Meclis toplantısında konuşan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, Gündoğdu Kentsel Dönüşüm Projeleri, Halk Ekmek Fabrikası bitiş tarihi ile üç belediye ve ile TMMOB İnşaat Mühendisleri arasında imzalanan protokolün hangi aşamada olduğunu sordu. Özcan, “Depremden hemen sonra üç belediye başkanı mühendisler odası ile beraber bir anlaşma yaptınız, protokol imzaladınız. Eskişehir’in deprem konularındaki hazırlığı nedir, durumu nedir, riskli durumu nedir depreme ne kadar hazırlıklıdır, bununla ilgili bir sonuç bildirgesi var mı” diye sordu. 

Gündoğdu’da son durum    

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından Gündoğdu bölgesi ile ilgili şu açıklama yapıldı, “Gündoğdu Mahallemizde üç etap halinde kentsel dönüşüm projelerimiz var. Gündoğdu 1 projemizde tüm uzlaşmalarımız bitti, imar uygulamamızı yaptık. Bütün hazırlıklarımız tamam. Gündoğdu 1, 800 konutluk bir projedir, orayı ihaleye çıkıyoruz. Gündoğdu 2’de A etabında inşaat devam ediyor, inşaatın bitim süresi Mart ayıdır. B etabında tüm uzlaşmalar bitti yüzde yüz uzlaşma sağlandı. Gündoğdu 2’nin B etabında imar uygulama dosyamız hazırlanıyor. C etabında projelerimiz hazır uzlaşmalara başlayacağız. D etabına henüz başlayamadık. Gündoğdu 3’de de belediyemiz oranın çoğunluğu tasarruf mevduat sigorta fonundaydı, sadece parsel ürettik. Tasarruf mevduat sigorta fonuyla bu şekilde uzlaştık. Orada henüz bir inşaat başlanmadı ama belediyemizin yapacağı bir iş kalmadı. Bundan sonra oradaki mal sahiplerinin devam ettireceği iş var” 

Deneme çalışmaları sürüyor

Ekmek Fabrikası bitim süresi ile ilgili konuşan Büyükerşen, “Ekmek fabrikası deneme çalışmalarını sürdürüyor alınan makinalarda. Değişik tipte ekmek üretebilmek veya unlu mamulleri üretebilmek için deneme çalışmalarını yapıyorlar. Aynı zamanda da onları kullanacak elemanları yetiştirmek sürecindeler” dedi.

60-70 günlük gecikme söz konusu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan da Halk Ekmek Fabrikası’nın açılması ile ilgili 60-70 günlük gecikme söz konusu olduğunu belirterek, “Haziran ayında saha betonu dökülürken yaşanan yağmurlardan dolayı gecikme yaşandı. Arkasından makinelerin içeri alınması gecikti, çünkü önce betonun atılması gerekiyordu. Bir aksilik olmazsa 15-20 gün içerisinde tamamen üretime hazır hale gelecek. İhale sürecinden kaynaklı da bir gecikme oldu. İhalemiz yapıldı şirket olarak devraldık” diye konuştu. 

Eskişehir’in iki ilçesine yeni kaymakam Eskişehir’in iki ilçesine yeni kaymakam

28 bin binanın incelenmesine başlanıyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi iş yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışması için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile imzalanan hizmet protokolü ile ilgili ise mecliste şu bilgilendirmede bulunuldu, “İnşaat Mühendisleri Odası ve üç belediye ortak bir çalışmamızdır bu. Dört etap halinde planlandı. Merkezdeki tüm binalar incelenecek. İlk etap inceleme bitti. 22 bin bina incelendi. İkinci etap için İnşaat Mühendisleri Odası ile görüşmelerimizi yaptık 28 bin bina için incelemeye önümüzdeki günlerde başlayacağız. Tespitlerle ilgili elimizde bir envanter olacak. Bu envanter ile kentsel dönüşüm stratejisi belgesi hazırlayacağız ve Eskişehir’de müdahale edilmesi gereken alanlarla ilgili bir belge ve yol haritamız olacak. Eskişehir’in bütün yerleşim alanları incelenecek parça parça” bilgisi verildi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise, “Şehir bittikten sonra da ilçelerde sırasıyla eğilmeye başlayacağız bu konuya” dedi.