ve bürokratik işlemler yavaşlayacak. Üç fabrikanın işletme sisteminin yönetilmesinde yavaşlama olacak.  Üretim  yavaşlayacak, kurumlar hantallaşacak. İkincisi, TÜLOMSAŞ iyi bir eko sistem oluşturmuştu. TÜLOMSAŞ’ın diğer yan kuruluşlarla kendi içerisinde oluşturduğu bu eko sistem durgunlaşacak ve verimlilik düşecek. Üçüncüsü, TÜLOMSAŞ bilimsel araştırma yapan ileri teknolojiyi geliştirip uygulayan, TUBİTAK, ASELSAN, Osmangazi Üniversitesi ile ortak çalışmaları vardı. Kendi inisiyatifi ile genel müdür Hayri Avcı’nın büyük gayretleri ile uygulanan bir sistem vardı. Merkezi sistemde bu sistem de sekteye uğrayacak. Dördüncüsü, kendi alanında ürettiği ARGE çalışmaları vardı. Elektrik motorları üzerinde olsun, göstergelerde olsun, bu ARGE sistemindeki çalışmalar diğer fabrikalarda yok. TÜLOMSAŞ’ın kendi alanındaki çalışmaları azalacak. ARGE çalışmaları yavaşlayacak.  Beşincisi, Genel Müdürlüğün şirkete iş bulma gayreti vardı. Özellikle Sayın Genel Müdür Hayri Beyin bu konuda bambaşka bir gayreti vardı. Sayın Genel Müdürün elinden bu inisiyatifi kalkacak. Doğrudan bağlantı kurma imkanı kalkacak. Altıncısı, TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü’nün yerleştirmiş olduğu çalışma sistemi, üretim planı, üretimde çalışanların nezdinde bir iş disiplini sağlanmıştı. Bu disiplin ve takip sayesinde çalışan elemandan işçisinden memuruna kadar kişi başına düşen ortalama çalışma saati yüksekti diğer fabrikalara göre. Artık tüm birimleri yukardan aşağıya denetleme şansı biraz daha azalacağı için TÜLOMSAŞ’ın bu iş disiplini dolayısıyla yüksek performansı azalacak.Yedincisi, kalite kontrol ve uzman elemen yetiştirme becerici vardı TÜLOMSAŞ’ın. Denetleniyordu, eğitimler veriliyordu. Uzman yetiştirme becerisi de azalacak” dedi. 

"TÜLOMSAŞ BU YAPILANMAYLA ZARAR EDEBİLİR": Uysal, “TÜLOMSAŞ katma değeri yüksek, teknolojik ürünler üretmesinden dolayı burada üretilen her şeyin değeri yüksekti. Ve birleşme ile kaliteli üretim azalacağından dolayı zarar etme durumuna gelecek TÜLOMSAŞ.  Çünkü, TÜLOMSAŞ kar ediyordu. Sattığı ürünler yüksekti ancak diğer iki fabrika zarar ettiğinden dolayı bu fabrikaların zararları TÜLOMSAŞ’ın karını eksiye çekecek zarar eder bir kurum haline düşürecek. Şu an TÜLOMSAŞ  karda son üç dört denedir hep karda. TÜLOMSAŞ zarar eden bir kurum olduğu zaman da ileriki aşamada bunun özelleştirmesi gündeme gelebilir korkusu var içimizde. Diğerleri verimsiz kurumlar gibi... TÜLOMSAŞ büyük bir kurum. Devamlı yapılanmalar devamlı değişiklikler keskin dönüşümlere uyum zor olur. Zarar edebilir bu yeni yapılanmalardan dolayı. Bu nedenle özel sektöre devir olabilir. Planlı programlı bir geçiş yapılmalı. Önceliğimiz TÜLOMSAŞ’ın çalışma veriminin kaybolmaması ve ilerili aşamada da özelleştirilmesinden korkuyoruz” ifadelerini kullandı.