Hilal Köver | Eskişehir Ekspres

İl Sağlık Müdürlüğü binasında basın mensupları ile tanışma kahvaltısı düzenlendi. Kahvaltıya Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Mumcu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin ve Acil Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Dr. Erdinç Özkurt da katıldı. 

İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge, bugün İl Sağlık Müdürlüğü binasında basın mensupları ile tanışma kahvaltısına katıldı. Yapım aşamasında olan Şehir Hastanesi ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Bilge, Eskişehir’de hizmet vermekte olan hastanelerin durumuyla ilgili de konuştu.

Bilge, yeni oluşumla ilgili olarak, “Yeni bir yapı oluşturuldu. Eskiden üçlü olan yapı teke indirildi. Yeni yapıyla birlikte Eskişehir’in nüfus şartlarına uygun olarak İl Sağlık Müdürlüğü altında 4 tane başkan ve ikişer tane başkan yardımcısıyla 12 kişilk bir yönetim kadrosu verildi. Biz kadromuzu kurduk. Eskişehir’e hizmet etmek için elimizden gelen herşeyi yapacağımıza emin olabilirsiniz. Kadromuzun tecrübeli ve manevra kabiliyeti yüksek biz kadro olduğuna inanıyorum.”dedi.

ŞEHİR HASTANESİ 1100 YATAK KAPASİTELİ OLACAK: Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Mumcu şehirdeki hastanelerin yatak kapasitesi hakkında detaylı bilgi verdi. Mumcu: “Şuan da hizmet veren Devlet Hastanesi 995, Yunus Emre Hastanesi 600 yatak kapasiteli, asker hastanemiz yaklaşık 120 yatak kapasiteli, Zübeyde Hanım Yerleşkesi’nde 120+60 yatak kapasiteli olarak hizmet vermektedir. Şehir Hastanesi yaklaşık 1100 yatak kapasiteli olacak. Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla şuanda hizmet veren hastanelerin tek tarafta toplanacağı gibi söylemler var. Bu yanlıştır. Şehir Hastanesi daha nitelikli bir hastane olacaktır. Özellikle Onkoloji, Kanser, Psikiyatri gibi alanlarda daha kapsamlı hizmet verilecektir.”

ULAŞIM İÇİN BELEDİYENİN DESTEK VERECEĞİNE İNANIYORUZ: Şehir Hastanesi’ne ulaşımın nasıl olacağı ile ilgili bilgi veren Bilge, “Şehir Hastanesi’ne ulaşımın kolaylaşması için yapılan köprü ve yan ulaşım yollarını Belediye yapması gerekirken Kara Yolları yaptı. Şehir Hastanesi’nin önünde kamulaştırılması ve yol olarak hizmet verilmesi gereken bir alan var. Burası tamamen belediyenin sorumluluğunda. Biz kendileriyle yazışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendilerinin de destek vereceğine inanıyoruz. Çünkü buradaki kamulaştırılmanın iki tane amacı var. Bir yol yapılması ve Şehir Hastanesi’nin kanalizasyonunun oradan geçecek olması. Bu aşamada buradaki kamulaştırılma bedelinin 4 Milyonun üzerinde olduğu söyleniyor. Bizler görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Şehir Hastanesi bir bölge hastanesi olarak programlanmış, Bilecik’ten Kütahya’dan, Afyon’dan da ulaşımın kolay olması için buraya kurulmuştur.” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANESİ İLE İLGİLİ ÇOK FAZLA RİVAYET VAR: Uğur Bilge Şehir Hastanesi hakkında çok fazla yanlış söylemlerin olduğunu vurgulayarak, Şehir Hastanesi ile ilgili çok fazla rivayet var. Şehir Hastanesi’nde hastalardan ek bir ücret alınması ve SGK paylarında bir artış olacağı konusu tamamen asılsızdır. Devlet hastanelerinden nasıl hizmet alınıyorsa bu hastaneden de aynı şekilde hizmet alınacaktır. Bunun dışında en önemli noktalardan bir tanesi otopark problemi. Şehir Hastanesi’nde otopark sorunu olmayacak. Hizmet kalitesi daha yüksek olacak. Ulaşımla ilgili sıkıntılar olabilir. Biz bunun için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Sonuç olarak Yunus Emre Devlet Hastanesi kalacak. Eskişehir Devlet Hastanesi Şehir Hastanesi’ne taşınacak. Ancak Eskişehir Devlet Hastanesi’nin mevcut yeri yine sağlık alanında kullanılması düşünülüyor. ”dedi.

YIKILAN BİNALAR YERİNE YİNE SAĞLIK ALANLARI OLUŞTURULACAK: Hastanelerin taşınmasından sonra mevcut binaların durumu ile ilgili konuşan Dr. Ali Mumcu, “Bizim binalarımızdan elli, altmış yıllık olanları da var. Biraz daha deprem dayanıklılığı, binaların kullanılabilirliği gibi nitekliklere bakıp, kullanabileceğimiz binaları kullanacağız. Özellikle Devlet Hastanesi’nin büyük bir kısmı belki yıkılacak ama yine burada farklı hizmet verebilecek sağlık alanları oluşturmak gibi bir niyetimiz var. İmar planında zaten sağlık planı var buraların. Değişiklik olacağını düşünmüyorum. Buralar hazine arazisi. Her hangi bir şahsın değil. Hazine öncelikle bizim kullanımımıza verecektir.” diye konuştu.

Şair Fuzuli'de kapanan Aile Sağlığı Merkezi ile ilgili olarak Bilge, “Orada yaklaşık 40 metrekarelik bir alan belediyenin. Orada belediyeyle bir uzlaşı sıkıntısı var sanırım. Yıkım ve yapımında bir sıkıntı olabilir. Projesi onaylanmış bir şekilde yıkılacak ve yapılacaktır.”dedi. bu konu hakkında görüşlerini bildiren Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, “Şair Fuzuli’nin projeleri yapıldı. Deprem dayanıklılığıyla ilgili bir sıkıntısı vardı. Yıkıma gidecek bina ve yerine yine sağlık tesisi yapılacak. Aile Sağlığı Merkezi yapılıp yapılmayacağı ile ilgili planlamalarımız devam ediyor.” diye konuştu.

HASTANELER BU YIL İÇERİSİNDE FAALİYETE GEÇECEK: Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi’ndeki bölümler,çalışanların akıbeti ve hastanelerin faaliyete geçme zamanı ile ilgili bilgi veren Bilge, “Taşınmada sadece Devlet Hastanesi’nin adı geçiyor ama Yunus Emre Devlet Hastanesi’nden de bazı birimler Şehir Hastanesi’ne geçecek. Kadın Doğum ve Çocuk yatakları da Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne geçecek. Sayıları ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Şehir Hastanesi yeni bir proje ancak bizler bakanlık ayağında da istişarelerimizi sürdürüyoruz. Gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Her şey ince elenip sık dokunarak planlanıyor. Bir mağduriyet yaşanacağını düşünmüyorum. Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin yüzde 95’i faaliyete geçti. Bakanlık Heyeti’nin incelemesi sonucunda bir iki ay içerisinde açılmasını planlıyoruz. Şehir Hastanesi şuan itirbari ile yüzde 83 civarında. Her iki hastaneyi de olabilecek en erken süreçte, bu yıl içerisinde açmayı planlıyoruz.”dedi. 

TRAFİK KAZASINDA  İYİ VARLIK GÖSTERDİK: Eskişehir’de yaşanan korkunç trafik kazası hakkında konuşan Bilge, “Şuan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2 tane yaralımız takip ediliyor. Büyük bir kazaydı. Ben ekibimin orada çok iyi varlık gösterdiğini düşünüyorum. Yiyecek ve ulaşım konusunda çok ciddi bir çalışma yürüttük. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

TERMİK SANTRAL İLE İLGİLİ RAPOR BİZE GELMEDİ: Termik Santral ile ilgili yöneltilen sorulara cevap olarak, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, “Termik Santralin uygunluğu ile ilgili verlecek olan raporlar uzun bir süreçten geçecek. Şu anda ön başvuru aşamasında. Eskişehir’den Valilik aracılığıyla bize gelen, sağlık açısan yorum yapabileceğimiz bir rapor bize ulaşmadı. Bizim elimize ulaştığı zaman bilimsel veriler ışığında konu ile ilgili düşüncelerimizi paylaşacağız.” şeklinde konuştu. 

TEPEBAŞI’NDA BİR ÖZEL HASTANE AÇILACAK: Eskişehir’e özel bir hastane yapılıp yapılmayacağı ile ilgili konuşan Acil Sağlık Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Dr. Erdinç Özkurt, “Özel hastaneler açısından bakanlığımızca çok önceleri verilen bir ön izin başvurusuna istinaden bir grubun çalışması devam ediyor. İnşaat aşamasındalar. Bakanlıkla yazışmaları devam ediyor. Binaları tamamlandıktan sonra Eskişehir bir hastaneye daha kavuşmuş olacak. Ancak şu anda bu ön izin başvurusuna ruhsatlandırma olmadı. İleriki süreçte muhtemelen bakanlıkça ruhsatlandırılarak Tepebaşı bölgesinde yaklaşık yüz yatak kapasiteli bir özel hastane açılacak. Özel hastanelerin açılması ile ilgili sınırlandırmalar Eskişehir için değil Türkiye genelinde. Bu Sadece özel hastaneler için değil, diyaliz merkezleri, eczaneler için de geçerli. Mevcut sağlık sisteminin planlı bir şekilde yürütülmesi ve planlı bir şekilde Türkiye’de yaymak için yapılan bir çalışmadır.” dedi.

AZAR DEĞİL İKAZDI: Son olarak Yunus Emre Devlet Hastanesi Müdürü’nün azar işittiği için istifa ettiği şeklindeki söylemleri İl Sağlık Müdürü Bilge, “Bu azar değil bir ikazdı. Kendisi ile istifa etmemesi için konuştuk. Yorulduğunu ve çalışmak istemediğini söyledi. Kendi taktiri. İstifa dediğiniz şey tek taraflı bir irade beyanıdır. O da iradesini bu yönde kullandı.” şeklinde ifade etti.