Yüzde ya da vücutta zaman içinde farklı nedenlere bağlı olarak bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Ne yazık ki bu değişikliklerin çoğu kişinin görünümünden dolayı memnuniyetsizlik duymasına neden olur. Bu aşamada devreye son yıllarda popülaritesi giderek artan medikal estetik prosedürler girer. Ülkemizde sıklıkla uygulanan medikal estetik prosedürlerden biri botoxtur. Kadıköy botox prosedürüne en yoğun ilginin olduğu ilçelerimizden biridir. Kadın erkek farklı yaş gruplarındaki hastalara uygulanabilen botox son derece etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Botoxun yanı sıra popüler bir diğer medikal estetik prosedür olan lipoliz İstanbul ve diğer metropollerimizde sıklıkla uygulanır. Uzman Dr. Şafak Göktaş botox, lipoliz, saç mezoterapisi, PRP, ameliyatsız göz kapağı estetiği, yüz mezoterapisi ve göz altı ışık dolgusu gibi medikal estetik prosedürler konusunda güvenilir ve başarılı çalışmalara imza atmaktadır.

Her yaştan ve her cinsiyetten insanın yaşamının bir döneminde karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri kilo ve yağ birikimidir. Vücudun yağ birikimine müsait olan göbek ve bel gibi bölgelerinden kilo verilmesi oldukça zorlu bir süreçtir. Bu nedenle özellikle bölgesel kilo problemlerini çözmek isteyen kadınlar farklı yöntemlere başvurmayı tercih ederler. Bu yöntemlerden biri olan lipoliz; bölgesel incelme ve fazlalıklardan kurtulma imkanı sunduğundan giderek popülaritesi artan yöntemlerin başında gelmektedir.

Lipoliz; düzenli diyete ve spora dirençli inatçı bölgesel yağlanmalarından kurtulmak isteyen ancak liposuction prosedürünü tercih etmeyen kişilerin tercih edebileceği etkili bir prosedürdür. Lipolizin uygulanma süreci liposuctiondan daha kolay, iyileşme süreci çok daha hızlı ve konforludur. Lipolizin diğer bir avantajı cerrahi bir prosedür olmamasıdır.

Lipoliz Uygulaması Nasıl Yapılır?

Lipoliz prosedürü soya fasulyesinden elde edilen phosphatidylcholine maddesinin enjeksiyonunu temel alır. Phosphatidylcholine doğal olarak insan vücudunda bulunan ve yağ matabolizmasında önemli rol oynayan bir maddedir.

Lipoliz enjeksiyonunda çok ince uçlu iğneler kullanılır. Manuel olarak ya da mezoterapi tabancası kullanılarak yağ dokusunun içine ikişer cm aralıklarla phosphatidylcholine enjekte edilir. Phosphatidylcholine’in enjekte edildiği bölgedeki yağ hücrelerinin zar geçirgenliği artar. Vücudun doğal prosedürüne benzer bir şekilde yağların eritilmesi sağlanır. Enjeksiyondan sonra yağ hücrelerinin zarlarının geçirgenliğindeki değişme sonucunda bazı yağ hücreleri tamamen deforme olup ortadan kalkar. Bazı durumlarda ise hücre zarı geçirgenliği arttıkça yağ içeriği dışarı çıkar. Hücre duvarında ortaya çıkan değişikliklere ve erimelere bağlı olarak liposuction prosedüründe elde edilene benzer bir etki oluşur.

Geçirgenliği artan ya da parçalanan hücre zarından, yağ asitleri kana geçer. Bunların enerji kaynağı olarak kullanılması durumunda lipoliz prosedüründen elde edilecek sonuçlar çok daha başarılı olur. Bu sonucun elde edilebilmesi için karbonhidrat tüketimi minimize edilmeli, bol egzersiz yapılarak harcanan kalori miktarı artırılmalı ve vücudun yağ asitlerini enerji kaynağı olarak kullanması sağlanmalıdır. Böylece fazla yağların vücuttan çok daha kolay bir şekilde atılması mümkün hale getirilir.

Lipoliz prosedürünün kaç seans uygulanması gerektiği kişi özelinde belirlense de genellikle lipolizin 4-8 hafta aralıklar uygulanması tavsiye edilir. Uygulanacak olan seans sayıları ve seanslar arasındaki aralıklar farklı yöntemlerle belirlenebilir. Bazı vakalarda ortalama 5-7 seans uygulanırken seansların arası 2-4 hafta olarak tutulur. Bazı vakalarda ise 5 seansta verilecek olan toplam ilaç konsantre hale getirilir. İşlem iki ayda bir uygulanarak daha az seans sayısıyla tamamlanır.

Bölgesel bir zayıflama yöntemi olan lipoliz, bölgesel ve kalıcı yağ depolarının yok edilmesi için kullanılır. Lipoliz uygulanacak olan kişilerin ideal kilosunda ya da ideal kilosunda yakın bir kiloda olması gerekmektedir. Lipoliz prosedürü kalp ve diyabet rahatsızlığı olanlara, enjekte edilecek maddenin içeriğindekilere alerjisi olanlara, kanser hastalarına, karaciğer yetmezliği olanlara, kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlara, gebelik ve emzirme dönemindeki kişilere uygulanmaz.

Lipoliz Sonuçları Kalıcı mıdır?

Lipoliz prosedürünün uygulandığı bölgelerdeki yağ hücreleri kalıcı olarak yok edilir. Ancak prosedür sonrası doktor tavsiyelerine uyulmaması durumunda bölgede kalan yağ hücreleri genişleyebilir. Bu tür bir durumla karşı karşıya kalınmaması için lipoliz uygulamasından sonra düzenli egzersiz yapmaya ve dengeli bir beslenme programı uygulamaya özen gösterilmelidir. Bu konularda dikkatli olunursa yağ yakımının idamesi sağlanabilmektedir.

Lipoliz prosedürü uygulama sırasında ve sonrasında acı ya da ağrı hissedilmesine neden olmaz. Uygulamayı izleyen birkaç gün boyunca enjeksiyon yapılan bölgede hafif şiddette ağrı hissedilmesi normal bir durum olarak kabul edilir. Prosedürden sonra bölgede sarkma ya da deformasyon oluşması söz konusu değildir. Morarma ve şişlik oluşursa bu durum kısa süre içinde kendiliğinden düzelir. Lipoliz yöntemi uygulandıktan sonra hastanın kendisine verilen beslenme programını eksiksiz bir şekilde uygulaması ve günde en az 1 saat tempolu yürüyüş yapması gerekir. Bu sayede lipoliz prosedürünün etkisiyle parçalanan yağların yakılması ve enerji kaynağı olarak kullanılması mümkün olmaktadır.