Nadir Küpeli: Üreticinin kontrollü bir desteğe ihtiyacı var Nadir Küpeli: Üreticinin kontrollü bir desteğe ihtiyacı var

Odunpazarı Belediyesi gerçekleştirdiği eğitimlerle insanlara ‘balık vermek yerine balık tutmayı’ öğretiyor. Odunpazarı Belediyesi’nin gerçekleştirdiği eğitimlerden biri de Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Arıköy’de verilen arıcılık eğitimleri. Teorik ve pratik olarak düzenlenen bu eğitimlere katılanlar, arıcılığı öğrenerek aldıkları eğitimler sayesinde meslek ediniyor. Hobi olarak başlayan arıcılık, bu eğitimler ile meslek haline geliyor. Odunpazarı Belediyesi Arıköy Projesi kapsamında Arıcılık eğitimi alan isimlerden biri de Erhan İnan. 

eskisehirde-belediyenin-projesiyle-uretici-oldu-detay1

Kazım Kurt’tan sertifikaları aldı

Lavanta üretirken, lavanta balı da üretmek isteyen İnan, Arıköy’de aldığı eğitimler sonrasında bu hedefini gerçekleştirmiş. Beşikderesi Şelale Yolu üzerinde 20 dönümlük lavanta tarlasına arı kovanları kuran İnan, lavanta balı üretimine başlamış. İnsanlar, hafif ve güzel bir bal türü olan lavanta balından almak için şehir merkezinden üretim yerine gidiyor. Ürettiği balın yarısını satan İnan, Eskişehir Tarım Fuarında açtığı stantta arıcılık serüvenini şu sözlerle anlattı: 

“Eskişehir’de 3 yıldır lavanta üreticiliği yapıyoruz. Lavanta üretirken, lavanta balı da üretmek istedik. Arıköy Projesi kapsamında Odunpazarı Belediyesi’nin düzenlediği arıcılık eğitimlerine katıldık, Başkan Kazım Kurt’tan da sertifikalarımızı aldık. Sertifikalarımızı aldıktan sonra da Orköy destekli arı projesine katılarak başlangıç olarak 10 tane arı aldım.” 

Arıköy’de teorik ve pratik eğitimler aldık

Arıköy’de teorik ve pratik eğitimler alan İnan, arıcılığın bilgi birikimi ve tecrübe gerektirdiğine dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: 

“Tarlada uygulama yaparak tecrübe ediniyoruz. Hala yolun başındayız. Bu sene ilk defa arıcılık yapıyoruz. Gelişim de sağladık. Ben arı ile ilgili olaylara bu kadar pozitif bakmıyordum, ama çok güzel bir uygulama imiş. Arılar çok güzel varlıklarmış. Bize vesile olan Odunpazarı Belediyesi ve Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür ederiz.” 

eskisehirde-belediyenin-projesiyle-uretici-oldu-detay2

“70 kilogram bal ürettik”

Bu sene yağışlar çok olduğu için arıların çiçeklerden polen alamadığını belirten İnan, arıların bal üretiminden daha çok oğul vermeye yöneldiklerini anlatıyor. Bu nedenle hedeflerine çok ulaşamadıklarını söyleyen İnan, “70 kg bal ürettik, ama 20 civarında kovana ulaştık. Süzme işlemini gerçekleştirerek balları kavanozladık. Artık önümüzdeki yıl için hazırlık yapıyoruz. Arılarımızı sağlıklı bir şekilde kışa hazırlıyoruz” diyor. 

Geçen yıl sadece lavantaları ile Eskişehir Tarım Fuarına katılan İnan, bu yıl lavantalarının yanında ballarının da tanıtımı yapıyor. 

“Bu sene ilk kez kendi ürettiğimiz bal ile katıldık” diyen İnan, konuşmasını şu sözlerle sürdürüyor: 

“Lavanta balı çok farklı bir aromaya sahip, piyasada da çok bulunan bir tür değil. Özel müşterilerimize veriyoruz. Ama ballarımız da ilgi görüyor”