GSM operatörlerinin devir ve ücretlendirme tarifeleri ile ilgili açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tüketici haklarının korunması için GSM operatörlerini başıboş bırakmamalı, ücret tarifelerini daha kapsamlı ve doğru belirlemelidir” dedi.

Eskişehir’de konuşan TÜKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü şu açıklamayı yaptı:

Kazançları dudak uçuklattı! 12 ayda 5 milyon lira gelir Kazançları dudak uçuklattı! 12 ayda 5 milyon lira gelir

“Tüketicilerin internete erişimi GSM operatörleri üzerinden sağlanmaktadır. GSM operatörleri BTK denetimi ve gözetimi altında çalışmalar yapmakta ve tüketiciler için hizmet sağlamaktadır. Ancak tüketiciler tarafından GSM operatörleri hakkında, özellikle ücret tarifeleri ile ilgili son zamanlarda çok sayıda şikâyet yapılmaktadır. Bu konularda, “Elektronik Haberleşme Sektörüne ilişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği” bulunmakta olup, bu kapsamda her yıl “Mobil Elektronik Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesi” BTK tarafından yayınlanmaktadır. Özellikle ücret tarifeleri konusunda tüketicilerden gelen önemli şikâyetler şunlardır. Mobil hatların devrinde adeta hava parası alınır gibi devir ve hat ücreti olarak, 900 TL’den fazla, yüksek bir ücretler alınmaktadır. Özellikle yasal olarak imza yetkisi olmadığı için anne ve babaların 18 yaş altı kendi çocukları adına aldıkları GSM hatları, 18 yaşını doldurduktan sonra kendi çocuklarına devir yapmak istedikleri zaman, yüksek ücret sebebiyle devir yapılmadığı için birtakım yasal zorluklar ve hukuki problemler de ortaya çıkmaktadır. Özellikle; hukuki olarak cep telefonlarına gönderilen bildirimler ve cep telefonları üzerinden ortaya çıkan yasal sorgulamalar olduğu zaman, kayıtlı aynı numara üzerinde cep telefonunu kullanan kişi ile abone olan kişi farklı olduğu için tüketiciler hukuki olarak çok ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Ayrıca kamunun yapacağı iş ve işlemlerle ilgili maliyetler ve sürelerde artmaktadır. Bu problemlerin önüne geçilmesi için özellikle birinci derecede yakını; eş, anne, baba ve çocukları arasında aile içerisinde yapılacak, GSM mobil hat devirleri taahhüt sonunda bir defaya mahsus, yılda bir kez ücretsiz olarak yapılmalı, bu durum ücret tarifesinde de yer almalı ve tüketiciler mağdur edilmemelidir.”

Güllü şöyle devam etti;

“GSM operatörleri, eski abonelerle, sözleşme yenilenirken yaptıkları zamlarda yüzde 100’ün üzerinde, hatta aynı şartlarda ilk defa sözleşme yaptıkları müşterilerden daha fazla ücret alınacak şekilde ücretlendirme yapılmaktadır. Halbuki, bu durum eski abonelerle ilgili olarak, yeni bir yatırım, yeni bir modem, yeni bir hat çekimi ve uğraş gerektirmeden doğrudan telefon ile müşteri hizmetleri aracılığıyla yapıldığı için daha düşük ücretli olmasını gerektirmektedir. Bu konuda da öneri olarak gerek mobil gerekse sabit ev ve işyeri interneti eski aboneleri ile ilgili olarak, sözleşme yenilenirken, yıllık sözleşme yenileme ücreti azami olarak, hükümet tarafından aynı yılın belirlenmiş enflasyon oranını geçmeyecek şekilde bir kriter belirlenerek yapılması ve bu kuralın da ücret tarifesinde yer alması halinde, tüketicilerin hakları belirli ölçüde korunacaktır. Bütün tüketiciler, özellikle yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili, “BTK Tüketici İletişim Merkezi ALO 120”telefon hattını arayarak veya http://tüketicişikayet.btk.gov.tr adresinden veya e-devlet üzerinden,7/24GSM operatörleri ile ilgili her türlü talep, istek, öneri ve şikâyete bulunabilir ve haklarını arayabilirler”