ES-UZ-DER Başkanı Muharrem Akaydın, derneklerinin sosyal ve hukuk alanında faaliyet yürütecek bir oluşum olduğunu ifade etti. Derneğin kuruluş amacını anlatan Akaydın "Ülkemizin toplumsal yaşantımızın, demokrasi kültürümüzün, özel hayatımızın, sivil toplumun ve son olarak hukuk sistemimizin ihtiyacı olan toplumsal barışa hizmet edecek 'uzlaştırma' kültürünün ve hukuksal alt yapısının yerleşmesi ve yayılması bunun yanında uzlaşma ve uzlaştırmacılık konusunda; sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda, Cumhuriyet Başsavcılıklarında, Adli ve İdari Yargı Kurumlarında ve ihtiyaç duyulan diğer kamu ve özel kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarında uzlaştırmacı olarak görev yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, aralarında bilgi alışverişini sağlamak, eğitimlerine katkıda bulunmak, aralarında yardımlaşmayı sağlamak ve uzlaştırmacı kurumunun gelişimine katkıda bulunmak amacı ile kurulmuştur" dedi. 

Akaydın konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Uzlaştırmacı, Cumhuriyet Savcısından aldığı yetkiyle birlikte, şüpheli (veya sanık) ile mağdur (veya suçtan zarar gören kişiler) arasında müzakere yapılmasını sağlayan ve bu müzakereyi yöneten, Avukat ya da Hukuk öğrenimi görmüş, belirli şartlara haiz olan, Adalet Bakanlığı tarafından seçilmiş kişilerdir. 'Uzlaşma' kavramı sözlük anlamı itibariyle  ortaya çıkan uyuşmazlıkların barış içinde çözüme kavuşturulmasının karşılığı olarak tanımlanmaktadır. Uzlaştırıcılar; Ortaya çıkan tarafların uyuşmazlıklarında görev aldığında 'dostane' bir çözüme kavuşmaları gayretiyle onlara tarafsız ve bağımsız olarak yardım da bulunurlar. Dolayısıyla suç esasen fail ve mağdur arasında cereyan eden bir eylemdir. Suçun esas mağduru suçtan doğrudan doğruya etkilenen kişiler ve Toplumdur. Bu nedenledir ki suça verilecek karşılık belirlenirken Mağdurun ve toplumun katılımı ve onların rızası-tatmini göz ardı edilmemelidir. Bu anlamda onarıcı adalet suçtan etkilenen kişilerin katılımıyla suç nedeniyle ortaya çıkan haksızlığın, ihtilaf ve husumetin giderilmesini amaçlayan suç olgusuna mağdur merkezli bakan ve geçmişle değil gelecekle ilgilenerek uyuşmazlığa çözüm getirmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır.

ES-UZ-DER'in yönetimi de oluşturuldu: Başkan; Muharrem Akaydın, Başkan Yardımcıları; Oktay Usalan, Seven Özkılıç, Süleyman Karakaş, Ahmet Süzer, Mehmet Halil Ateş, Sayman; Taner Aytan, Genel Sekreter; Zafer Sak, Yönetim Kurulu Üyeleri; Gül Yoldaş, Ayşe Karakaş.