“Bu yasa hem ticari hayatta güvenin tesis edilmesini, hem de zaman ve kaynak tasarrufunu sağlayacaktır. Ayrıca e-devlet sisteminin yaygın uygulamasına destek verecek, yargı süreçleri kısalacaktır.”

KAYNAK VE ZAMAN TASSARUFU SAĞLANACAK: “Uzun zamandır gündemde olan ve bazı durumlarda kötüye kullanım sonucu mağduriyetlere yol açan “İflas Erteleme” kaldırılarak yerine “Konkordato” sistemi getirildi. Amaç, ticari hayatın kolaylaştırılması ve ticari ilişkilerde güvenin artması. Borçlarının vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe olasılığı olan borçluya vade verilebilecek veya indirim yapılarak borçlarını ödeyebilme ve iflastan kurtulma imkanı verilmektedir. İkinci bir noktası ise firma borcunu ödeyemez yani batık duruma düşmeden konkordato talep edebilecek ve böylece daha erken bir dönemde borçluya ödeme imkanı tanınmaktadır. Konkordato isteyen firmalar en fazla 23 ay süreli kurtarma sürecine girebilecekler. Bu da diğer bir kazanım. İflas ertelemede yıllarca süren hukuki süre kısaltılmış oluyor hem de ödeme kolaylığı ile alacaklı icra takipleri sonucu bile alamayacağı borçlarını alabilme imkanı sağlıyor. Konkordato sürecinde borçlu aleyhine icra takibi ve haciz olmayacak. Kısacası, uzun süren ve sonuç alınamayan iflas ertleme ve şirket tasfiyesi yerine ticari yaşama devamı esas alınacak.”

“Ticari davaların makul sürede yargılanması için Türk Ticaret Kanunu'nda da değişiklik yapıldı. Değeri 100 bin Türk Lirası'nın altında kalan ticari davalarda basit yargılama usulleri uygulanması kabul edildi.”

TİCARİ HAYATTA GÜVEN ARTACAK“Uluslararası ticaret ve yabancı yatırımcılar açısından çok önemli olan Uluslararası Tahkim Kanunu'nda değişiklik yapıldı, tahkim yargılamalarında nihai karara karşı açılacak iptal davalarında "bölge adliye mahkemeleri" görevlendirildi. Tahkim yargılaması sürerken mahkeme kararına ihtiyaç duyulan konularda ise uyuşmazlığın niteliğine göre asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemeleri yetkilendirildi. Basit yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişi süresi 2 ay olarak uygulanması ile yargı süreci makul süreye indirilmiş oldu. 

ELEKTRONİK TEBLİGATYasaya göre kamu kurumları, belediyeler, şirketler, kooperatifler, dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek birlikleri, KİT’ler, sermayesinin çoğu kamuya ait şirketler, avukatlar, noterler, bilirkişiler, arabulucular ve hukuk müşavirleri açısından elektronik tebligat zorunlu hale getirildi. Böylece yargı mercilerinin yaptığı yıllık 40 milyonluk tebligatın 28 milyonu, toplamda ise 75 milyonluk tebligatın 52,5 milyonu elektronik yolla yapılmış olacak. PTT, kapsama alınan tüm gerçek ve tüzel kişiler için elektronik tebligat adresi oluşturacak ve alt yapının tamamlanmasıyla birlikte sistem 01.01.2019 tarihinde tam anlamıyla faaliyete geçecek.