CHP’li Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Dr. Jale Nur Süllü İnönü’de yurttaşları dinledi. CHP İnönü İlçe Başkanlığı’na ziyaret eden Çakırözer ve Süllü, İlçe Başkanı Hüseyin Demirci ve parti emekçileriyle bir araya geldi. Çakırözer, Süllü ve İlçe Başkanlığı yöneticilerinden oluşan heyet ardından ilçedeki çiftçilerle buluştu, çiftçilerin talep ve sıkıntılarını dinledi. 

"Çiftçinin elinden tutan yok" 

Arpa ve buğday hasadını gerçekleştiren İnönülü çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan dert yanarken, maliyetleri bile karşılayamadıklarını söyledi. Çiftçiler, “Çiftçi gerçekten zor durumda. Kuraklık bizi çok etkilemedi ama gübre fiyatları, mazot fiyatları çok arttı. Sattığımız buğday, arpa maliyetleri karşılamıyor. Önceden 12, 13 bin dönüm buğday ekiyorduk. Şimdi 5 bin dönüm bile ekemiyoruz. Biz yetiştiriyoruz ama yurtdışından geliyor. Çiftçinin elinden tutan yok” dedi. 

"Önceden traktör alırken, şimdi taksit ödeyemiyoruz" 

Baba mesleği olan çiftçiliği devam ettiren İnönülü bir çiftçi ise,  “Babam vefat edince onun bıraktığı yerden biz devam edelim diye İstanbul’dan memleketime geri geldim. Üniversite zamanları babam 50-60 dönüm pancar ekerdi satardık peşin parayla traktör alırdık. Şimdi aynı miktarda pancara aldığımız traktörün taksitini ödeyemiyoruz” dedi. 

"Çiftçinin hakkını teslim edeceğiz" 

Çiftçileri dinleyen Çakırözer ve Süllü, “Sivrihisar’da da, Çifteler’de de, Seyitgazi’de de çiftçilerimizin tek sorunu artan girdi maliyeti, hak edilen desteklerin verilmemesi. Çiftçimiz üretiyor ama maliyetlerini bile karşılayamıyor. Tarım Kanunu 21. maddede  ‘Milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir’ diyor. 2006 yılından bu yana hiçbir zaman bu kanun maddesi tam uygulanmadı. Çiftçilerin milyarlarca lira alacağı var. CHP iktidarında çiftçinin hakkını teslim edeceğiz” diye konuştu.