Merhum yazar-şair Fethi Gemuhluoğlu anısına Genç Memur-Sen tarafından organize edilen "dostluk ve vefa" temalı üniversiteler arası deneme yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Eğtim-Bir-Sen'in sponsorluğunu üstlendiği ve Genç Memur-Sen'in üniversiteler birimi olan Akademik Düşünce Eğitim ve Medeniyet Topluluğunun (ADEM) organize ettiği yarışmaya, Türkiye genelinden 400 eser başvurdu.

Farklı üniversitelerden akademisyenlerin yer aldığı jürinin incelemeleri sonucunda ödüle layık görülenler için Ankara'da ödül töreni düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve diğer davetliler katıldı.Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yarının bugünden daha iyi olacağına inandıklarını ve yarışmaya katılan 400 gencin gelecek yıllar için kendilerine umut olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dursun ise Fethi Gemuhluoğlu'nun gençlerle zaman geçirme konusunda usta olduğunu belirterek, "Fethi ağabey bana göre kuşatıcı ve herkesi benimseyici özelliğiyle meşrep, meslek ve siyasetin çok üzerine çıkarak bir muhabbet halkası oluşturmak suretiyle bunu yapabilecek ender kişilerden bir tanesidir." diye konuştu. AK Parti Eskişehir Milletvekili Avcı, öğrencilik yıllarında Fethi Gemuhluoğlu ve diğer önemli ilim adamlarını tanıma fırsatı bulduklarını ifade ederek, "Biz gerçekten çok şanslı bir kuşağız. Fethi ağabeyimiz ve onun vasıtası ile tanıdığımız pek çok büyüğümüzü görmek, tanımak, onları dinlemek bahtiyarlığına eriştik." dedi.

Program sonunda ise "dostluk ve vefa" temalı deneme yarışmasında dereceye giren 3 öğrenciye jüri ödülü, 4 öğrenciye Mehmet Akif İnan özel ödülü verildi. Değerlendirmeler sonucunda "Aynadaki Hüzün" isimli eseri ile Zeynep Salman birinciliğe, "Aranan Ayna" isimli eseriyle Mustafa Gürbüz Kesmez ikinciliğe, "İki Varlık Arasından Müşterek Ruh" isimli eseriyle Abdullah Atala ise üçüncülüğe layık görüldü.

Fethi Gemuhluoğlu kimdir?

Fethi Gemuhluoğlu, 1923 yılında İstanbul'da doğdu. Haydarpaşa Lisesi'nde öğrenim gördü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Daha sonra çeşitli okullarda öğretim üyeliği yaptı. 1955-1963 yılları arasında Spor ve Sergi Sarayı Müdürlüğü yapan Gemuhluoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ile Türkiye Odalar Birliği Basın Müşavirliği görevlerinde bulundu. 1970-1977'de de Türk Petrol Vakfı'nda genel sekreter olarak çalıştı. Fethi Gemuhluoğlu 5 Ekim 1977 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi Sahrayıcedid Mezarlığı'nda toprağa verildi.

HAKKINDA SÖYLENEN SÖZLER

  • Fikir ve çile birliği kökünde yekpâreleştiğimiz büyük ve sevgili dostum Fethi Gemuhluoğlu (Necip Fazıl Kısakürek)
  • İnsanın elinden tutuyor, adeta çağa çıkartarak yürüyüşe alıştırıyordu. İnsan; arttığını, çoğaldığını duyumsuyordu O’nun yanında… (Nuri Pakdil)
  • Tek başına adeta bir okuldu. (Cahit Zarifoğlu)
  • Bize kendi kuşağı içinde en sağlam çizgiyi aktarabilenlerden biriydi. (İsmet Özel)
  • Görünen hizmetlerin değil, görünmeyen himmetlerin adamı idi. (Ahmet Kabaklı)
  • Fethi Gemuhluoğlu; aynı çağrılar içindeyiz. (Özdemir Asaf)
  • Kelamın en zarifini, edebin en kâmilini, siyasetin en ferasetlisini, edebiyatın en muhtevalısının onun aziz varlığında erimiş bulurduk. O, bir uygarlığın temsilcisiydi. (Akif İnan)
  • Sürgünde kurulmuş bir Osmanlı divanı gibiydi. (Nabi Avcı)
  • Sözle semâ yapıyordu. (Hilmi Yavuz )
  • Onun sohbetlerinde, hem fikirlerle donanır, hem ermiş bir adam halini yaşar, hem dava bilincinizin keskinleştiğini hissederdiniz. (Rasim Özdenören)
  • O, insan mühendisi idi. (Ergun Göze)
  • Bir nesle ağabey olan Fethi Gemuhluoğlu, en bunalımlı anlarda yanı başımızda. (Erdem Bayazıt)
  • Onun kitabında sağ-sol, inkılâp-irtica diye kavramlar yoktu. O, bu kutuplaşmanın üzerinde insanlara bakmasını bilirdi. (Cahit Tanyol)
  • Fethi ağabeyin iki hasleti: vefâ ve bağlılık… Şuur ve iman… (Mustafa Miyasoğlu)