OSGB, bünyesinde bulundurmuş olduğu işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personelleri sayesinde işyerlerinde bulunan çalışanların hem güvenlik hem de sağlık açısından kontrollerini gerçekleştiren firmalar olarak bilinmektedir. Her işveren, çalışanın sağlık ve güvenliğini korumak ile yükümlü olduğundan dolayı, işyerlerinin bir OSGB ile çalışması devlet tarafından da zorunlu tutulmaktadır. OSGB, işyerlerine işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı gibi alanlarda uzmanlaşmış kişileri yönlendirirken aynı zamanda bu kişilere gerekli eğitimleri veren bir kurum olarak da bilinmektedir.

OSGB sayesinde işyerlerinde görev yapan kişilerin sağlık ve güvenlik durumlarını kontrol altına alan işverenler durumdan oldukça memnun kalmaktadırlar. Bu alanda ilk defa bir OSGB ile çalışmalar yapmak isteyen işverenler ise bir firma tercihi yapmadan önce bu konu hakkında daha detaylı bilgiler almak da istemektedirler. Özellikle OSGB’lerin daha öncesinde vermiş oldukları hizmetleri de incelemek isteyen bu insanlar internet üzerinden de detaylı bir inceleme yapmayı ihmal etmemektedirler.

OSGB Bünyesinde Bulunan Meslek Alanları

OSGB çatısı altında görev yapan iş güvenliği uzmanı, işyerlerinde çalışanları riske atacak madde uygunsuzlukları gibi pek çok faktörü belirleyerek bir rapor oluşturmaktadır. Oluşturulan rapor sonrasında işverenin bu sorunlar hakkında bir çalışma yapması beklenilmektedir ve bir süre geçtikten sonra işveren hala bu konuda bir çalışma yapmamış ise durum gerekli mercilere iletilmektedir. Gerekeni yapmayan işverenler için böyle durumlarda oldukça caydırıcı cezalar uygulanabilmekte hatta işyerinin kapatılması bile söz konusu olabilmektedir.

OSGB sayesinde işyerlerinde sağlık ve güvenlik alanında en iyi şartların sağlanması mümkün kılınabilmektedir, bu firmaların sunmuş olduğu ortam ölçümleri de bu konularda işyerlerine oldukça ciddi bir destek sağlamaktadır.

Ortam Ölçümleri Yaptırmak Neden Önemlidir?

OSGB’lerin işverenlere sunmuş olduğu en önemli hizmetlerden bir tanesi de ortam ölçümleri olarak bilinmektedir ve bu alanda firmaların yapmış olduğu çalışmaları işverenler yakından incelemektedirler. İşverenler çalışanlarını çalışma ortamında risk oluşturabilecek bütün etkenlerden korumak ile yükümlüdür ve bu sebeple de her işverenin ortam ölçümü yaptırması gerekmektedir. Ortam ölçümleri sayesinde çalışma alanlarındaki gereğinden az ya da gereğinden fazla bulunan etkenler belirlenmekte ve bu faktörlerin normal seviyelere ulaşması için çalışmalar yürütülmektedir. Bir işyerinde ortam ölçümleri yapılması ve daha sonrasında risk oluşturabilecek etkenlerin ortadan kaldırılması işyerlerinin performansına oldukça büyük etki etmektedir.

İşyerlerinde yapılan risk değerlendirmelerinde bazı maddelerin uygunsuzluğu gözle belirlenememektedir, bu sebeple de bu gözle görünemeyen uygunsuzlukların ortaya çıkarılması için ortam ölçümleri yapılması da gerekmektedir. Ülkemizde ortam ölçümleri alanında hizmet veren Yöntem Akademi gibi OSGB’ler bulunmaktadır ve bu firmaların bazılarının vermiş oldukları kaliteli hizmetler sayesinde bu alanda dünya geneline bakıldığı zaman iyi bir konumda olan bir ülkemiz bulunmaktadır.