Eskişehir’in iki ilçesi için su kesintisi duyurusu Eskişehir’in iki ilçesi için su kesintisi duyurusu

Eskişehir’de Tepebaşı ve Mihalgazi bölgesinde bulunan Alpagut, Atalan ve Tekeciler mahalleleri mevkiinde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır AŞ tarafından yapılması planlanan altın gümüş madeni ocağı ve cevher zenginleştirme tesisi, hazır beton tesisi, su temin göleti projesi çevresel etki değerlendirme süreci sonlandırıldı.

Yaşanan gelişmeyle ilgili Odunpazarı Kent Konseyi İklim Krizi ve Çevre Çalışma Grubu adına açıklamalarda bulunan Nezahat Telci şöyle konuştu;

“Çevresel etki değerlendirmesi, izin ve denetim genel müdürlüğü, internet sitesinde 5 Ocak 2024 tarihli duyurusunda ÇED sürecinin sonlandırıldığı bilgisini paylaştı.

Eti Bakır Maden, ÇED için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 12 Aralık 2023’te başvuru yapmıştı. Proje için 4,5 milyar TL harcanacağı, çoğunluğu orman arazisi ve şahıs arazilerinden oluşan toplam alanın dosyada 713,05 Ha, ruhsatta ise 1627,31 ha, proje ömrünün 20 yıl olduğu bilgileri yer almıştı.

Halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı 9 Ocak 2024 tarihinde Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut mahallesinde yapılması planlanıyordu. Toplantı duyuruları mahallede kahvelere asıldı. Sondaj çalışmaları sonrasında, bakanlığa başvurudan daha bir ay bile geçmemişken, toplantı duyuruları yapılmışken, her nedense toplantı, yetkili firmanın talebiyle iptal edildi.

Talep, firmadan geldiği için yerel seçim göz önüne alınarak sonlandırılmış olması muhtemel. 

Yerel seçimler sonrası tavırları ne olur göreceğiz. Zaman kazanmak için ‘buzdolabına koymak’ yapıldığı izlenimi veriyor. Ocak ve tesislerle ilgili ruhsat devam ediyor, iptal edilmedikçe süreç tekrar başlatılacaktır. 

Yıllık 12 milyon ton kazının, 180 milyon ton patlatmalı açık ocak işletmeciliğinin yapılacağı, çıkarılacak cevherin siyanür kullanılarak yığın liçi yöntemiyle işlenecek olması, toplamda 20 yıl ömürlü bu tesisin; tarıma, hayvancılığa, toprağa, suya, çevreye, insan sağlığına, ormana, arkeolojik varlıklara, ekonomiye vereceği zarar, elde edilecek madenden daha mı değersiz.

2017’de Alpu Ovası’nı büyük ova ilan eden aynı irade, Türkiye’nin en büyük kömürlü termik santralini kurmaya çalışmadı mı?

Sağlıklı bir gelecek için; Alpu Ovası adına doğa katliamına karşı sürdürülen mücadelemizi, İç Anadolu’nun Akdeniz’i olarak bilinen orta Sakarya havzası için de sürdüreceğiz. İşletme ruhsatı iptal edilinceye dek mücadeleye devam edeceğiz”