Artan maliyetler nedeniyle zararına iş yapan pek çok esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Elektrik, doğalgaz, kira fiyatları ve işçi giderleri esnafı en çok etkileyen gider kalemlerimizi oluşturuyor. Pandemi döneminde uzun süre kapalı kalan esnafı, pandemi sonrası belirginleşen ekonomik kriz vurdu. Eskişehir’in en işlek caddelerinde kiralık dükkan afişleri artmaya başladı. Önceki yıllarda afiş asılır asılmaz kiralanan işyerlerinin uzun süre tutulmaması dikkat çekiyor. Şehirde uzun süre esnaflık yapan vatandaşlar ‘Eskişehir’de bir dükkanın aylarca boş kaldığı görülmemiştir’ yorumunda bulunuyor. 

Günlük kazancımızla o günün giderini karşılayamıyoruz

Artan maliyetler nedeniyle zorlandığını ifade eden Eskişehirli esnaflar, “Bundan 2 yıl önceki elektrik ve doğalgaz fiyatları ile şu anki fiyatları karşılaştırmak mümkün değil. Zamanla tabi ki bazı şeylere zam gelebilir. Ancak son günlerde yaşadığımız krizin ta kendisi. Her şeysen tasarruf ederek kendi çapımızda tedbir almaya çalışsak da bu maliyetler karşısında dayanmamız mümkün değil. Dükkanı açıp elektrik düğmesine bastığımız an maliyetler başlıyor. Ancak gelir, o yok işte. Daha hiç kimse toparlanmadı. Eski müşterilerimiz tabi ki yok. Şimdi bir de artan kira ücretleri eklendi bu maliyetlere. Daha önce de kira ödüyorduk. Ancak şu an yapılan zamlardan yetkililerin haberi var mı bilmiyorum. Herkes bir şeyi bahane edip kafasına göre zam yapıyor her şeye. Bir esnafın bu duruma dayanması mümkün değil. Günlük gelirimizle günlük giderlerimizi dahi karşılayamaz duruma geldik” diye konuştular. 

Yaptığımız bütün masraflar çöpe gitti

Yeni işyeri açan pek çok esnaf da kısa süre sonra çeşitli sebeplerden işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor. İşyeri kapatma nedenleri, genelde işlerin yürümemesi, artan maliyetler olarak dikkat çekiyor.

İşyeri açarken yapılan masraflara dikkat çeken Eskişehirli esnaflar, “Bir işyeri açarken açacağımız sektöre uygun masraf yapıyoruz. Burada iş yapmak ve halka en iyi hizmeti vermek için hazırlanıyoruz. Binanın boyası, tesisatı, dolapları, dizaynı her şey masraf. Ancak işler umduğumuz gibi gitmeyince tabi bu masrafta çöpe gidiyor. İnanın esnafın  elinde şuan nakit yok. Borçla kendini döndürmeye çalışıyor. Bir işyerine masraf yapmışsınız, emek vermişsiniz kapatıp gitmek kolay mı, tabi ki hayır. Ama yapacak başka bir şey de kalmıyor bazen. Her şeyi çöpe atıp gidiyorsunuz. Yerinize bir umut yeni açılan işyeri bu kez o kendi sektörüne göre masrafa giriyor. Hepsi aslında baktığınız zaman birer emek. Ancak boşa giden birer emek. Eskişehir’de esnafların geliri bellidir. Şu anki dükkan kiraları ile nasıl ayakta durmamızı bekliyorlar? Esnaf ne yapıyor. Bu şartlarda dayanamayınca, günlük kazandığı ile kirasını dahi veremeyince işyerini kapatmak zorunda kalıyor” diye dert yandılar.