DSP'li Tambova açıklamasında "Yıllardır koalisyonların kötü olduğu gerekçesiyle tek parti iktidarının, ülkemiz için en doğru yönetim şekli olduğu iddiasını millete ezberleten AKP'nin, şimdi MHP ile adına ittifak dedikleri bir yapıyla, ayrılmaz bir bütün haline geldikleri gözlenmektedir. Erken seçim kararını el birliğiyle gündeme getirip, adeta bir dayatma yaratmışlardır.

Aslında OHAL koşulları altında alınan seçim kararının tartışmalı olacağı gün gibi ortadayken, demokratik ve adil bir seçim ortamının oluşmasının mümkün olmayacağı da gayet açık ve nettir. Üstelik Cumhurbaşkanlığı seçiminin hangi kanuna göre ve nasıl yapılacağı bile belli değildir. Anayasa’nın ilgili maddesine göre, yasal düzenlemeler yapılmadan seçime gidilemez. 

Henüz uyum yasaları çıkarılmamışken, adayların nasıl gösterileceği hala netleşmemiş ve bu belirsizlik ortamında, önce fiili durum yaratıp, sonrasında yasaya uygun hale getirmeye çalışmak aslında tam bir hukuksuzluktur. Kanuni düzenlemeler henüz yapılmamışken alınmış olan seçim kararı, erken seçim değil! Kanunsuz seçim olacaktır. Getirilmek istenen başkanlık sisteminin de ne kadar sakıncalı bir durum yaratacağı şimdiden anlaşılmaktadır.  

24 Haziran’da yapılacak olan üniversite sınavının ertelenecek olması, sınava girecek gençlerimizin ve aileleriyle birlikte milyonlarca insanımızı ilgilendiren böylesi önemli bir konunun bile hiçe sayılması, kimseyi umursamadıklarının açıkça göstergesidir ve tüm ülkeyi bir kişinin insafına bırakacak çok sakıncalı bir durum yaratacaktır. 

Bu arada ekonomide yaşanan hafif rahatlamalar da uzun vadeli bir iyileşme ortamı yaratmayacaktır. Dolayısıyla seçim kararı alınmasının ardından dövizde yaşanan düşüşün ve borsanın yükselişe geçmesinin, ekonomide kalıcı bir rahatlama yaratacağı söylemi de gerçekle bağdaşmamaktadır. Ne yazık ki! Önümüzdeki iki aylık sürede ekonomik tablonun daha da ağırlaşarak sürdüğünü hep birlikte göreceğiz. Her şeye rağmen ülkesi ve milletini kendi menfaatlerinin üstünde gören biz Demokratik Sol Parti’liler alınan erken seçim kararının milletimizin hayrına olmasını temenni ediyor, bu süreçte gerek kişisel, gerekse kurumsal olarak üzerimize düşen her türlü görevi üstlenmekten kaçınmayacağımızı da kamuoyunun bilgisine sunuyorum" ifadelerini kullandı.