Yumurta fiyatları son bir yılda iki katına çıktı. Pandemi döneminde uzaktan eğitim ve evden çalışma kahvaltı alışkanlığını artırırken, bu dönemde yumurta tüketimi de arttı. Aynı dönemde yem fiyatları da artınca yumurtaya üst üste zam geldi. Pandeminin ilk dönemlerinde 12-13 lira olan 30'luk yumurta paketi, 25-30 liranın üzerine çıktı. Yani yumurtanın tanesi neredeyse 1 TL oldu.

Yem fiyatlarındaki artış yumurtaya yansıyor 

NTV'ye yumurtadaki fiyat artışını ve yumurtaların üzerine son kullanma tarihi damgası vurulmamasını değerlendiren İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yıldırım, durumun yem fiyatlarından kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, "Tüketimde bir artış oldu yüzde 10'luk ama bu zammı etkileyecek şekilde değil. Zammın sebebi, üretici 18 aydır zarar ediyor, ham maddenin fiyatı arttı" ifadesini kullandı.

'17 aydır zarar ediyorlar!'

Yumurta fiyatlarından son dönemde yaşanan yükseliş vatandaşın tepkisini çekti. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon, sektörün 17 aydır zarar ettiğini, yem fiyatları başta olmak üzere maliyet artışını fiyata yansıttıklarını açıklamıştı. Afyon, ardından da “Vatandaş, büyük boy yumurtanın tane fiyatını 90 kuruşun üzerinde satan marketten yumurta almasın, 90 kuruşun üzeri fahiş fiyattır” demişti.

'Kar marjınızı düşürün' 

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre de Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nden arandığını söyleyen Afyon, bakanlık yetkililerinin marketlerle de görüşmeler yaptığını belirterek, vatandaşın yumurtayı daha ucuza yiyebilmesi için devletin marketlere, “Kâr marjınızı düşürün, üreticiye parasını peşin ödeyin demesi gerekiyor” diye konuştu.

'Yeme destek verilmeli' 

Marketlerde 27 liraya satılması makul olan 30’lu bir koli büyük yumurtanın vatandaşa 15 liraya satılması için yani vatandaşın 90 kuruşa değil de 50 kuruşa yumurta yiyebilmesi için yapılması gerekenleri ise İbrahim Afyon şöyle anlattı: “Yemin sübvanse edilmesi gerekir. 2 bin 800 lira olan bir ton yemin 1.500 lira olması gerekir ki vatandaşa yumurta 50 kuruşa satılsın. Bunun için de devletin üreticiye 1 ton yemde 1.300 lira destek vermesi gerekir.”