İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 'CoronaVac' aşısıyla ilgili verdiği ‘acil kullanım onayı’nın ardından Eskişehir'de hastanelerde hazırlanan aşı odalarında ilk olarak sağlık çalışanları aşı olmaya başladı. Sabah saatlerinde itibaren Eskişehir Şehir Hastanesi’nde MHRS sistemi üzerinden randevu alan sağlık çalışanlarına aşıları yapılıyor. 

"Aşı karşıtlığı pandeminin çözümü değil"  

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, kentteki hastanelerde 150 kadar aşı odası hazırlandığını ifade ederek, “Dünya, başlangıcıyla birlikte değerlendirdiğimizde 1 yılı aşkın süredir Covid-19 pandemisiyle mücadele ediyor. Bu süreçte hastalığın nelere yol açabileceğini hepimiz gördük. Pandemilerin en büyük sıkıntısı sağlık sistemini ve ekonomiyi çökertmesidir. Şu an da Türkiye ve Eskişehir açısından tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Bugün itibariyle başlayacağımız aşı çalışmasıyla birlikte, pandemi de olumlu bir dönüm noktası olacağı kanaatindeyim. Öncelikle aşı olacak herkese teşekkür ediyorum. Buradan da şunu belirtmek istiyorum; aşı karşıtlığı pandeminin çözümü değildir. Eğer bu virüsü, dolaşımdan kaldırmazsak, önlemleri kaldırmayı istiyorsak aşı buradaki en önemli kilit noktasıdır. Bu virüsü, dolaşımdan kaldırmazsak hala ölümleri, hastane yatak ihtiyacımızı, yoğun bakım yatak ihtiyacını ve kısıtlamaları konuşmaya devam ederiz. Sağlık çalışanlarımıza da daha sonrasında da Sağlık Bakanlığı’mızın gösterdiği şekilde protokolde aşılanacak herkese, buradan bir çağrı yapmak istiyorum. 'Lütfen en kısa sürede aşılarınızı olun'. Bu şekilde ancak kısıtlamaları kaldırabiliriz, eski normalimize dönebiliriz. Eskişehir’de 14 binden fazla sağlık çalışanımız var. 150’den fazla da aşı odası kurduk. Bunların bir kısmı saat 17.00’a kadar aktif olacak. Saat 17.00’den sonra da ek aşı odalarımız aktif hale gelecek” diye konuştu. 

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde görev yapan Operatör Doktor Zakir Mantı, aşıya güvenerek yaptırdıklarını vurguladı. Zakir Mantı, “Aşıya ve hastanemize güveniyoruz. Severek yaptırıyoruz aşıyı. Bunda kaçacak bir şey yok. Yüzde 50 veya 60 hiç önemli değil. 2 kişiden biri kurtuluyor demek. Onun için kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Eskişehir Şehir Hastanesi hemşiresi Sibel Ülker, işlemleri yapıldıktan sonra kurulan aşı odalarında aşısını oldu. 10 aydır koronavirüsle mücadele edildiğini anlatan Ülker, herkesi aşı olmaya davet etti. Ülker, “10 aydır mücadele veriyoruz. Sonunda geldik, aşımızı olduk” dedi.