Toptaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"​Ülke nüfusunun beslenmesini sağlaması, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunmasından dolayı tarım, ülkemiz ekonomisi için vazgeçilmez bir sektördür.

​Ülkemizde tarımın verimli yapılmasını sağlayan en önemli etkenlerden birisi gübre diğeri ise mazottur. Eksik gübrelemenin doğrudan rekolteyi etkileyeceği, ürün verimliliğini azaltacağı ve arzın düşeceği bu nedenle de fiyatların anormal şekilde yükseleceği, bununda gıda enflasyonun yaşanmasına sebep olacağı aşikârdır.

​Ekim ayı itibariyle gübre fiyatlarındaki artışla beraber çiftçinin kullanmış olduğu taban gübresinin tonu 19 bin TL seviyelerine gelmiştir. Her yıl ekim ayı ile birlikte, taban gübreleme zamanı fiyatların suni olarak artması çiftçimizi derinden etkilemektedir.

​İlçemizde görüştüğümüz çiftçiler geçen yıl zaten artan gübre fiyatları sebebiyle tarlasına yeterli miktarda gübre atamadıklarını ve rekoltenin ve verimin düşük olduğunu, rekolte için ekim sürecindeki taban gübrelemesinin çok önemli olduğunu söylediler. Ancak son yapılan zamlarla torbası bin TL yaklaşan taban gübresini nasıl alacaklarını bilemediklerini, uzmanların önerisine göre ortalama bir hektara 140 kiilogram gübre atılması gerekirken artan fiyatlar nedeni ile ancak bunun yarısını atabileceklerini, bunun da rekolteyi ve verimi yarı yarıya etkileyeceğini ve sonuçta ülkemizin gıda sıkıntısı ve gıda enflasyonu yaşayacağını ifade ettiler.

​Tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri iken yapılan yanlış uygulamalar neticesinde dört tarafı denizlerle çevrili ülkemizde gıda sıkıntısı yaşanması çiftçimizin suçu değil yapılan yanlış uygulamalardır. Tarımda destekler çiftçiye nakit olarak değil ucuz mazot, ucuz gübre ve ucuz ilaç olarak verilmelidir.​

​Gıda fiyatlarını artıran sebepler gübre, mazot, yüksek elektrik fiyatlarıdır. Çiftçiye verilen gübre desteğini ciddi anlamda artırarak, çiftçimizin gereği kadar gübre kullanımını sağlamak zorundayız. Gübre fiyatlarına yeterli destek sağlanmaz ise yıllık ürün kayıpları yaşamamız kaçınılmazdır. Bunun sonucunda ülkemiz gıda sıkıntısı ve yüksek gıda enflasyonu yaşamak zorunda kalacak, zaten zor şartlarda yaşamaya çalışan vatandaşlarımızın da ucuz gıdaya erişmeleri hayal olacaktır.

​Çiftçimize destek olmak ve üretmesini sağlamak devletin temel ilkelerindendir. Tarımı dışa bağımlı hale getirmek ülkemize yapılan en büyük kötülüktür. Zira çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; önce haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"