Şu anki mevcut emlak piyasasını değerlendiren Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, “Emlak sektörünü pandemi öncesi ve sonrası diye değerlendirmek isterim. Biliyorsunuz yaklaşık iki yıl pandemi dönemi devam etti. Bu süreçte esnek çalışma dönemi oldu. İnsanlar dışarı çıkamadı, esnaflar, müteahhitler iş yapamadı. Piyasada daralma oldu ve arz talep dengesi bozuldu. Savaşın çıkması, ekonomik krizin olması, dövizin altının artması konut fiyatları ve kira fiyatlarının artmasına sebep oldu. Arz talep dengesi inanılmaz bozuldu. Yeni evlenenleri de düşünürsek, şehrimizde konut ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Arsalar pahalı, inşaat girdileri pahalı" dedi.

Gazi Çelik şöyle devam etti;

Ekonomi bozulunca inşaat maliyetlerinde artışlar meydana geldi

Pandemi döneminde insanlar bir yıl çalışamadı zaten. Üretim azaldı. Talep çok üretim az olunca piyasa daraldı. Ekonomi bozulunca inşaat maliyetlerinde artışlar meydana geldi. Tüm bunlar otomatik olarak kiraların artmasına sebep oldu, daire fiyatlarının artmasına sebep oldu. Kısacası arz talep dengesi bozuldu. Şu anda şehrimiz hala konut ihtiyacını karşılamış değil. Dar gelirlilerin konut almaları hayal demiştim daha önce bunu bugün için de söyleyebiliriz. Bu asgari ücret ile dar gelirlinin ev alması hayal. Asgari ücretli kişinin çocuğunu okuttuğunu, geçim şartlarını, evin kira olduğunu düşünürsek artı bir de ev alması hayal diyebiliriz. 

Kredi çekerek ev almak isteyenler çok dikkat etmeli

Devlet tarafından desteklenen projeler var, konut faiz oranları düşük veriliyor ancak bu da hesap kitap meselesidir. Kredi çekecek insanların ayağını yorganına göre uzatıp çok dikkat etmeleri gerekir. Çünkü en azından karı koca iki kişi çalışmaları gerekir ki hem hayat şartlarını devam ettirebilsinler hem de çektikleri krediyi ödeyebilsinler. Çok ince eleyip sık dokuyarak kredi çekmeleri ve son derece dikkat etmeleri gerekir. Ev alalım derken sonradan daha fazla problemler yaşamasınlar. Bir kez daha söylüyorum dar gelirli kredi çekerken çok dikkat etmeli.

Şehrin tüm mahallelerinde neden pahalılık söz konusu?

Eskişehir’de arsa üretimi olmuyor. Arsa inşaatın en büyük bileşenidir. Arsa üretilmediği zaman arsa payları pahalı oluyor. İnşaatı ister Emek’de yapın ister Köprübaşı’nda yapın maliyetler aynı. Yani inşaat girdi maliyetleri çok arttı. Neredeyse üç katı, dört katı gibi bir vaziyete geldi. Bundan dolayı artık kenar mahalle veya merkez diye bir şey kalmadı. Üretim ve işçilik aynı, tuğlanın fiyatı aynı, bütün girdilerin fiyatı aynı, bundan dolayı da fiyatlar artıyor. 

Maalesef öğrencilerimizin kiraları da arttı

Kiraların artmasının nedeni de arz talep dengesindeki bozukluk. Talep çok üretim az olunca kiralar arttı. Ülkemizde arz talep dengesi bozuldu. Talep çok fiyatlar artıyor. Bu durum satış ve kira fiyatlarını etkiliyor.  Dükkan kiraları da arttı, haliyle öğrencilere de yansıdı. Öğrenci kentiyiz. Kavşak noktası olan bir şehiriz. Öğrencilerin de tercih ettiği bir şehir. Öğrencilerin yaşayabildiği bir şehir Eskişehir, öğrencilerin aradığı her şey Eskişehir’de mevcut. Mezun olduklarında bile Eskişehir’e yerleşmeye çalışan öğrenciler olduğunu görüyoruz. Maalesef bütün her şeyin maliyeti artınca öğrencilerimizin kiraları da arttı. Bu sene öğrencilerimiz dışarıda kalır mı korkusu yaşadık ancak bu olmadı, bu yönden mutluyuz. Daha önce 3-4 arkadaş  bin beş yüze tuttukları evi, bu yıl dört bin gibi rakamlara tuttuklarını görüyoruz. 

Konuta yatırım yapmalı mı?

Uzun vadede baktığınız zaman gayrimenkul ne altına ne dövize benzemez. Mutlaka uzun vadede kazandırır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde insanlar devamlı olarak ileride çocukları  rahat etsinler, onlar zahmet etmesin diye yatırım yapmayı düşündüklerinden dolayı, elindeki imkanlar ölçüsünde, onlara yatırım yapmaları tavsiye ederim.