Türkiye’nin eğitim alanında yazboz yaşamadığına vurgu yapan Prof. Dr. Nabi Avcı: Bazı kurumlar ki okullar da bunlardan birisidir, ilk doğdukları koşulları kaybetmiş, ilk doğdukları zamandaki biçimlenmelerini sağlayan koşullar ortadan kalkmış; ama sanki hala o ilk günkü tazelikleriyle varmış gibi görünen kurumlar. Tabi bunu şimdi buradan söylemek kolay.

OLAĞANÜSTÜ RİSKLİ VE ZOR: Milli Eğitim Bakanı olarak söyleyemezsiniz. Niye? Çünkü diyelim 80 milyonluk bir ülkede 22 milyon gencin eğitiminden sorumlusunuz, 1 milyon öğretmenden sorumlusunuz ve sizden beklenen, o büyük kitleyi bugünün icaplarına uygun bir eğitim sürecine almanız. Bu olağanüstü riskli ve zor bir iştir.

DOĞRU BİR SÖYLEM DEĞİL: O yüzden zaman zaman, artık gündelik sohbetlerin demirbaşı haline gelen, ‘Ne olacak bu eğitimin hali?’ sorusu, yanlış bir sorudur. Türkiye’nin eğitim alanında yine gündelik konuşmalarda çok sık söylenen, bir ‘yazboz’ yaşadığı söylemi, doğru bir söylem değildir” şeklinde konuştu.

SONUÇ ALMAK 16 YIL SÜRER: Yapılan değişikliklerin bir sürecin devamı olduğunun altını çizen Nabi Avcı: Eğitim alanında yapılan bir reformun asgari sonuç vermesi 16 yıldır. Bugün okulöncesi eğitimin gerçekten ne kadar önemli olduğunu bütün araştırmalar gösteriyor. Demek ki okulöncesinde yaptığınız bir düzenlemenin olumlu sonuçlarını üniversiteyi bitirirken görüyorsunuz, ama arada bir sürü müşkülata da sebep oluyorsunuz. Eğitim her Bakanda değişmiyor, benim Milli Eğitim Bakanlığımda ortaya koyduğum projelerin hepsi benden önce yapılmış çalışmalar. Nitekim bugün yapılanların da bir kısmı böyledir, bir sürecin devamıdır.