Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak: Cumhuriyetimizin kurucusu ve Kurtuluş Savaşı’mızın lideri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin 80’inci yılında, milletçe sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Askerî yeteneklerinin ve devlet adamlığının yanı sıra engin ileri görüşlülüğü, dünya gerçeklerini iyi bilmesi ve insanî değerlere verdiği önemle, çağının en önemli lideri olan Atatürk, vatan sevgisiyle ve mücadeleci ruhuyla tarihe, insanlığa ve mazlum milletlere örnek olmuş bir liderdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 20’nci yüzyılın başlarında ülkemizin karşı karşıya kaldığı zor günlerde, Trablusgarp’ta, Çanakkale Savaşları’nda, Suriye - Filistin Cephesi’nde gösterdiği eşsiz dirayet ve mücadele azmi ile milletimizin umudunu ayakta tutmuştur. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı’nı ise Türk Milleti’yle omuz omuza vererek kazanmış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur. Bizler biliyoruz ki 10 Kasım, sadece Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günü değil, onun en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’ni geliştirip büyüterek geleceğe taşıma azmimizi tazelediğimiz gündür. Türkiye Cumhuriyeti; sanayisi, ekonomisi, gençliği, üniversiteleri, şehirleri ve yapılan bilimsel çalışmalarıyla muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma konusundaki hedefine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Bu ilerleyiş Türk Milleti ve dostlarımız için gurur kaynağı, milletimizin birlik ve beraberliğini istemeyen hainler için de korku ve endişe kaynağı olmaktadır. İstiklâlimize ve istikbâlimize kast eden iç ve dış düşmanlara karşı millet olarak birbirimize kenetlenmede, millî ve manevî değerlerimizi sonsuza dek yaşatma azim ve kararlılığımızda Büyük Önder Atatürk’ün fikir ve düşünceleri dün olduğu gibi bugün de bizlerin yolunu aydınlatmaktadır.  Bu nedenle Türk Milleti olarak 10 Kasımları bir matem günü olarak görmenin ötesinde, bu günü Büyük Önder’i anma; O’nun fikir, öngörü ve tespitlerini anlama günü olarak da değerlendirmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, hayatı boyunca sürdürdüğü bağımsızlık ve uygarlık mücadelesinde gücünü Türk Milleti’ne olan inanç ve güveninden alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 80. yıl dönümünde bir kez daha şükran, minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhu şâd olsun!

AK Parti MKYK üyesi, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan: Cumhuriyetimizin kurucusu, istiklal mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 80’inci sene-i devriyesinde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Türk ve dünya tarihinde iz bırakan büyük bir lider Atatürk’ü andığımız bu günde bizlere düşen en büyük görev vatanımızı, bayrağımızı, cumhuriyetimizi korumak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerinde tutmaktır. Türk milleti; vatanın bölünmez bütünlüğü, istiklali uğruna mücadeleden hiçbir zaman geri durmamış şanlı tarihinde nice zaferleri bağrında yetiştirdiği yiğitler ile kazanmıştır. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi hürmet, minnet ve rahmetle anıyorum.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay: Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına sahip çıkmanın en etkili yollarından biri de düşüncelerini anlamak, anlatabilmek ve yaşatabilmektir. Bu uğurda, aramızdan ayrıldığı günden bugüne, Cumhuriyetimize sahip çıkmaya, ülkemizi, her zaman daha güçlü kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.Naçiz vücudunun elbet bir gün toprak olacağını fakat fikirlerin, ilkelerin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağını söyleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete uğurlanmasının 80. Yıl dönümünde büyük bir şükran ve rahmetle anıyor, kendisine ve bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Ülkenin içinden geçtiği zorlu süreçte her geçen gün her an, Mutafa Kemal Atatürk'e olan inanç, özlem ve sevginin daha da arttığına dikkat çeken Çakırözer'in mesajı şöyle: “Bugün, dehası ve siyasi liderlik yeteneği dünya çapında hayranlık uyandırmış, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yıldönümü.  Atatürk'ün ilke ve devrimleri bize, tüm bölgemize ve dünyadaki mazlum milletlere ışık tutmaya devam etmektedir. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu zorlu süreçte her geçen gün O'nun büyük dehası ile kurduğu Cumhuriyetin ve mimarı olduğu demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Atatürk bize öncelikle ümit etmeyi, hiç yılmamayı ve çok çalışmayı öğretti. İnandığımız ve çok çalıştığımız zaman hiçbir engelin bizi bağımsızlık ve özgürlüğümüzden alıkoyamayacağını gerçekleştirdiği devrimler ve yaşamıyla gösterdi. Bizim ona olan inancımızı ve sevgimizi gösterebileceğimiz en iyi yol, bize emanet ettiği ve ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizi, çağdaş, demokratik ve laik ilkelerden ödün vermeden, sonsuza kadar yaşatmak ve dünyanın ileri gelen ülkelerinden biri yapmak olacaktır. Bu duygularla; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 80. yılında bir kez daha özlem ve saygıyla anıyorum.”

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü: Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesiyle, Türk ulusuna olan sevgisi ve inancıyla, sadece bizler için değil tüm dünyanın da saygısını kazanmış bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk bugün aynı saygı ve şükranla anılmaya devam ediyor. Atatürk'ün ilke ve devrimleri, bugün ülkemizin yaşadığı zor günlerden çıkış arayışlarına ışık tutmaktadır. 10 Kasım, barış, adalet ve demokrasi anlayışı ile mücadelesinden güç ve ilham almaya devam etiğimiz Büyük Önder’i anmak değil, anlamak ve eserlerini geleceğe taşıma kararlılığımızı ortaya koyduğumuz gündür. Bu duygu ve düşüncelerle bir ulusun kaderini değiştiren ve düşünceleri ile her yaştan insana yol göstermeye devam eden çağdaş uygarlık neferleri, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi şahsiyeti önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen: 95 yılını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizin kurucusu, bağımsızlığımızın banisi, halkçı, devrimci, cumhuriyetçi, laik, devletçi ve milliyetçi Türkiye’nin mimarı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 80. yılında minnet ve özlemle anıyorum. Aramızdan ayrılan O’nun fiziki varlığıdır. Her canlı gibi O da, doğmuş, yaşamış ve ölmüştür. Ancak yaşadığı hayat ve başardığı şeyler hiç bir ölçü ile ölçülemeyecek, her biri paha biçilemeyecek değerdedir. Ne mutlu Türk Ulusuna ki, tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birinde talih, bu ulusun karşısına Mustafa Kemal gibi bir dahi çıkarmıştır. Dünyanın tüm mazlum ve sömürülen uluslarına örnek olan ulusal bağımsızlık savaşımız sonrasında kurulan bu devlet, bugün dimdik ayaktadır. Sonsuza kadar da öyle kalacaktır. Fikirlerinden, eserlerinden ve cesaretinden aldığımız güçle; yolundan hiç ayrılmadan ilerlerken bizim için dün ve bugün olduğu gibi bundan sonra da zaman daima Atatürk'ü gösterecektir! Bu vesileyle, başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bugüne kadar bu vatan için canlarını esirgemeden feda eden tüm şehitlerimizi bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt: Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gönüllerdeki eşsiz yerini değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Başkan Kurt, O’na duyulan sevgi, saygı, minnet ve özlemin hiç eksilmediğini vurguladı. Başkan Kazım Kurt, mesajında şu sözlere yer verdi: “Kurtuluş Savaşı'nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, tüm dünyaya örnek olan büyük devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 80’inci yılında saygı, minnet ve giderek artan bir özlemle anıyoruz.  Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimleri bize, bölgemize ve dünyadaki zulüm görmüş tüm milletlere ışık tutmaya devam etmektedir. Atatürk'ün ilke ve devrimleri, dünyadaki huzur, barış, istikrar arayışlarına ışık olmaya; çağdaş ve bağımsız bir yaşam kurmak için mücadele eden tüm halklar, Atatürk'ün mücadelesinden ilham almaya devam etmektedir. Atatürk, bugün yaşadığımız tüm olumsuzlukları geçmişte keşfetmiş ve altını çizmiştir. 10 Kasım, sadece Mustafa Kemal Atatürk'ü anma günü değil, O'nun eserlerini geliştirerek geleceğe taşıma azmimizi yinelediğimiz bir gündür. O’na karşı duyduğumuz hayranlık her geçen gün artıyor. Atatürk aramızda yok diye onun düşüncelerinden ilke ve devrimlerinden taviz vermek, onun ışığından, yolundan sapmak söz konusu bile olamaz. Biz, bir kişi de kalsak; bu uğurda mücadele etmeye devam edeceğiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizler için kurduğu Cumhuriyete, onun ilke ve devrimlerine her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizi daha aydınlık yarınlara ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla selamlıyor ve sonsuza kadar emanetlerinin bekçisi olacağımıza söz veriyorum.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 80. yıldönümünde saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Kurduğu Cumhuriyet’le esaret altındaki pek çok millete yol gösterici olan Atatürk, yaptığı devrimlerle de Türk toplumunu ileri seviyelere taşımıştır. İşgalci güçlere, “Çanakkale geçilmez” dedirten o büyük savunmada gösterdiği önderlik ve Kurtuluş Savaşı gibi örnek olan bir mücadeleyi yönetmesiyle büyük bir asker ve devlet adamı olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i ve devrimlerini geleceğe taşıma görevi de bizlere düşüyor. Çağdaş, laik Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağımıza inancımızı bir kez daha ifade ediyor, büyük Ata’yı özlemle anıyoruz.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı: Rektör Çomaklı mesajında, “Sadece milletimizin değil, bütün insanlığın sevgisini ve saygısını kazanmış olan Milli Mücadelemizin büyük önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 80. yılında saygı ve rahmetle anıyorum. Kutlu vatan topraklarında bir güneş gibi parlayan bağımsızlık ve özgürlük meşalesi hiç şüphesiz Atatürk’ün azmi, kararlılığı ve milletine olan inancı sayesinde ülkemizin üzerine çöken karanlığı aydınlatmıştır. Büyük milletimizin canından değerli bildiği vatan topraklarını parçalamaya yeltenenleri ve binlerce yılda oluşturduğumuz kutsal değerlerimizi çiğneme cüreti gösterenleri ‘geldikleri gibi’ gönderen bir iradeye çok şey borçlu olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bugün de çeşitli yollarla ülkemize savaş açan emperyalizmin tarih sahnesinden silmek istediği aziz milletimiz kurtuluş mücadelemizi bir kez daha emsalsiz bir zaferle sonuçlandırmıştır. Bizler de İstiklâl Savaşımıza can veren aynı ruhla, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışıyor, gelecek nesillere de aynı bilinci ve ruhu kazandırıyoruz. 
Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını ve Milli Mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak: Aziz Türk milleti için ne büyük bir gurur ve onurdur ki insanlık tarihinin yetiştirdiği en büyük liderlerden biri 20. yüzyılda Türk milletinden çıkmıştır. Tüm dünyanın, dehası ve başarıları karşısında saygıyla eğildiği bu büyük lider, şüphesiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Her 10 Kasım, O'nun eserleri, fikir ve değerleriüzerinde düşünülerek daha iyi anlaşılması, istikbalimize yönelik hedef ve umutların bu fikirler ışığında gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir fırsattır. Bugün, aramızdan ayrılışının 80. yılında derin bir özlem ve minnetle andığımız Büyük Önder Atatürk, mahrumiyet içinde kalmış bir milletin silkinip kendine gelerek emsalsiz bir istiklal mücadelesi ile tarih yazmasına öncülük etmiş, tam bağımsızlık ülküsü ile Türk milletini zafere ulaştırmıştır. Aziz milletimizin evlatlarına düşen en temel vazife ise atalarının can vererek vatan kıldığı bu topraklara ve bayrağa her koşulda hiç tereddüt etmeden sahip çıkmak, Mustafa Kemal'in "en büyük eserim" dediği Türkiye Cumhuriyeti'ni de muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için daima ileriyi düşünerek çalışmak ve üretmektir. Bütün kalbimle inanıyorum ki; bu ülkü doğrultusunda ilerleyen ve ecdadından devraldığı inançla gücüne güç katan milletimizi hiç bir mahrumiyet, hiç bir engel durduramayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir ferdi asla gaflet ve dalalete düşmeden Atatürk'ün mimarı olduğu demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini koruyacak ve Büyük Türkiye ülküsü yolunda üzerine düşen görevi her zamanki gibi layığı ile yerine getirecektir. Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan ve eşsiz devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha saygı, minnet ve özlemle anıyor, onun şahsında tüm silah arkadaşlarını ve bu toprakları bize vatan kılmak için canını feda eden kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler: 80 yıl önce ebediyete intikal eden Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybetmenin üzüntüsünü bugün bile derinden hissediyoruz. Tüm hayatını vatanı için adayan, milletin istikbalini ve bağımsızlığını cephelerde canı pahasına savunan Atatürk; ulusal kurtuluş zaferimizi cumhuriyet ile taçlandırmış, aziz milletimize emsali olmayan bir miras bırakmıştır. Vizyonu, devlet adamlığı ve hayatın her alanında gerçekleştirdiği yeniliklerle yeni kurulan ülkemizi kalkındırmak için çalışmış, başarıları ile yalnızca milletimizin değil tüm dünyanın takdir ve saygısını kazanmıştır. O’nun açtığı yol, Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasına vesile olmakla kalmamış, başka milletler için de ilham kaynağı olmuştur. Bugün ve gelecekte Türk milletine düşen görev; Atatürk’ün emanet ettiği ülkemizi daha ileri taşımak, bu yolda azim ve inançla çalışmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikal edişinin 80. yıl dönümünde şükran, saygı ve rahmetle anıyorum.

AK Parti İl Başkanı Av. Zihni Çalışkan: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 80. Yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyorum. Atatürk, vatan ve millet müdafaasını her şeyin üzerinde tutan, fikir ve eylemleriyle ülkemizi aydınlık yarınlara ulaştıran ve kendini milletine adamış bir devlet adamı ve komutandı. Geldiğimiz noktada ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesi hızla devam etmektedir. Ulaşımdan sağlığa, insan haklarından kültür sanata, dış ticaretten bilime kadar her alanda üstün başarılar elde eden Türkiye, Atatürk'ün muasır medeniyetler hedefine ulaşma ideallerini her geçen gün gerçekleştirmektedir. Gazi Mustafa Kemal'in: "En büyük eserim Türkiye Cumhuriyetidir" dediği ülkemiz bugün dünya tarafından sözü dinlenen, uluslararası platformlarda aktif rol üstlenen yüksek bir itibara sahiptir. Hükümetimiz göreve geldiği günden bu yana bu itibarı muhafaza ederek daha da güçlendirmektedir. Bizler İstiklal ve istikbal mücadelesi vererek aziz vatanımızı kahramanca savunan bir ecdadın torunlarıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve istiklal mücadelemizin tüm onurlu kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyor, aziz vatanımızda şanlı bayrağımızın ilelebet dalgalanmasını niyaz ediyorum.

MHP İl Başkanı İsmail Candemir: Milli mücadelemizin önderi, Büyük Türk Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80.yıldönümündeyiz. Kendisine duyduğumuz saygı ve sevgi 10 Kasım hüznünü beraber yaşıyoruz. 57 yıllık ömrüne birçok başarıyı sığdıran, bu süre zarfında sayısız ilklere imza attan, şartlara göre değişmeyen ilke ve ülküleriyle Türk tarihine mühür vurduğunu Gazi Atatürk’ün her kararında, her icraatında, her adımında Türk milletine inandığının, hür ve bağımsız yaşamanın vazgeçilmezliğini rehber edinmiştir. Atatürk’ü anlamak onun ilke ve inkılaplarını çok iyi bilmek ve uygulamak demektir. Kurulan cumhuriyetin manasını çok iyi bilmeliyiz ki cumhuriyete daha çok sahip çıkalım ve koruyalım. Atatürk’ün halkını ülke yönetiminin tek sahibi yapması, ülkenin öz kaynaklarını da milletin hizmetine vermesi, O’nu son derece, diktatörlükten uzak, vatan ve millet sevdalısı bir lider olarak karşımıza çıkarmaktadır. Kendisini Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesine adayan Atatürk, hiçbir zaman şahsi menfaatini düşünmemiş, sadece milletin menfaatleri doğrultusunda hareket etmeyi yegâne yol olarak görmüştür. Bu vesileyle; Türk milletinin Başbuğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 80. senesinde saygı, minnet ve rahmetle anıyor, Gösterdiği hedefe durmadan yürüyeceğime And içiyorum. Ne Mutlu Türküm Diyene!

AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca: Milletimizle birlikte büyük zaferlerle sonuçlanmış Milli mücadelemize önderlik eden, sonrasında ilan edilen cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’i vefatının 80. yılında saygıyla yad ediyorum.  Gazi; “Benim naçiz vücudum elbet toprak olacaktır.” diye devam ederken arkasındaki güçlü Türkiye’yi ve muasır medeniyetler seviyesine çıkarmamızı istediği cumhuriyeti bizlere ilelebet emanet etmiştir. Şimdi milletimiz ve memleketimiz için kurulduğu yıllardaki aşkla ve inançla cumhuriyeti milli ve yerli bir anlayışla geleceğe taşımalıyız. Cumhuriyet diğer ortak değerlerimiz gibi milletimizin her bir ferdinin ortak değeri, birliktelik unsurudur. Güzel şehrimiz Eskişehir’de ve ülkemizde daha güçlü, daha müreffeh ve daha huzurlu bir Türkiye için çalışmaya, kardeşlik hukukumuzu saygıyla korumaya gayret etmek zorundayız. Tam bağımsız cumhuriyeti yeni hedeflere taşımak için Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için çok çalışacak, Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan ve Tek Devlet ilkesi ile bir ve iri olacağız.  Vefatının 80. Yılında Gazi Mustafa Kemal, mücadele veren milletimizi ve tüm şehitlerimizi tekrar rahmetle anıyorum. Ruhlarınız şad olsun.

MHP Odunpazarı İlçe Başkanı Mustafa Komar: Cumhuriyetimizin kurucusu, istiklal mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 80 inci yıldönümünde rahmetle ve şükranla anıyoruz. 10 Kasım Türk milleti için, büyük önderini anma günü olduğu kadar, sahip olduklarının değerini bilerek, ideallerini gerçekleştirme konusundaki kararlılığını gösterme günüdür.Türk milleti, insanlığın ortak değerlerine, medeniyetin şekillenmesine büyük katkıda bulunmuş, tarihe ve insanlığa mal olmuş bir lider olan Atatürk’ü yetiştirmiş yüce bir millettir. Bu yüce millet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 1919’da başlayıp 1923’te Cumhuriyeti kurarak taçlandırdığı büyük mücadelede, bizleri vatansız bırakmak isteyenleri kanıyla, canıyla, yüreğiyle durdurmuştur. Milletimizin büyük fedakârlıklarla kazandığı İstiklal Savaşı’nın ardından kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin büyüklüğünü yansıtan eşsiz bir eserdir. Bu eşsiz eserin temel felsefesi, ülkeyi muasırlaştırmak, milletimizin sahip olduğu imkânları güçlendirmek, Türkiye’yi birlik ve beraberlik içinde çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmaktır. Hepimizin en temel görevi, bu idealleri hayata geçirmek olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, rahmet ve şükranla anıyorum.

MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Uğur Yüceses: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete irtihalinin 80. seney-i devriyesinde hasret ve hürmetle yad ediyorum. Aziz Atatürk; pes etmeyen bir ruha, taviz vermeyen bir mizaca, inandıklarını söylemekten korkmayan bir vicdana, vatan ve milleti için her şeyi feda edecek bir şuura sahip fazilet ve hamiyet mihveridir. 57 yıllık kısa ömrüne adeta koskoca bir tarih sığdırmıştır. Cepheden cepheye koşmuş, gönülden gönüle akmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna liderlik yaparak milletimizin kalbinde taht kurmuştur. 10 Kasım’ı bir matem günü olarak görmek ve anmak yerine aziz Atatürk’ün mücadeleci kişiliğini, milli hasletlerini, manevi yönünü daha iyi tanımak, tanıtmak için eşsiz bir fırsata dönüştürmek gerekmektedir. Aziz Atatürk hiç kimseyi aldatmadan, ülkesi ve milleti için koyduğu hedeflere yılmadan yürüyerek; aleyhinde bulunan çevrelere, yolundan çevirmeye çalışan odaklara aldırmayarak önündeki tüm engelleri birer birer aşmasını bilmiştir. Nitekim Türk milletinin umudu olmuş, Türk vatanına yepyeni bir çığır açmıştır. Bu düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e vefatının 80. yıldönümünde Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Türkiye Kamu-Sen Eskişehir Temsilcisi Haydar Urfalı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu, Türk milletinin yol başçısı, ilke ve inkılapları ile Türk tarihini değiştiren, Türk milletini uygarlığa uzanan yolda güçlü bir ülke konumuna getiren Ulu Önder  Atatürk’ü ebediyete intikal edişinin 80. yılında minnet, rahmet ve özlemle anıyoruz. Atatürk tüm dünyanın örnek aldığı, gıpta ile baktığı eşsiz bir komutan ve liderdir. Atamız; Türk milletinin hiçbir gücün iradesi altında olmadan, bağımsız ve hür bir şekilde ilelebet yaşaması, topraklarımızın bütünlüğü, bayrağımızın her daim dalgalanması ve modern bir devlet inşa etmek için son nefesine kadar mücadele etmiştir. Büyük Atatürk öyle bir devlet inşa etmiştir ki; demokrasi içimize işlemiştir, milli değerlerimiz, milli kimliğimiz kutsallarımızdır, vatan bilinci yüksek, bayrak aşkı ile yanıp tutuşan, ecdadının mirasına sahip çıkan nesiller yetişmektedir. Şayet bugün özgürce nefes alıyorsak, göğsümüzü gere gere “Ne mutlu Türküm Diyene” diyebiliyorsak, şeref ve haysiyetimizle dünya milletler cemiyeti içerisinde muteber şekilde yaşıyorsak, bunu elbet önderimiz Atatürk’e ve O’nun kahraman silah arkadaşlarına borçluyuz. Ne yazık ki Atamızı tartışmaya açan, ilke ve inkılaplarını kabul etmeyen, liderliğine, kişiliğine söz söyleme cüreti gösteren, yalan bilgilerle toplumda fitne fücur faaliyetlerde bulunan bir güruh vardır. Bunlar yüzlerine geçirdikleri maskelerle, dillerine doladıkları iftiralarla Atamızı ve O’nun temsil ettiği değerleri itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Bu maskeli çetelerin Atatürk alerjisi o kadar fazladır ki, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlarken dahi bu ülkenin kurucusu Atatürk’ün adını dile getirmekten imtina etmektedirler. Oysaki Atatürk önderliğinde nice savaşlar kazanılmış, Cumhuriyet kurulmuş, modern bir devlet inşa edilmiştir. Emperyalizme geçit vermeyen Atatürk ve O’nun komutanlık ettiği kahraman ordusudur. Türk milletinin küllerinden yeniden doğmasına öncülük eden Atatürk ve O’nun liderliğini yaptığı kurmay kadrodur. Demokrasiyi Türk milletinin her hücresine zerk eden, eğitimden, sağlığa, bilimden, sanata kadar her alanda çığır açan Atatürk ve O’nun çok kıymet verdiği aydınlardan oluşan çalışma arkadaşlarıdır. Atatürk; savaştan çıkmış, bitap düşmüş bir milletin yeniden medeniyetler yarışında yer almasını sağlayan bir önder olarak, dünya liderlerinin bile adını duyduğunda saygıyla eğildiği mümtaz şahsiyetler arasında hak ettiği yeri almıştır. İşte bu kadar çok başarısı olan bir lideri, komutanı görmezden gelmek, O’na saldırmak tam anlamıyla 'akıl tutulması' yaşamaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin çatısı altında yaşayan fakat bu aymazlığın çukurunda yuvalananlar ya cahil ya da gafil ya da haindirler. Biz çok iyi biliyoruz ki, aslında Atatürk’e saldıranların asıl derdi, Atatürk’ün temsil ettiği kıymetlerdir. Onların onulmaz alerjisinin nedeni milli devlet yapımız ve Anadolu’daki Türk varlığıdır. Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa edecek olan ve pusulası çağdaş uygarlıklar olan genç nesiller; Atamızın gösterdiği hedeflerden asla sapmayacak, yüksek öngörüsü, akıl ve ilimle yoğrulmuş zihni, bağımsızlığı karakteri olarak benimsemiş ruhu ile vatanımıza, bayrağımıza, mukaddes değerlerimize sahip çıkacaktır. Bu vesileyle Ulu Önder Atatürk’ü ölümünün 80’inci yılında minnetle, özlemle ve dualarla yad ediyoruz. “Ne mutlu Türküm diyene” ifadesinin şuurunu yüreğinde hisseden Türk kamu çalışanları olarak; çocuklarımızı da aynı değerlerle yetiştirmeye devam edeceğiz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

BBP Odunpazarı İlçe Başkanı Şaban Bozbal: Milletimize çağdaş uygarlığın kapılarını açan, liderlik yeteneği, üstün kişiliği, hedefleri ve öngörüleriyle yaşadığı yüzyıla yön veren Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yılında minnet ve şükranla anıyoruz. Atatürk’ü anlayan, düşüncelerindeki derinliği kavrayan kuşaklar, Türkiye Cumhuriyeti’nin her dönemde ayakta kalmasının, bağımsız, çağdaş, ulusal bir devlet olarak varlığını sürdürmesinin en büyük güvencesi olacaklardır. Atatürk’ün ortaya koyduğu muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefi ülkemizin bugünlere doğru sağlam ve emin adımlarla yol almasını sağlamıştır. İstiklal ve istikbal odaklı bu anlayışın ilke ve hedeflerini idrak etmek, uygulamak ve daha da geliştirerek geleceğe taşımak, Atatürk’ü anmanın ve anlamanın en güzel yoludur. Gazi Mustafa Kemal’in yaktığı meşalenin sönmemesi için sorumluluk mevkiinde bulunan her şahıs, grup ve müessesenin aklı başında, sağduyulu ve milli bir vakarla hareketi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Atatürk muazzam bir adım atmıştı, bunu tamamlayıp geleceğin ufkuna taşıyacak, bundan sonraki nesillere sağ salim devredecek olan bizleriz. Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, tüm kurucu kahramanlarımıza, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Unutulmasın ki, Türkiye Cumhuriyeti milli bir eser, mukaddes bir değer, muazzez bir mirastır; mutlaka yaşayacak ve yaşatılacaktır. Aksini iddia ederek karamsarlık, kötümserlik ve kaos aşılayanlar bir kez daha hezimet ve hüsrana uğrayacaklardır.