Kafe ve lokantalarda 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yeni uygulama başladı. Uygulama çerçevesinde kafe ve lokantalarda bundan böyle fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunlu olacak. 

Alınan yeni kararı değerlendiren Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, “Son bir yıldır artan enerji ve girdi maliyetleri karşısında oluşan fiyat istikrarsızlığına karşı Ticaret Bakanlığı böyle bir genelde yayınladı. Müşterinin görebileceği ve okuyabileceği şekilde uygulama başladı. Her masaya da ayrı ayrı fiyat tarifeleri sergilenecek. Buradan meslektaşlarımı uyarıyorum, denetimler başladı, cezai işleme maruz kalmamak açısından bunu bir an evvel tamamlamaları gerekiyor. Zorunlu bulundurmakta oldukları fiyat tarifelerini odalarımızdan temin edebilirler” dedi.

“Söz konusu insan sağlığı” 

2023 yılını lokantacı esnafı adına değerlendiren Bilen, “Yaptığımız cirolar karşısında kâr marjımız çok düştü. Artan enerji maliyetleri, vergiler, zamlar, ürün girdileri vs. derken çok zor günler geçiriyoruz. Maalesef hükümet bizim istediklerimizi çok yerine getirmedi son bir yıldır. Devletin bize destek olması gereken konular var. Tek taraflı fedakarlıkla olmuyor. 2023 yılında 200’ün üzerinde devir oldu.  Devlet bizi koruma altına almalı, orantısız çoğalmanın önüne geçilmeli. Mutlaka liyakat getirilmeli, sertifika, diploma, belgelendirme zorunluluğu getirilmeli. Aynı cinsten işletmeler açısından nüfusa oranlı mesafeler olmalı. Söz konusu insan sağlığı. Ürün standartı getirilmeli. O kadar çok sorunumuz var ki. Haksız rekabetin önüne geçebilmek için alternatif gıda ürünlerini ortadan kaldırılmalı. Ürün standartı insan sağlığı açısından mutlaka getirilmeli. Devlet bu sektörün ne kadar önemli olduğunun farkına varmalı. Çünkü sektörümüz rast gele birilerinin eline bırakılamayacak kadar önemli. Bir sektör” diye konuştu. 

“Yem fiyatları süt fiyatını karşılamıyor”

Durdurulamayan et fiyatları ile ilgide konuşan Bahar Bilen, “Üreticiler desteklenmeli. Tarımda da hayvancılıkta da mutlaka maliyetler düşürülmeli. Yem ve enerji maliyetleri düşürülmeli ve desteklenmeliler. Geçen sene son bir yıl içerisinde hele depremden sonra oluşan maliyetler vs. büyükbaş hayvan kesimini durduramadılar. İthal edilmekle bu iş çözülmez. Üretim desteklenirse ancak o şekilde olur bu da iki sene içerisinde piyasa ancak dengeler kendini. Bu şekilde giderse son zamanlarda, yem fiyatları süt fiyatlarını karşılamamakta. Büyükbaş hayvanları kesmeye başladılar. Anayı kesersen danayı bulamazsın der üreticiler. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki günlerde et krizi doğabilir” şeklinde konuştu.