45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısının Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlendiği bildirildi. Sivrihisar Ulu Cami, aynı anda 2 bin 500 kişinin ibadetinde bulunabileceği kapasiteye sahip olan ve Türkiye'nin en büyük hipostil camilerinden biri olarak biliniyor. Caminin temelleri, Sivrihisarlı kadı Leşker Emir Celaleddin Ali Bey tarafından atılmış ve bugünkü görünümüne 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi'nin müritlerinden Mikail bin Abdullah (Emineddin Mikail) sayesinde kavuşmuş oldu. Bu değerli yapı, Fatih Sultan Mehmet dönemindeki kadılardan Hızır Bey'in emri üzerine 1440 yılında da yenilenmiş.

Sivrihisar ‘CHP’ dedi Sivrihisar ‘CHP’ dedi

Toplamda bin 485 metrekarelik bir alana inşa edilen caminin çatısını 67 adet ardıç ve sarı çam türünde ağaç direktler oluşturuyor. Ayrıca bu direklerden 19'unun üzerinde antik mermer sütun başlıkları mevcut. Caminin minberi Anadolu Selçuklular döneminden kalma ve büyük bir emek sonucu Horasanlı İbn-i Mehmet tarafından inşa edilmiş. İşçilik geleneği olan kündekârı yöntemiyle, yani çivi kullanılmadan inşa edilen bu sanat eseri, herkesin ilgisini üzerine çekiyor.

Caminin güney cephesinde yer alan minaresi 1409 yılında Osman oğlu Hacı Habib tarafından inşa edilmiş. Minarenin kaidesi iri mermer bloklar kullanılarak yapılmış ve üst kısmı imrenilecek şekilde tuğla ve kesme taşla bezenmiş. Sekiz köşeli bir yapıya sahip olan minare dikkat çekiyor. Caminin dört giriş kapısının yanı sıra sağ ve sol kanatlarında kitabeler bulunuyor.