Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hidrometeoroloji Şube Müdürlüğü'nün 'Alansal Yağış Raporu' ile İklim ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü'nün 'Ortalama Sıcaklıkların 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi' 2021 yılı Ocak ayına ait raporlar yayımlandı. Rapora göre, Ocak ayında yağışlar, ülke geneli normali ve geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. 

Eskişehir için artış söz konusu

Hava sıcaklık ölçümlerine bakıldığında Eskişehir'in kuzeyi dışında tüm kentte normalin üstünde sıcaklıklar etkili oldu. Eskişehir, geçtiğimiz yıllarda görülmemiş şekilde, Ocak ayında 19,2 derece sıcaklığı gördü. Eskişehir'in bazı bölgeleri hariç genelinde Ocak ayında 15 günün üzerinde yağışın olduğu görülürken, bu oran geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 40'ın üzerinde bir farkın olduğu ortaya çıktı. 

Bölgelere göre artış

Bölgelere göre ise sıcaklık ortalaması şöyle;

Uzun yıllar ortalama sıcaklığı 5.1 derece olan Marmara'da, Ocak ayı 8.2 derece oldu. Uzun yıllar ortalaması 6.3 derece olan Ege'de, Ocak ayı 8.6 derece oldu. Uzun yıllar ortalaması 7.4 derece olan Akdeniz'de, Ocak ayı 9.6 dereceye çıktı. Uzun yıllar ortalaması eksi 0.9 derece olan İç Anadolu'da, Ocak ayı 2.5 dereceye yükseldi. Uzun yıllar ortalaması 2.8 derece olan Karadeniz'de, Ocak ayı 6.2 derece oldu. Uzun yıllar ortalaması eksi 4.8 derece olan Doğu Anadolu'da, Ocak ayı eksi 2.7 derece oldu. Uzun yıllar ortalaması 4.4 derece olan Güneydoğu'da, Ocak ayı 6.7 dereceye yükseldi.

Kütahya'da yüzde 100'ü geçti

Raporda en fazla yağış gerçekleşen bölgelere bakıldığında, Ocak ayı yağışları özellikle Marmara Bölgesi'nde önemli ölçüde artış gösterdi. Yağışlar Trakya, Kuzey Ege, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Kayseri ve Hatay çevrelerinde normallerine göre yüzde 100'den fazla artarken, Erzurum'un kuzey kesimlerinde ise yüzde 60'ın üzerinde azalma gerçekleşti.