Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı uzmanlar; bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sarımsağı önerdikten sonra, sarımsağın fiyatı artışa geçmişti. Sarımsağın toprağı olarak bilinen Kastamonu’da geçtiğimiz senelerde yaşanan sel yüzünden 2019 yılının sonu ve 2020 yılı boyunca kilogram fiyatı 100 liraya kadar yükselen yerli sarımsak şimdi ise 50-60 liraya satılıyor. Diğer yandan Çin’den ithal edilen beyaz sarımsağın kilosu ise 30-35 lira arasında satılıyor. Vatandaşlar ucuz olduğu için öncelikli olarak tercih ettiği Çin sarımsağını kullandıktan sonra beklediği tat, aroma ve kaliteyi alamayınca yine yerli sarımsağı almayı başladı. Bazı satıcılar ise Çin sarımsağını "Kastamonu sarımsağı" diye ucuz fiyata satarak vatandaşları kandırıyor. Eşi ile birlikte Eskişehir’de yıllardır sarımsak satışı yapan satıcısı Sevil Yalçın, sarımsak sahteciliğine karşı vatandaşları uyardı.

“Sarımsak, dış görünüşünde anlamalı”

Yalçın, yerli sarımsak ve Çin sarımsağın arasındaki farkını şöyle ifade etti:

"Sarımsakları alırken yerli sarımsak olup olmadığını ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsağı büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolaba koyduğunuz zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çürüyor. Kalıcı olarak bir şeylere katarsanız hem o sarımsak bozulur hem de içindeki diğer malzemeyi bozar. Örneğin, Çin sarımsağı turşuya atıldığında hem sarımsak hem de turşu mor renge dönüşür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak yerli yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok kalitelidir. İçi mor olur. Dışı krem rengi, kök kısmı ise kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır. Tat olarak da yediğiniz şeyin içinden kendi tadını hissettirir. Çok uzun süre bekletilebilir. Elimde olan bu ürünleri 2020 Ağustos'unda aldık ve hala satıyoruz. Bir tane sarımsak bile çürümedi. Bu kış bunları satacağız. Vatandaşların evinde bile aylardır çürümeden kalacak"

“Aşı geldi diye yerli sarımsağın fiyatı düşmez”

Sevil Yalçın şöyle devam etti;

"Aşı geldi diye sarımsak fiyatı düşmedi. Daha doğrusu Kastamonu sarımsağın fiyatı düşmedi. Koronavirüs aşısının Türkiye’ye geldikten sonra sarımsağın fiyatının düştüğü söyleniyor. Ancak bu sadece Çin sarımsağı için geçeli olabilecek bir durumdur. Yerli sarımsakların fiyatı 2019 ve 2020 yılı başında kilosu 100 liraya kadar çıkmıştı. Bunun sebebi de Kastamonu’da sel yaşanmasıdır. Daha sonra fiyatlar 60-50 lira arasında gidip geldi. Son 6 aydır da 50 liraya satıyoruz. Zaten bu kışın satacağımız sarımsakları aşı gelmeden önce aldık. Dolaysıyla şimdi fiyatta bir düşüş olması söz konusu olamaz. Koronavirüs aşısından dolayı yerli sarımsağın fiyatı düştüğünün söylenmesi doğru değildir yani. Aşı geldikten sonra Çin sarımsağın fiyatı biraz düşmüş olabilir. Piyasaya gelişi 10 liraya ise normal satışı da 20-25 liradır. Ancak bu fiyatı geçerek, Çin sarımsağını 35-40 liraya kadar satanlar var. İşte 'aşı geldi diye fiyat düştü' diyorlar. Vatandaşlar bunu inanmasın. Böylelikle yerli diye Çin ürünü de almasın. Çünkü onların beş tanesi, yerli Kastamonu sarımsağın bir tanesine eşit olmaz" diye konuştu.

Yeni sezonun fiyatını kimse bilemiyor

Sarımsak için yeni sezon olarak sayılan Ağustos ayından sonra mevcut fiyatta düşüş olup olmayacağı konusunda bilgi veren Yalçın "Yeni sezon sarımsakları ise Ağustos ayında satışa sunulacak. Yeni fiyatlar o vakit belli olur. Ancak o da verimine göre değişecek. Bu sene öncelikle kuraklık var. Kuraklık sebebiyle tarım git gide olumsuz etkileniyor. Şu an sarımsağı ekenler bile geleceği nasıl olacak bilmiyor. Hepimizin umudu bol verimdir. Eğer bu sene bolluk yaşanırsa fiyatlar düşecektir” dedi.