Köksal “Bu uygulamanın en son örneği, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Hukuk ve Mevzuat Daire Başkanı Sayın Av. Halil Şen’den geldi. Sahanın sıkıntıları çözme noktasında ağzını açmayan illerin yapısını ve ülkenin gerçeklerini görmezden gelen idareciler WhatsApp'ta aslan kesiliyor" dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya bürokratlarını şikayet eden Köksal “Sayın bakanım bürokrat yapınız maazallah WhatsApp olmasa idi nerden talimat yağdıracaktı. Sahayı Ankara'dan görenlere bir kaç uyarı yapalım. Mihalıççık ilçesi bir ucundan diğer ucuna 109 köye sahip Aile Hekimleri köylerini ziyaret edip gezmek zorunda. Günyüzü ilçesine Eskişehir’den ulaşım doğru dürüst yok.  Aile Hekimleri entegrelerde nöbet tutuyor evet bunun içinde para alıyor, Yasa hazırlanırken Almanya’yı örnek alıp sahada Sudan, Afrika standartları ile uygulama yapıldığını” belirtti.

Köksal bürokratların ve bakanlık yetkililerinin cevaplamasını istediği soruları sorarak aşağıdaki soruların cevaplanmasını istedi.

  • Sözleşmeli idareciler, başhekimler, müdürler, uzmanlar kaç para maaş almaktadırlar.
  • Sözleşmeli idareciler ile birlikte sağlık da dönüşüm çöküşü dönüyor dememize rağmen verdiğiniz fazla mesai ücreti ile yönetici maliyeti arasında ne fark var?
  • Türkiye’nin en güzel yerine başta uzman hekimlik kadrosu olmak üzere Batının göbeği dediğimiz turisttik yerler dahil 4924 sözleşmeli atamaları neden yapıyorsunuz. Normal münhal kadrosuna bile binlerce gönüllü varken niçin devleti zarara uğratıp 4924 atamaya devam ediyorsunuz?
  • Hastanelerde fazla mesainin peşine düştüğünüz kadar yanlış yapılan yatırımların peşine düştünüz mü?

Hasan Hüseyin Köksal açıklamasında “En büyük çağrımızda entegre sağlık tesisleri başta olmak üzere aile hekimliğinin doğasına aykırı olan acil nöbet hizmetleri, defin icap nöbetleri, fazla çalışma, esnek çalışmanın yanlış uygulanmasına göz yuman veya bi haber olan Aile Hekimliği Daire Başkanı Uz. Dr Ayşe Çuhadar’adır. Aile Hekimlerinin hasta sayılarının 4000 üzerinden 4 yıldır 2500 standardına düşüremeyen idarecilere hesap sorun veya işgal edilen koltukları boşaltın, Aile Hekimlerine ayda 5 nöbetten 24 saat nöbet tutturup birde Aile Hekimliği yapın demek hangi düşüncenin ürünüdür. Sürekli nöbet tutan TSM hekimleri ayda ortalama 7 nöbet tutarken bu uygulama hangi vicdanın ürünüdür.” diye seslendi.

Köksal “Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin temel unsuru olan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının sorunlarını göz ardı edenler, fazla mesai peşine düşmüş durumdalar. Ortalama bir aile Hekimi günlük 80 rpt yapmaktadır. Ayrıca obezitesi, danışmanlığı, üreme sağlığı, KETEM faaliyetleri derken vatandaşa hizmet noktasında Aile Hekimlerinden çok fazla iş yükü yüklenmiş bulunmaktadır. Aile Hekimlerinin iş yükü bir hayli fazla iken münavebeli diyerek, bu personeller sözleşmeli “Biz Aile Hekimlerine her şeyi yaptırırız” demek sadece ve sadece akıl tutulmasıdır.

Köksal “Sayın Daire Başkanı Halil Şen’e bir son sorumuz olsun.” diyerek, Sağlık Bakanlığı olarak personele verilmek istenmeyen fazla mesai ücretleri Tüm Türkiye’de ne kadar?  Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı eğitim adı altında yılda ne kadar ödeme yapıyor? Sorularının cevabını istemektedir" ifadelerini kullandı. 

Köksal Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının sıkıntılarını dile getirerek “Fazla mesaiye ayırdığınız zamanı sahanın eksikleri sağlık çalışanın sorunları üzerine zaman ayırılması gerekmektedir. Başta Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları olmak üzere sağlık çalışanlarının yükü ağırdır ve birde gereksiz hak etmeden makama gelenlerin kahırlarını çekmemelidirler.” dedi.

Eskişehir Sağlık Sen Şube Başkanı Köksal çözüm önerisini de açıklayarak Sağlık Bakanına çağrıda bulundu. Köksal “O kadar eleştirdik çözümü de belirtelim. Perifer ilçelerde Aile Hekimliği sistemi kaldırılsın. İlgili yöneticiler bu zihniyetle zaten Aile Hekimliği sistemini gereksiz görüyorlar. Entegre Sağlık Tesisleri bu sayede hem doktor kazanır hem de para kaybetmemiş olur. Entegre nöbet hizmeti veren sağlık tesislerini kapatın sizde kurutulun bizde. Sayın Bakanım her şey mevzuat değildir.” dedi.