ÖZEL Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

2017 yılı kısmen iyi kısmen kötü geçti diyebiliriz. 25 Ekim 2017 tarihinde Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği çıktı. Öyle bir maddeleri var ki resmen ‘Bu işi siz yapmayın’ diyorlar. İşin enteresan tarafı bu kanun yönetmelikler çıkarılırken bizlerin bilgisi ve Federasyonumuzun bilgisi olmuyor. Yönetmelikler çıkarılıyor, sonra çözmek için uğraşıyoruz. Bu arada da esnafla kanun çıkarıcıların arasında kalıyorsun. Niye kalıyoruz? Çıkarılan kanunlar yönetmelikler çoğu esnafımıza ters düşüyor.

ÖZEL İZİN BELGESİ: Bir maddesi diyor ki, ‘Rehber öğretmen araçta yoksa,  yakalanırsa, özel izin belgesi iptal edilir. O sezon boyunca verilemez. Yani burada şoföre ceza söz konusu değil, direk araç trafikten men ediliyor. Tabi personel servisi taşımacılığı yapabilir ama genellikle okul aracı okullara gidiyor, personele pek gitmiyor. Okulları elinden almak demek o adamın 1 senesini bitirmek demek.

REHBER ÖĞRETMEN REFLEKTÖRLÜ YELEK GİYECEK, ELİNDE TRAFİK İKAZ IŞIKLARI OLACAK: Bunu düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz ama şuan bir de seçim sürecine girdiğimiz için Ankara’da da sağlıklı olamıyoruz açıkçası.

EVRAĞIMIZ EKSİK GEZİYORUZ: Bu maddelerin arasında şuan yerel yönetmeliklerle yaşadığımız sıkıntıların bir tanesi, rehber öğretmen ve şoför arkadaşın aile hekiminden rapor almış olması diyor fakat biz aile hekimlerine gidiyoruz ‘bize böyle bir yönetmelik gelmedi, biz veremeyiz’ diyorlar, Sağlık Müdürlüğüne gidiyoruz ‘bize böyle bir genelge gelmedi’ diyor. Belgelerimizi almak için de Büyükşehir Belediyesi Yönetmelik gereği aile hekiminden alacaksın diyor ama şu anda belgeyi alamıyoruz. Alamadığımız için de evrakımız eksik geziyoruz. Yani bugün bir emniyet bizi denetlediğinde o evrakımız eksik olduğunda araçlarımız trafikten men olacaklar. Bu çocuklar taşınacak, uyarılar yapılmış olsa çözülebilir, bir iki hatadan sonra bu belge kısmen iptal edilsin, razı değiliz ama kısmen de olsa bunu kabul edebiliriz ancak bu şartlarda değil.

KOLTUK SENSÖRÜ UYGULAMASI: Koltuk sensörü 25 Ekim’de çıkan yönetmelikte çıktığı gün Türkiye’de imalatı yoktu, yeni yeni başladı. Koltuk sensörünü araştırıyoruz kimse de bilmiyor. Biz de sonradan televizyonlardan öğrendik, çocuk koltuğunda otururken şoföre ikaz veren bir oluşum olacakmış, şoför oradan çocuğu görecekmiş. Çocuğun orada kalmasını engelleyecekmiş. Her şeye varız ama buna bir süreç vermiyorlar.  Ben araçları değiştireceksem bu şartlara haiz olan arabayı alayım ama mevcut araçlara bunu koyma.  İzmir’deki yaşanan elim olaydan dolayı okulun kendi öz mal aracılığıyla yaşanan bir durum. Şoför arkadaş denetlendi mi ? Ehliyeti yetiyor mu? Bu işi yapmış mı? SRC’si, psikotekniği var mı? Bilmiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla yargı aşamasında ama rehber öğretmen 19 yaşında. Bizden 22 yaşında lise mezunu isteniyor. Şoförün ilgili ehliyeti 5 yılık, 7 yıllık tecrübesi isteniyor. Bunlar o okullarda denetlendi mi? Ki biz bunu hep iddia ediyoruz, benim esnafım araçta çocuk unutmaz, unutamaz.  Çünkü her servisten sonra aracını kontrol eder. Fakat orada yaşanan elim olaydan dolayı tüm Türkiye’deki servisçiler töhmet altına alındı yani herkes suçlu vaziyette gözüküyor.

KAMERA DİYORLAR: Tamam kameraya karşı değiliz ama 4. ayda bize Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen genelgede tüm ticari araçlara 7 gün kayıt yapabilen kamera denildi tamam dedik, diğer şoför odalarıyla anlaşarak kamera üzerinden 3 bin kamera üzerinden 7 gün kayıt alan kamera firmasıyla anlaşmaya çalışırken,  bu kayıt konusu yönetmelikte 1 aya çıkarıldı. İyi ki anlaşıp, taktırmamışız. Bunun gibi karmakarışık durumlar.

ARAÇLARDA KLİMA: Daha sorunlar çözülmüş değil, 25 Ekim’de yönetmelik çıktığı gün, Tüv’lere bir yazı gitmiş. Deniliyor ki, sıcak soğuk şeklinde çalışmış olacak. Tüv de bunları klima olarak anladı. Dedik ki,  klima istenilecek yerler var istenilmeyecek yerler var. O problem kısmen de olsa çözüldü büyük ihtimalle kıştan dolayı ama önümüzdeki yaz yine bu sıkıntılar yaşanacak.

ARAÇLARDA BEYAZ CAM OLACAK DENİLİYOR: Araçlarımızda beyaz cam fabrikadan orijinal renkli camlar geldi. Şimdi biz bunları nasıl değiştireceğiz. Hem maliyet, hem süreç.

3 BOYUTLU EMNİYET KEMERİ DENİLİYOR: Bu emniyet kemerinin maliyeti araştırdığımızda 7-8 bin lira. Ayrıca Türkiye’deki tüm servis araçları buna uymak zorunda. Eskişehir’de koltuk üretimi yaptıran hiçbir firma yok. Biz bunu nerede yaptıracağız, ne zaman yaptıracağız? Tarih de 03.09.2018’e kadar.

DENETİM KOMİSYONLARI OLUŞTURULDU: Emniyet ve Kolluk Kuvvetlerinden ziyade, okullarda Milli Eğitim vasıtasıyla ve ilçe eğitimlerle de denetim komisyonları oluşturuldu. Sürekli bu denetim komisyonları gezecekler. Ben soruyorum? Denetim komisyonu bu yönetmeliği bilmiyor ama bizi denetleyecek…  Ama ısrarla Valilik bastırıyor bunları istiyor diyorlar. Sensör yok, kamerayla daha anlaşamadık, klima olmayan araçlar var. Bunun yanında, diyelim ki bir gün rehber öğretmenimiz rahatsızlandı, almadan geldik okula yakalandık, bittik. Bu esnaf nasıl hareket edecek?

BU ŞARTLARDA HİZMET VEREMİYORUZ: Okullar açılmadan önce 2017-2018 sezonu için konuşuyorum. 18 Eylül’de okul açılacak 15 Eylül’de ikili eğitimlere yazı geldi Milli Eğitim Bakanlığından. Denildi ki ikili eğitim 8 de ders başı yapacak, tekli eğitim 8 buçukta. Biz kurgumuzu kurup 1329 servis aracıyla organize olduk. Aradaki yarım saatlik farkta diğer okullara yetişemeyiz durumunda Milli Eğitimle, Valilikle görüşmelerimiz oldu. 2 gün kala yapacak bir şeyimiz yok, hizmet veremeyiz, hazırlıksızız. Sözleşmeler yapıldıktan sonra bu saatleri komple değiştirin dediler. Milli Eğitime, Valiliğe söyledik, bu şartlarda hizmet veremeyiz,  sözleşme yaptığımız yerler var, yapmadığımız yerlere, saati değiştirilen okullara hizmet veremeyeceğiz. Olur mu? Olacak. Biz taşımayız demiyoruz ama bu şartlarda hizmet veremiyoruz. 1 ay önceden haberimiz olsa buna göre yaparız organizasyonumuzu. Biz hangi birini çözeceğiz? Bu bizim ekmeğimiz, biz bunun mücadelesini veriyoruz. Hep evlatlarımız diyoruz ama evlatlarımız derken bu mücadeleyi verirken de işin özünde veliler hiç arkamızda durmadı ama şikâyet de etmediler açıkçası, çünkü durumu gördüler. Veli de diyor ki, saat 8’de alındı benim çocuğumu saat 8:10 geçe indirin, indiremiyoruz. Dediğim gibi bize önceden haber verilmesi gerekiyor. Bu çocuklar bu okula gidecek. Eski saatlerden çalışmaya devam ettiğimizde okulların çoğu kapıları açmadı, çocuklar dışarıda bekledi.  Nöbetçi öğretmen ya da hizmetli koy bu kadar basit.

NASIL UYGULAYACAĞIZ?: 2017 bizim için hiç iyi geçmedi, yönetmelik böyle gittiği sürece 2018 ne olur bilmiyoruz. Hala çözümsüz durumlar var. 4 4’lük hizmet etmeye çalışıyoruz ama eskiyi arıyoruz. Bu kadar zorlama bu esnafı patlatacak.  Esnaf pimi çekilmiş bomba gibi geziyor. Valilik, Emniyet, Jandarma, Belediye beraber toplantı yaptığımızda şunu da söyledim, bizim esnafımız şu şartlarda trafik güvenliğini de düşünmeyecek, kırmızı ışıkta geçecek, hız yapacak çünkü saatlere yetişmesi gerekiyor. Ama kimse bizi dikkate almadı. Yönetmelik çıktı, herkes uygulayalım dedi. İyi de nasıl uygulayacağız? Koltuk yok, koltuk sensörü yok, camı Eskişehir’de yapan yer yok. Hep keser kullanmayalım testere de kullanalım diyoruz ama düzgün bir şeyler olsun ondan sonra bu yönetmelikleri çıkart ama böyle bir durum yok,  ben yaptım oldu, bitti durumu.