Yurtman, “Asıl amaç, köy insanının bilinçlendirilmesi ve canlandırılmasıydı. Çünkü, okur-yazar olmayan bir toplum ile Atatürk Cumhuriyetinin hedefi olan çağdaş uygarlığa ulaşılamazdı. İşte Köy Enstitüleri ile bu eksik giderilmeye çalışılmıştır” diye konuştu.

"Aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı": Köy Enstitülerinin kapatılması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yurtman, “Ülkenin toplumsallaşma sürecini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Köy Enstitüleri girişimi, kazandığı onca olumlu sonuca karşın dinsel değerlerin çöküşüne neden olduğu gerekçesi ve komünizm geliyor korkutmalarıyla tamamlanamadı. Önce bilinçli olarak içi boşaltılan ve yozlaştırılan Köy Enstitüleri kapatılarak Anadolu’nun en önemli aydınlanma projesi ortadan kaldırıldı. Köy Enstitüsü işlemini sürdürseydi ulusal egemenlik ve ulusun tam bağımsızlığı zedelenmeyecek, her yurttaş kul olmaktan kurtulup, ülkenin onurlu yurttaşı olma bilincine ulaşacak, laik, sosyal hukuk devletinin hizmetlerinden her yurttaş yararlanacaktı. Köy-kent arası uçurum kalkacak, kadın-erkek arasındaki hak eşitliği yerleşecek, insan, çocuk ve emekçi hakları tam olarak verilecekti” dedi. 

"Eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirilmeli": Yurtman, “Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yönetimini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak, eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. 79.kuruluş yıl dönümünde köy enstitülerinin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkıyoruz. Eğitim-İş olarak amacımız Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak tüm yurtta Cumhuriyet’in aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir” diye konuştu.